Puig torna a prendre possessió aquest diumenge, quasi quatre anys després d'un "dia històric de canvi polític"

Guardar

Ximo Puig-2
Ximo Puig-2

El socialista Ximo Puig torna a prendre possessió aquest diumenge, 16 de juny, com a president de la Generalitat Valenciana, quasi quatre anys després d'aquell 28 de juny de 2015. Aqueix dia, també diumenge, centenars de valencians van omplir els carrers Navellos, Cavallers i la plaça de Manises de València per a celebrar "un dia històric de canvi polític" després d'una dècada de govern del PP.

Després d'una primera legislatura 'botànica' i l'acord in extremis entre PSPV, Compromís i Unides Podem per a reeditar govern, Puig jurarà o prometrà el seu càrrec de forma protocol·lària a partir de les dotze del migdia en l'hemicicle de les Corts, que obriran des d'una hora abans i tancaran quan acabe l'acte, previst en 20 o 30 minuts. L'obertura del parlament valencià en festiu ha generat crítiques en l'oposició i en la confluència 'habitada' per la despesa.

Just després, Puig encapçalarà el tradicional 'paseíllo' de les Corts al Palau de la Generalitat, en la pròxima plaça de Manises. Dins de la seu del govern valencià tindrà lloc la recepció amb representants de la societat civil i política.

Si la seua primera proclamació va comptar amb l'ara president del Govern en funcions i del PSOE, Pedro Sánchez, i de l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, per a aquest diumenge està prevista l'assistència dels ministres de Foment, el valencià José Luis Ábalos, i Agricultura, Luis Planas. Inicialment també es preveia la visita de Sánchez, que es va comprometre a això en un acte de campanya electoral a València, encara que el mateix Puig va indicar aquest dijous que encara no ho sabia.

ORXATA I FLAONS DE MORELLA

En 2015, Puig va rellevar en el Palau a l'expresident del PP Alberto Fabra en un acte al qual també va assistir el seu predecessor Eduardo Zaplana. Va ser rebut a crits de president en el recorregut fins a arribar a la seua nova 'casa', acompanyat per la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, com a representant de la segona 'pota' del primer Botànic. Ara se suma Unides Podem a la reedició d'aquesta fórmula de govern.

La celebració de fa quatre anys va ser significativa pel canvi de poder en la Comunitat Valenciana. Llavors, el PSPV va disposar dues taules llargues per a servir fins a 250 litres d'orxata, 250 de suc de taronja i sengles de suc de caqui, aportats per les denominacions d'origen. També es van repartir els coneguts com flaons de Morella (Castelló), uns dolços del poble natal de Puig.

La idea era un acte que acostara a "els polítics al poble", a més de refrescar en un calorós matí de juny on van abundar els barrets i ventalls. Música valenciana del cantant, guitarrista i autor Oscar Briz i de Pep Gimeno Botifarra van amenitzar la jornada festiva. L'espera també va comptar amb sons de dolçaina i tabalets, just davall de la 'bandera arcoiris' hissada pel Dia de l'Orgull LGTB.

A la primera presa de possessió van assistir joves que confiaven en "la volta d'un govern progressista que done suport a les futures generacions". De fet, alguns van afirmar que començava "a veure's la llum al final del túnel", mentre uns altres van fer referència a "l'alegria que suposa el canvi per a les dones i els progressistes".

"CANVI LLARGAMENT DESITJAT"

Sota aquest prisma, Pedro Sánchez va destacar en la seua intervenció de 2015 el "canvi polític llargament desitjat" i el "canvi de valors" que suposava l'arribada de Puig al Palau, amb l'objectiu de "recuperar la senda de l'exemplaritat en l'acció política, la transparència i la recuperació dels drets socials perduts". El cap de l'Executiu va descriure al seu homòleg valencià com "un gran socialista i un gran president de la Generalitat".

Ximo Puig va prendre possessió en 2015 amb un discurs amb "emoció continguda" i cites poètiques i referències al cantautor valencià Raimon, al polític assassinat per ETA Ernest Lluch, als escriptors Max Aub, Antonio Machado i Joan Fuster i, fins i tot, al Rei Jaume I El Conqueridor. Va combinar el valencià i el castellà en arrancar afirmant: "Com Raimon, cante les esperances i plore la poca fe".

També va tindre unes paraules més personals sobre la seua vida i les seues arrels, per a recordar que és nét de republicans que "com deia Antonio Machado, només volien un govern honrat i per al poble". Com a colofó, va mostrar el seu programa de govern amb unes paraules que Jaume I va deixar escrites en el seu testament: "Estimar i protegir a totes les persones i al poble. Fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimeixen als xicotets".

Destacats