Puig: "Hui celebrem el 9 d'octubre més esperançador de la història"

El President de la Generalitat ha reivindicat la necessitat d'un finançament just, un estat més descentralitzat i justícia social, de gènere i generacional en el seu discurs institucional del 9 d'Octubre.

Guardar

El president Ximo Puig en el discurso institucional del 9 de Octubre de 2021
El president Ximo Puig en el discurso institucional del 9 de Octubre de 2021

El President Ximo Puig ha posat en valor aquest 9 d'octubre com la data més esperada i esperançadora de tots els temps. Després de quasi dos anys de pandèmia, Puig ha posat en valor la resistència i la resiliència dels valencians en una data que suposa l'arrencada d'una nova etapa de "normalitat millorada"

"Hui fem un nou pas a una nova vida. Hem protegit al 90 % de la població vacunable gràcies a la ciència, a l'enorme civisme de la ciutadania i als equips de vacunació que hui són distingits" comentava el President. Precisament, l'equip de vacunació de la Comunitat Valenciana que ha sigut reconegut amb l'Alta distinció de la Generalitat Valenciana ha rebut paraules del President. "És una proesa única i ha sigut la nostra victòria", assenyalava Puig.

Puig considera que la ciutadania ha pres consciència i que els valencians i les valencianes han estat a l'altura. "Els valencians havíem superat guerres, invasions, crisis i desastres naturals, i, de sobte, quan ningú ho esperava, un virus ens va situar davant la pitjor adversitat", però "hem resistit des de la serenitat, amb 'trellat', sacrifici i solidaritat", ha dit, i ha agregat: "mai havíem sentit tant orgull valencià, i jo mai sentiré un agraïment tan profund a cada valenciana i a cada valencià".


Reivindicacions: Un finançament just i un estat més descentralitzat

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat un finançament just per a la Comunitat Valenciana enfront del "dúmping fiscal". Així, ha defensat la reivindicació que la Comunitat està legitimada per a plantejar aquesta reivindicació des de la seua posició de territori que "forja aliances superadores de partidismes, que tomba murs i tendeix ponts, que preval la gestió enfront del soroll, que propícia estabilitat" i que "abandera una concepció d'Espanya plural i diversa".

"La veu valenciana estarà present des de la raó, la fermesa i la lleialtat", ha assenyalat Puig, que ha traslladat al moment actual la petició de justícia que, ara fa 500 anys, van fer les classes populars durant les Germanies.

La Comunitat Valenciana té el doble objectiu d'obtindre allò que li "correspon" i de "liderar una Espanya més justa, una Espanya millor", i, per a aconseguir-ho, resulta necessària una "segona transició territorial" de l'Espanya autonòmica i uns nous pactes autonòmics, ha remarcat.

El President ha fet esment als 600 anys de les germanies. "En aqueix episodi, el poble unit sempre és més fort, que ningú intente separar-nos perquè és un greu error".

"I és també aquesta col·lectivitat, aquesta comunitat de persones qui ha de proporcionar a cada ciutadà i a cada ciutadana els serveis necessaris per al seu benestar i desenvolupament personal, uns serveis per als quals és imprescindible un finançament just, un finançament que és, justament, l'origen i l'essència de la Generalitat, institució que dona carta de naturalesa a l'autogovern valencià, instrument polític per a millorar la vida del poble valencià", ha agregat.

Com ha recordat Mónica Oltra, "també formen part de la nostra identitat el cel, els rius, els llacs, el mar, l'horta, les muntanyes, i, de la mateixa manera que cuidem la nostra llengua, les nostres tradicions, el nostre patrimoni cultural, tenim també l'obligació de preservar el nostre entorn per a deixar en herència a les pròximes generacions una societat més inclusiva, més amable, més justa i més sostenible".

Un autogovern més fort després de la pandèmia

Puig ha destacat el treball del consell i l'autogovern durant aquests 18 mesos enfront de la pandèmia que ha posicionat a la Comunitat Valenciana com un territori de referència i "hem revertit la imatge distorsionada que ens va embrutar".

A més, ha destacat que l'autogovern ix reforçat d'aquesta pandèmia en vespres de la commemoració dels 40 anys de l'Estatut. La norma marc "ens va retornar part d'allò que els camps de batalla i les dictadures ens havien robat", i "hui, amb la perspectiva suficient, valorem l'avanç que ha significat l'autogovern", com així ho ha permés visibilitzar també la pandèmia. "Ha sigut la gran prova de foc i l'hem superada, amb la vacunació, amb decisions difícils i amb les solucions", ha dit.


"En 1238 vam nàixer, en 2021 anem a renàixer"

El responsable del Consell ha subratllat que aquest 9 d'Octubre és "el primer d'una nova vida". Hui, 9'Octubre, complim 783 anys junts; en 1238 vam nàixer; en 2021 anem a renàixer", ha expressat.

A més, el president ha marcat un nou repte de l'autogovern valencià, portar la Generalitat a "les terres més allunyades" que a més enguany compleix 600 anys. "És hora d'escurçar distàncies amb totes les comarques d'Alacant, de Castelló i de València", ha assenyalat el president, que ha fixat l'objectiu d' "estendre" la Generalitat "políticament, econòmicament i emocionalment" i de "tendir ponts" també dins de la pròpia Comunitat.


Justícia social, justícia de gènere i justícia generacional

El president ha estés, d'altra banda, la seua petició de "justícia" a àmbits com la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, i ha demanat en aquest sentit "aïllar" el "fanatisme masclista que vol fracturar el gran consens" existent entorn d'aquesta meta. A més, també ha mostrat la seua voluntat de desplegar polítiques que permeten estendre la "justícia social" per a acabar amb la precarietat laboral i d'aprofundir en la "justícia generacional" per a atendre com es mereixen punt a les persones majors com a les persones joves.

Puig ha al·ludit, d'altra banda, al fet que el treball realitzat en els últims 18 mesos ha aconseguit situar a la Comunitat com a "referent" a Espanya, per haver gestionat la pandèmia "amb rigor", i al fet que el govern de les dues últimes legislatures ha permés deixar arrere l'"estigma de la corrupció" i ha convertit al territori valencià en una "veu respectada".

El president ha assenyalat, així mateix, que les persones premiades en aquest acte representen les "millors qualitats" de la Comunitat Valenciana. Ha destacat en aquest sentit que més de 2.000 membres del personal sanitari han vacunat a tres milions de persones, alguna cosa que ha qualificat de "proesa humana, cívica i professional" i de "victòria" per al conjunt de la ciutadania. Tot això ha sigut possible, ha recordat, "gràcies a la ciència, a l'enorme civisme de la ciutadania, i als equips de vacunació, hui condecorats amb la més Alta Distinció".

La vicepresidenta i secretària del Consell, Mónica Oltra, ha subratllat, per la seua banda, que "celebrar el 9 d'Octubre és celebrar la identitat diversa, plural i múltiple que ens dona vida, una identitat rica allunyada dels essencialismes i les individualitats, perquè és en la col·lectivitat quan cada valencià i cada valenciana s'identifica en plenitud".

Arxivat a:

Destacats