Rebeca Torró: "La Generalitat avança en un procés de reindustrialització verda, intel·ligent i sostenible de la Comunitat Valenciana"

Guardar

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha participat en la jornada ‘La digitalització del transport i la logística’, organitzada per l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene)
La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha participat en la jornada ‘La digitalització del transport i la logística’, organitzada per l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene)

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha manifestat que "la Generalitat avança en un procés cap a la reindustrialització verda, intel·ligent i sostenible de la Comunitat Valenciana".

Així ho ha manifestat en la seua participació en la jornada 'La digitalització del transport i la logística', organitzada per l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene), en la localitat de Paterna.

La consellera ha explicat que "es tracta d'avançar cap a una gestió empresarial més intel·ligent, emprant tota una sèrie d'eines tecnològiques hui al nostre abast, com el Big Data, l'automatització de magatzems o la robòtica, que canvien les maneres d'actuar respecte dels sistemes logístics".

Torró ha indicat que "la modernització del transport i la logística, la seua digitalització i la posada en marxa de noves infraestructures que potencien aquests sectors, constitueixen uns sòlids fonaments sobre els quals consolidar i potenciar el nostre creixement econòmic, generació de riquesa i ocupació".

Així, "la Generalitat està impulsant i posant en marxa actuacions, mesures i infraestructures que potencien al sector i convertisquen a la Comunitat Valenciana en un node logístic de primer ordre, no sols a Espanya sinó també a escala europea", ha afegit la consellera.

En aquest sentit, des de la Conselleria s'han aprovat un total de 18,6 milions d'euros en ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades que presten serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzen transport privat complementari.

A més, en els Pressupostos de la Generalitat per a 2023, "s'incorporen 24,2 milions d'euros més per a aquesta finalitat, entre la qual s'inclouen, entre altres, la compra de nous vehicles d'energies alternatives baixes en emissions de CO₂, el Retrofit o modificació de la forma de propulsió de vehicles o la implantació d'infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics", ha precisat Torró.

Al seu torn, en els comptes autonòmics "també es recull una línia d'11,7 milions d'euros per a la digitalització d'empreses prestadores de serveis de transport per carretera", ha explicat.

Així mateix, la consellera ha afegit que "estem implantant processos de digitalització en el servei de transport públic gestionat per la Generalitat".

Noves tecnologies i innovació en Valenciaport

La consellera ha exposat que "la Generalitat i, en concret, des d'aquesta Conselleria, estem treballant per a aconseguir aquests avanços, comptar amb bones infraestructures de transport i amb centres logístics que fomenten la intermodalitat".

Rebeca Torró ha destacat que "el Port de València és un exemple clar de la importància de la digitalització per a créixer i generar més riquesa i ocupació". Per això, "Valenciaport s'ha convertit en un referent internacional en projectes d'innovació en el sector marítim, amb un bon nombre de projectes europeus de R+D+i en marxa i és un dels primers Port Community Systems del món", ha afegit.

Corredor Mediterrani

En relació al Corredor Mediterrani, la consellera ha manifestat que és una "prioritat" per a la Generalitat i "crucial per al desenvolupament sostenible i la descarbonització de la nostra economia perquè el menor consum energètic del transport ferroviari implicarà un estalvi de milions de tones de CO₂, la qual cosa contribueix a la lluita contra el canvi climàtic".

En aquest sentit, cal destacar les actuacions realitzades en infraestructures portuàries com les ja desenvolupades en el port de València per a connectar-se a la xarxa ferroviària en ample europeu i també "les del port de Sagunt, que té el nou accés ferroviari en obres, o el de Castelló, en el qual s'acaba d'adjudicar la primera fase de les obres del seu accés sud", ha indicat la consellera.

Connexió amb els nodes logístics

Rebeca Torró ha destacat les obres d'implantació de l'ample mixt en el tram de 18 quilòmetres que uneix Almussafes amb la Plataforma logística Font de Sant Lluís, potenciant així la connexió de la planta de Ford amb el Corredor Mediterrani i el port de València, "perquè aquestes actuacions, a més d'augmentar el transport de mercaderies per ferrocarril i la interconnexió entre els ports i les seues àrees d'influència, han de servir també per a afavorir la instal·lació d'empreses associades, destinades a emmagatzemar, transformar productes, afegint valor a aquests, i remetre'ls a les zones de recepció final".

Sector aeroportuari

En la línia de vincular "una nova mobilitat" amb "una nova indústria", Torró ha posat en valor que la Generalitat, a través d'Aerocas, haja aprovat el Pla Especial per a una Zona d'Activitats Complementàries (ZAC) en l'aeroport de Castelló amb l'objectiu de convertir-se en un pol generador d'activitats diversificades, relacionades amb el sector aeronàutic i aeroespacial, amb el sector logístic i amb altres sectors empresarials, la qual cosa situarà a la Comunitat Valenciana "com a motor de la investigació i el desenvolupament, de l'ocupació i del creixement econòmic del seu entorn".

Així, "la inversió prevista en la ZAC de l'aeroport de Castelló, que supera les 200 hectàrees, estarà per damunt dels 100 milions d'euros", ha indicat la consellera.

Node de l'automoció elèctrica del sud d'Europa

Rebeca Torró ha ressaltat "la nostra capacitat d'atracció d'empreses en sectors capdavanters tecnològicament", i ha recordat "la col·laboració publicoprivada entre la Generalitat i el sector empresarial", com la que ha sorgit amb la gigafactoria de bateries elèctriques de PowerCo que instal·larà la multinacional Volkswagen en Parc Sagunt II, que compta amb una inversió de més de 200 milions d'euros.

Destacats