Ribó, l'alcalde del 'canvi' que no va voler "ni la vara ni el comandament" es consolida quatre anys més

Guardar

ribo2
ribo2

L'alcalde de València i candidat de Compromís a la reelecció, Joan Ribó, enginyer agrònom, professor, aficionat al muntanyisme i horticultor de 72 anys, comandarà una altra legislatura el Govern de la Nau, després del triomf en les eleccions del 26 de maig on ha aconseguit un edil més i sumar un total de deu, que amb els set del PSPV li permetran seguir amb la "vara de comandament" de l'Ajuntament, un símbol que, com a primer edil del 'canvi', va declinar agafar en el ple en el qual va ser designat perquè va apostar pel "diàleg" amb els veïns.

Durant aquests quatre anys ha estat al capdavant d'un executiu conformat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú --Podemos estava integrat en aquesta coalició fa quatre anys-- i que ara no tindrà a Unides Podem, que s'ha quedat sense representació.

Va nàixer en el xicotet poble d'Adrall, prop dels Pirineus, en 1947, és enginyer agrònom titulat per la Universitat Politècnica de València, diplomat en Tecnologia dels Aliments, i doctorat en l'Institut Agroquímic de València. La seua trajectòria professional s'ha centrat en l'àmbit de la investigació científica i l'ensenyament.

Així, ha sigut investigador en matèria de plaguicides no contaminants en l'Institut Agroquímic de València i és autor de huit publicacions i director de diverses tesines de llicenciatura i tesis doctorals en la Facultat de Químiques i en la Facultat de Biologia de la Universitat de València, a més de professor a l'Escola Superior d'Enginyers Agrònoms de la UPV, i director del Departament de Química.

Així mateix, ha exercit com a professor a l'Escola Superior d'Enginyers Industrials de la UPV, i ha sigut catedràtic de Física i Química en Educació Secundària i Batxillerat, amb el que ha impartit classe en els instituts de Manises, Sorolla-València, Districte Marítim-València i Meliana.

La seua trajectòria política es va iniciar en els grups cristians de base, i va ser un dels constituents del Sindicat Democràtic, en el trànsit de la dictadura a la democràcia, segons han detallat des de la seua candidatura. En les institucions, a part de ser alcalde de València, ha sigut regidor en aquest mateix Ajuntament, i prèviament va ser diputat en Les Corts Valencianes amb EUPV, partit del qual va ser coordinador general.

Resident en el barri valencià de Patraix, està vinculat a diverses ONG de caràcter internacional i local que treballen per l'ecologisme, la justícia social i els drets de les comunitats polítiques i la seua diversitat cultural.

El seu objectiu és que "es consolide" en els pròxims quatre anys "tot el treball de canvi progressista" iniciat amb la seua arribada a l'Alcaldia, com va plantejar el mateix a Europa Press en una recent entrevista. Així mateix, continuarà gaudint d'un càrrec en què ha assenyalat que se sent "còmode" i aprofundint en la seua trajectòria en el món municipal, una experiència que ha qualificat d'"apassionant".

Joan Ribó ha obtingut el suport dels valencians amb un missatge "d'honradesa", de "mans totalment netes de qualsevol corrupció" i d'"eficàcia, solidaritat, drets humans i esperança" encaminat a aconseguir "una ciutat en la qual es visca a gust i on tothom tinga treball".

'Jo amb Ribó' ha sigut el lema amb el qual el candidat de Compromís s'ha dirigit als veïns de València per a demanar-los el vot, fent un joc de paraules amb el seu nom i amb la confiança que esperava aconseguir d'ells.

Joan Ribó va entrar a formar part de la corporació local de València en 2011 després d'encapçalar la llista de Compromís en les eleccions municipals celebrades aqueix any. En aquests comicis, la seua coalició va aconseguir tindre representació en el consistori per primera vegada amb tres edils: Joan Ribó, que va exercir de portaveu fins a 2015, Consol Castillo i Pilar Soriano.

L'arribada de Ribó a l'Alcaldia de València fa quatre anys es va produir a partir de l'acord, el conegut com a Pacte de la Nau, que va fer que el PP, malgrat ser la força més votada en les eleccions de 2015 i de comptar amb el major nombre d'edils, 10, perdera l'executiu municipal. D'aquesta forma, Joan Ribó va acabar amb 24 anys de mandat 'popular' amb Rita Barberá al capdavant com a alcaldessa.

Destacats