Puig: "No estem negociant amb Janssen la compra de vacunes, sinó sol·licitant informació"

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que es va reunir amb representants de Janssen a Espanya amb l'objectiu d'informar-se sobre l'arribada de dosi a la Comunitat Valenciana en el marc del repartiment de la Unió Europea, sense cap "relació mercantil": "No estem negociant amb Janssen la compra de vacunes, sinó sol·licitant la màxima informació possible".

Així s'ha pronunciat Puig aquest dimecres en una entrevista en 'Més d'Un', d'Onda Cero, on ha apuntat que també es va reunir amb AstraZeneca la setmana passada. Respecte a la xifra de dos milions de dosis, ha explicat: "Ells tenen el compromís que arribaran 200 milions de vacunes a la Unió Europea, 20 milions d'ells són per a Espanya i d'ells, dos per a la Comunitat Valenciana. Espanya és el 10% de la Unió Europea i nosaltres, el 10% d'Espanya".

Per això, Puig ha considerat "molt positiu" la trobada, ja que la farmacèutica li va traslladar la previsió del calendari dels lliuraments, i ha destacat que aquest fàrmac té la "gran virtut" de ser monodosis. "Un 40% dels ciutadans de la Comunitat Valenciana estaran vacunats per Janssen".

De fet, ha remarcat la "relació estreta" des de "fa temps" que té el govern valencià amb la farmacèutica, i ha destacat que "amb un dels seus fàrmacs, es van aconseguir salvar moltes vides de gent amb Hepatitis C". A més, ha indicat que tenen programes en comú i que també es van tractar projectes de recerca.

Preguntat respecte a l'anunci de la Comunitat de Madrid que va mantenir negociacions amb proveïdors de la vacuna russa Sputnik, Puig ha considerat que "totes les comparacions són odioses, però aquesta més perquè no té res a veure". Així, ha defensat que ell es va reunir amb "operadors farmacèutics que treballen aquí" i que la trobada es va mantenir en termes del "marc de la Unió Europea".

"Si no estiguérem en el mercat europeu seria pitjor, anar cadascun a la seua seria molt lamentable", ha manifestat, al mateix temps que ha asseverat: "El mercat negre de vacunes que comença a funcionar és molt preocupant, perquè no estem parlant de màscares precisament".

D'altra banda, ha considerat que el president del Govern, Pedro Sánchez, "va constatar ahir el nombre de vacunes que es rebrà". "I això és important" perquè, al seu judici, "des de fa uns mesos, estem a l'ofensiva contra la pandèmia". Per això, ha considerat "fonamental" que es puga "garantir que es complirà tot el programa".

PATENTS

D'altra banda, respecte a la suspensió de les patents, Puig ha assenyalat que a les farmacèutiques "no els sembla bé", encara que ha matisat que no es refereix a "expropiar a les braves sense tenir en compte drets ni patents".

"Ells pensen que seran capaços de produir totes les dosis. A mi m'agradaria que fos així, però avui dia no es veu aquesta perspectiva", ha indicat, al mateix temps que ha apostat per les vinculacions amb altres farmacèutiques per a ampliar la capacitat de producció.

En aquest sentit, ha incidit en què l'objectiu és "produir el màxim de dosi possible", i encara que ha considerat que hauria d'haver-hi "compensacions per a aquells que han fet un esforç", també hi ha hagut "molta ajuda pública i molts recursos". "El mercat per si mateix no solucionarà el problema", ha indicat.

"Si no aconseguim la superació global de la pandèmia, serà impossible recuperar la normalitat i l'economia. No es pot posar fi a la pandèmia a trossets", ha indicat, i ha demanat una "visió global del planeta": "No pot ser que al Regne Unit a final d'any vaja a haver-hi terceres dosis per a persones vulnerables, i països amb pràcticament cap vacuna".

Arxivat a:

Destacats