Puig reivindica els pressupostos "millorats" de la Generalitat enfront d'un finançament autonòmic "injust"

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha posat en valor aquest dissabte els pressupostos de la Generalitat per a 2022 seran "una palanca per a superar les desigualtats després de la terrible pandèmia", perquè una "normalitat millorada exigeix uns pressupostos millorats", però ha insistit que s'han dissenyat amb "un finançament que encara és injusta".

El cap del Consell, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, ha insistit que els comptes autonòmics, amb 28.000 milions, són les "més potents de la història de l'autogovern" i "garanteixen l'estabilitat en la Comunitat Valenciana".

No obstant això, ha subratllat que s'han elaborat amb "un finançament que encara és injusta" i a la qual es "ha de donar resposta". "Quina és l'alternativa, abaixar els braços i desatendre tot allò que necessiten els valencians? Això mai ha sigut una opció per al govern valencià", ha assegurat.

En aqueix sentit, el 'president' ha assegurat que el Consell està "fent tot el possible, com a mínim, per a arribar a la convergència d'inversió per despesa social de la mitjana espanyola", perquè "això és el que els valencians mereixen".

"TRES GRANS OBJECTIUS"

Ximo Puig ha destacat els "tres grans objectius" dels comptes. En primer lloc, "impulsar l'escut social amb la major inversió històrica" per a la sanitat, l'educació, l'habitatge, les polítiques d'ocupació i la igualtat. En aquest punt, s'ha referit a la consolidació de "més de 6.000 noves places de professionals sanitaris que no existien abans de la pandèmia" i a la creació de 8.000 places de professorat des de 2015.

En segon lloc, ha remarcat que "s'impulsa la creació de l'ocupació amb un rècord de pressupost per a desplegar les polítiques d'ocupació" perquè "la gran prioritat" del Consell és que "totes les persones tinguen el dret al treball".

Sobre aquesta qüestió, ha incidit en què les dades de la Seguretat Social mostren que "un de cada quatre ocupacions creades a Espanya el mes d'octubre s'han creat en la Comunitat" i que "en sis anys hi ha un 20% més de treballadors".

En tercer lloc, ha destacat que els comptes autonòmics "impulsen la cohesió territorial" i ha posat l'"exemple especial" de la província d'Alacant, que "rep quasi el 40% de les inversions territorialitzades", alguna cosa que "mai havia passat abans". "Cada valencià ha de tindre les mateixes oportunitats visca on visca, sense centralismes, sense discriminació, amb la voluntat sempre de cosir", ha afirmat.

"Han sigut 20 mesos d'un gran esforç col·lectiu, d'una enorme corresponsabilitat, i ara amb tots els recursos de totes i tots comencem la recuperació per a tots i ho fem amb uns pressupostos que impulsaran des dels fons europeus a tota la societat valenciana, a les famílies, als treballadors, als joves, els autònoms, els emprenedors. Hem superat el pitjor de la pandèmia i ara, amb aquest pressupost, impulsem definitivament la recuperació", ha conclòs.

 

Destacats