Ribó es mostra partidari de "flexibilitzar i adaptar" el reglament faller sobre indumentària

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, rep a la Fallera Major (d) i Fallera Major Infantil (e), en una imatge d'arxiu
L'alcalde de València, Joan Ribó, rep a la Fallera Major (d) i Fallera Major Infantil (e), en una imatge d'arxiu

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat partidari de "flexibilitzar i adaptar" el reglament faller a "unes realitats" --després de la petició d'una fallera de desfilar de saragüells, la vestimenta fallera masculina, en l'ofrena a la Verge dels Desemparats-- i ha considerat que aquestes modificacions són "factibles" i "es poden fer".

Ribó, en declaracions als mitjans aquest dissabte, ha defensat que cada persona "ha de ser lliure en la seua identitat de gènere" i que té "dret a manifestar-la també en la vestimenta", per la qual cosa ha apostat per "adaptar les normes" de Junta Central Fallera (JCF) --que daten de l'any 2002--, una qüestió que considera que està "en el pesar de la immensa majoria" del món faller.

Pel seu costat, dimarts passat, el president de la Junta Central Fallera (JCF) de València i edil de Cultura Festiva a la ciutat, Carlos Galiana, va indicar que l'actual reglament faller "s'ha d'acoblar a la realitat actual". Es va mostrar obert a debatre i negociar "qualsevol debat que siga al carrer o en el món faller o qualsevol cosa que es vulga introduir".

Les falleres que plantegen la possibilitat que una d'elles vista de saragüells es van fer ressò de la seua petició en les seues xarxes socials. Una d'elles, la que desfilarà amb el vestit femení, considera "bastant 'heavy' i incongruent" que la seua parella no puga usar la vestimenta masculina "en ple segle XXI" i va al·ludir a les normes de la JCF.

Galiana va assenyalar que la JCF té un reglament que "porta vint anys sense canviar-se", va destacar que ell va impulsar en l'assemblea de presidentes i presidents de falla que aquest document "es començara a modificar" i va precisar que aquest col·lectiu va votar "a favor" d'aqueixa revisió, que s'haurà d'abordar en un congrés faller.

Destacats