Puig insta a Brussel·les a exigir mesures sanitàries a les importacions de Sud-àfrica

Guardar

Puig es reuneix a Brussel·les amb la directora general de Salut i Seguretat Alimentària
Puig es reuneix a Brussel·les amb la directora general de Salut i Seguretat Alimentària

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha traslladat aquest dimecres a la Comissió Europea la urgència de reclamar a Sud-àfrica majors estàndards sanitaris en les seues exportacions de cítrics a la UE per a evitar que arriben al bloc plagues com la falsa arna i la taca negra.

Després de reunir-se amb la directora general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Sandra Gallina, el president valencià ha celebrat el "pas avant important" en aquesta matèria en haver portat a Brussel·les de forma unida la Generalitat i el sector cítric una qüestió que afecta productors de tota Europa.

"Continuarem perquè, més prompte que tard, el que és lògic siga real", ha subratllat Puig, qui s'ha posat de termini la pròxima campanya a Sud-àfrica per a solucionar aquest problema.

Al seu judici, Gallina "té més clar que mai que és una urgència", però ha admés que a Brussel·les hi ha visions diferents i pesen qüestions geopolítiques amb un país com Sud-àfrica. "Hem d'insistir, però ho farem amb total rotunditat. Accelerarem al màxim la pressió en tots els àmbits", ha afegit.

El dirigent socialista ha lamentat que el tractament de fred per a garantir la sanitat vegetal, alguna cosa que ja funciona amb les exportacions sud-africanes als Estats Units, no ho aplique Sud-àfrica en els seus enviaments a la UE.

La Generalitat Valenciana defensa que el tractament de fred està estandarditzat per a tots els cítrics, per la qual cosa es tracta d'una qüestió de reciprocitat, i que la despesa, estimat en quatre cèntims per quilograms, és assumible.

Segons ha explicat Ximo Puig, estats membres com França i els mediterranis donen suport a la petició valenciana, que troba més reticències en els socis del nord d'Europa. Amb tot, ha insistit que "no es parla d'economia, sinó d'una qüestió sanitària". "Europa ha de garantir la seguretat alimentària", ha resolt.

LA UNIÓ E LLAURADORS, PESSIMISTA

Puig ha acudit aquest dimarts a la capital comunitària amb la consellera d'Agricultura, Mireia Molla, i representants agraris i del sector dels cítrics. Al final de la reunió, Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, ha sigut més pessimista sobre el resultat de la trobada i ha apuntat que Brussel·les entén el problema però no es prendran accions en el curt termini.

"No hem vist cap moviment sobre el tractament de fred, veiem una Comissió que pensa més en la laxitud del comerç i no en la protecció de la sanitat vegetal dels seus productors", ha lamentat, valorant com a insuficients els controls en origen que planteja Brussel·les respecte als cítrics sud-africans.

Arxivat a:

Destacats