La revolució del sistema educatiu valencià: gratuïtat de 0 a 3 anys, Xarxa Llibres per a Batxillerat i la fi dels barracons

El pròxim curs escolar arrancarà a la Comunitat Valenciana amb l'ampliació de mesures que garantiran la igualtat d'oportunitats i la dignificació dels centres educatius

Guardar

Una aula d'un centre de la Comunitat Valenciana
Una aula d'un centre de la Comunitat Valenciana

La conciliació familiar i la igualtat d'oportunitats han sigut la base en la qual la Generalitat Valenciana s'ha secundat per a dur a terme la revolució de l'educació pública valenciana. Programes com les beques menjador; el programa Xarxa Llibres, que permet a les famílies un estalvi d'entre 200 € i 300 € en llibres de text; o la gratuïtat de les aules de 2 anys, que ha facilitat que 4.900 xiquets i xiquetesel 83% de la població d'eixa edat – s'hagen escolaritzat sense cap cost econòmic per a les famílies són, sens dubte, actuacions que han marcat un abans i un després en el sistema educatiu de la Comunitat Valenciana.

Accions que continuaran implementant-se en els pròxims anys, però amb significatives millores que contribuiran al fet que el Govern del Botànic continue liderant aquesta revolució educativa. De fet, per al curs 2023-2024, la Conselleria d'Educació, liderada per Raquel Tamarit, no només ha anunciat que incrementarà en 2.200 les places de 2 anys amb 123 aules noves, sinó que, a més, la gratuïtat en l'escolarització s'ampliarà de 0 a 3 anys.

Es tracta de mesures que faciliten la conciliació i la corresponsabilitat en la criança, però també la igualtat d'oportunitats, de la mateixa manera que ho fa el programa Xarxa Llibres. Des de 2015, aquesta iniciativa facilita l'accés als llibres de text a tot l'alumnat dels centres educatius públics valencians. No obstant això, es preveu una inversió major per al curs 2023-2024. Els motius? D'una banda, es destinaran 72 milions d'euros per a l'adquisició dels llibres de text dels cursos pars de Primària (4t i 6é), ESO (2n i 4t) i FP Bàsica (2n), ja que canvien amb la implantació en aquests nivells de la nova llei: la Lomloe.

Una xiqueta llegeix un llibre
Una xiqueta llegeix un llibre

Però, a més, com a novetat, el pròxim curs escolar s'incorporarà a Xarxa Llibres el cicle de Batxillerat, que beneficiarà a 63.000 estudiants valencians. D'aquesta manera, les famílies amb fills i filles que ja participen en 'XarxaLlibres' en 4t d'ESO i que promocionen a 1r de Batxillerat no han de fer cap tràmit, simplement retornar el lot complet de llibres de 4t d'ESO en bon estat en acabar aquest curs.

D'altra banda, les famílies amb fills i filles que cursaran 2n de Batxillerat en el curs 2023-2024 i que van participar en el banc de llibres en el curs 2021-2022 en 4t d'ESO, es consideraran participants automàticament, sempre que retornen, en acabar el curs actual, almenys el 85% del lot de llibres de 1r de Batxillerat en bon estat. S'entén per "bon estat" que no es dificulte la lectura dels textos.

Aquest banc de llibres permet un estalvi mitjà de 300 euros per fill o filla en la compra de llibres de text.

De 27 centres educatius en barracons a un

I un altre dels objectius de la Generalitat ha sigut posar punt final als barracons en els centres educatius. Des de 2015, gràcies al Pla Edificant, s'han executat o estan pendents més de 500 grans actuacions – de les quals 39 han suposat la construcció de nous centres – que han permés dignificar les aules valencianes. Una iniciativa que, en col·laboració amb els ajuntaments de les diferents localitats, ha demostrat la seua eficàcia per a agilitzar la rehabilitació i ampliació dels centres públics valencians.

Tant és així que la Generalitat destinarà 1.700 milions d'euros fins a l'any 2029 permetent la renovació de més del 70% d'infraestructures educatives. Però això no és tot, ja que el gran deute pendent que tenia l'administració pública valenciana amb l'Educació està ja a punt de resoldre's. I és que la Comunitat Valenciana ha passat de 27 centres educatius construïts en barracons a un – que ja té en marxa el projecte de licitació – en tan sols huit anys.

"Aquesta és la diferència. Aquest és el canvi real. Eixes polítiques sempre tenen efectes, i hi ha un especialment positiu: El fracàs escolar retrocedeix en la Comunitat Valenciana, passant del 23,4% en 2014 al 12,8% en 2021", assenyalava el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Atenció a la salut mental

Finalment, el departament de Raquel Tamarit ha pres com a exemple el projecte d'educació emocional, que ja s'ha instaurat en el CEIP Doctora Anna Lluch d'Alfara del Patriarca, per a implantar-lo en els centres educatius de la Comunitat Valenciana a partir del pròxim curs.

Es tracta d'una iniciativa per a millorar la salut mental de l'alumnat a través de la posada en marxa d'unitats d'orientació, la presència de personal especialitzat en salut mental als centres i un telèfon d'assistència directa amb professionals de la psicologia al qual poden telefonar els docents per a consultes directes i urgents sobre salut mental i emocional de l'alumnat.

Així, el projecte educatiu inclourà entre les seues accions tallers per a introduir la salut mental des dels primers anys d'escolarització, a més de potenciar l'acompanyament a l'alumnat i familiars que el necessiten. Amb això, es tractarà de millorar la relació família-escola i amb altres organitzacions sanitàries o socials.

Destacats