Puig reivindica un finançament que "garantisca la igualtat dels ciutadans i protegisca la singularitat territorial"

Guardar

Pedro Sánchez i Ximo Puig en la clausura del Congrés del PSPV
Pedro Sánchez i Ximo Puig en la clausura del Congrés del PSPV

El secretari general del PSPV-PSOE i 'president' de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reivindicat aquest diumenge, durant el XIV Congrés del PSIB-PSOE, "un model de finançament que garantisca la igualtat dels ciutadans i protegisca la singularitat territorial".

Segons ha manifestat Puig durant el col·loqui 'Eix mediterrani: treballam pel que ens uneix', en el qual també ha participat el primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, "el gran objectiu d'en matèria de finançament és aconseguir un model que garantisca la igualtat dels ciutadans i protegir la singularitat territorial".

"La dreta va fer impossible l'anterior legislatura que hi haguera un nou model de finançament a Espanya", lamentat Puig, qui ha reconegut que "en aquests moments encara no s'ha aconseguit tampoc un sistema de finançament actualitzat" però, ha matisat, "el Govern de Sánchez ha concedit dos fons extraordinaris a les CC.AA. per a ajudar-les durant un moment tan difícil com la pandèmia".

"Aquesta és la gran diferència entre uns i altres governs, que els socialistes sí que busquen solucions", ha posat l'accent. Per aquesta raó, ha volgut posar en valor la importància del "diàleg" perquè "l'any que ve puga haver-hi una reforma fiscal" que permeta a totes les CC.AA. "gastar bé i ser eficients".

Per part seua, el primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, ha plantejat durant la seua intervenció la necessitat d'una "transició entre el model de finançament actual i el sistema que es vol tindre per al futur". Sempre, això sí, deixant clar el fet que el finançament autonòmic és un element "essencial" per a garantir els serveis socials bàsics als ciutadans.

En aquesta línia, ha considerat "clau" apostar per la cogovernança. Per a Illa, "cal donar més veu a les regions i a les CC.AA.". I és que, ha afirmat, "fa molt de mal veure com el govern català no s'asseu en la Mesa per a negociar un model de finançament, des de la lleialtat institucional".

Destacats