Així s'han repartit les Alcaldies a l'Horta de València després de les eleccions

Descobreix com ha quedat el mapa polític en els municipis de l'Horta de València després de les eleccions municipals de 2023

Guardar

Imatge d'una urna en una mesa electoral
Imatge d'una urna en una mesa electoral

Les eleccions municipals de 2023 han suposat un gir polític en gran part d'Espanya. Un canvi de tendència que, per tant, també ha afectat la província de València, i més concretament, als municipis valencians. Han sigut molts els que han perdut l'Alcaldia després de huit anys de legislatura; mentre que uns altres han aconseguit revalidar el govern gràcies al suport de la ciutadania. Hui, un dia després dels comicis municipals, fem un repàs pel mapa polític de les comarques de l'Horta de València. Així han quedat les Alcaldies a l'Horta de València després de les eleccions.

A l'Horta Nord, els municipis en els quals governarà la dreta seran els següents: A Rocafort, el PP i VOX podrien governar en coalició en aquesta pròxima legislatura; una situació que es repeteix a Godella, on el PP ha sigut la força més votada, però no arriba a eixa majoria absoluta. Per tant, es veurà obligat a buscar suports si no vol governar en majoria simple; de la mateixa manera que ha ocorregut a Tavernes Blanques.

Així mateix, a Massalfassar, malgrat que Compromís va ser el partit més votat, seran els pactes els que decidisquen si el govern s'inclina cap a l'esquerra o cap a la dreta. No obstant això, a Puçol, està més que clar que el PP revalidarà l'Alcaldia amb 10 regidors, encara que haurà de sumar un vot més – potser amb el suport de VOX – per a aconseguir la majoria absoluta establida en 11 escons.

Finalment, cal destacar que el Partit Popular ha aconseguit la majoria absoluta en municipis com Almàssera i Meliana, on la candidata Trini Montañana li ha arrabassat l'Alcaldia a Josep Riera (Compromís).

Així i tot, l'esquerra ha aconseguit mantenir la gran majoria de pobles de l'Horta Nord. De fet, el roig predomina en gran part dels municipis. I és que encara que els socialistes governaran en majoria absoluta, tan sols, a Burjassot amb Rafa García al capdavant; en gran part dels pobles han sigut la força més votada, podent revalidar Alcaldia amb un pacte de govern amb Compromís. Aquest és el cas de Bonrepòs i Mirambell; Rafelbunyol; la Pobla de Farnals; Montcada; Massamagrell; El Puig; Alboraia; Vinalesa; Museros; Albuixech; i Alfara del Patriarca.

Tan sols a Albalat dels Sorells i Foios, Compromís ha sigut la força més votada de l'esquerra, encara que necessitarà el suport dels socialistes per a governar. En el cas d'Albalat dels Sorells, el PP ha sigut el partit més votat, però els 4 regidors de Compromís podran pactar amb els dos del PSPV-PSOE per a arribar a eixa majoria fixada en 6 escons i governar al municipi.

Per part seua, a Foios, amb Sergi Ruiz (Compromís) al capdavant, no sols ha sigut la força més votada, sinó que ha augmentat els seus suports obtenint un regidor més que en les eleccions de 2019. Això sí, necessitarà revalidar un govern de coalició amb els seus fins ara socis PSPV-PSOE per a governar en majoria absoluta.

A l'Horta Sud, els socialistes han aconseguit també revalidar, en gran part, les seues Alcaldies. De fet, en majoria absoluta governaran a Paterna, amb Juan Antonio Sagredo que revalida Alcaldia; Mislata amb Carlos F. Bielsa al capdavant durant una legislatura més; a Aldaia amb Guillermo Luján; a Silla, amb Vicente Zaragozà; Picanya, amb Josep Almenar; i a Picassent, amb Conxa García que porta al capdavant de l'Ajuntament 20 anys.

Seguint la línia de les majories absolutes, Compromís també ha aconseguit una a Beniparrell amb Voro Masaroca; de la mateixa manera que ha ocorregut en altres municipis de l'Horta Sud on la dreta ha mantingut el seu bastió, com és el cas d'Alfafar, amb Juan Ramón Adsuara; i Massanassa, amb Paco Comes; mentre que, a Alcàsser, el candidat popular Alberto Primo s'estrena en el govern de la localitat amb majoria absoluta.

Quant als governs que requeriran pactes per a poder governar, també es veu un clar vencedor del PSPV-PSOE. Així, els municipis on el partit socialista ha sigut la força més votada, però necessitarà el suport d'altres forces de l'esquerra, són Quart de Poblet; Alaquàs; Paiporta; Sedaví; Benetússer; i Catarroja.

D'altra banda, els pactes decidiran tant el govern de Manises – on es preveu que guanyaria el bloc d'esquerres – així com l'Alcaldia d'Albal; o Xirivella – on podria governar la dreta –. Finalment, els socialistes perden Torrent, malgrat ser la força més votada, i la candidata del PP, Amparo Folgado, aconseguirà l'Alcaldia si suma amb VOX.

Com quedarà el mapa polític a l'Horta de València?

Els pobles de l'Horta de València continuen apostant pels governs d'esquerres. De fet, en línies generals, el bloc de l'esquerra aconsegueix liderar en un total de 28 pobles; mentre que la dreta governarà en 13 pobles.

Arxivat a:

Destacats