Puig: "Hem reconstruït socialment i econòmicament la Comunitat Valenciana i establit les bases per a una nova legislatura de progrés"

Guardar

Puig
Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que les polítiques del Consell han transformat la realitat social i econòmica de la Comunitat Valenciana i han contribuït a construir una aliança amb la societat valenciana que "ha sigut un èxit". Una aliança que ha permés que la Comunitat Valenciana "lidere socialment i econòmicament Espanya" i que es "hagen establit les bases per a una nova legislatura de progrés".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa de clausura del Seminari de Govern – Hivern 2019, celebrada en el Palau Ducal dels Borja de Gandia on, acompanyat per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, així com de la resta de membres del Consell, ha aprofitat per a fer balanç de la trobada i de la legislatura.

"La Generalitat ha recuperat el seu paper revitalitzador de l'economia i ha ajudat, a través d'un escenari d'estabilitat, d'honradesa i diàleg social, a generar les condicions favorables per al desenvolupament econòmic", ha manifestat Puig. El titular de la Generalitat ha destacat en particular que en l'actual legislatura 195.600 valencians i valencianes han trobat treball. Així mateix, la taxa d'atur de la Comunitat Valenciana ha caigut fins al 14,3%, situant-se per davall de la mitjana estatal, alguna cosa que no succeïa des de 2007, abans de la crisi.

Igualment, en 2018 la Comunitat Valenciana va aconseguir el màxim històric de turistes estrangers, amb 9,2 milions de visitants. "Hem passat a ser una terra amable i atractiva per a les persones i per a les inversions", ha afirmat.

Segons Puig, "al costat del lideratge econòmic, la Comunitat Valenciana ha desenvolupat polítiques socials molt avançades, que han sigut un exemple per a altres territoris i governs". El president ha citat la supressió del copagament farmacèutic, que ha beneficiat a 1,2 milions de pensionistes; la major cobertura del sistema de Dependència, que aconsegueix 74.000 persones; la gratuïtat dels llibres de text; o les 12.000 persones beneficiàries de les ajudes a l'habitatge.

"Totes aquestes polítiques han sigut possibles perquè l'actual Consell ha augmentat el pressupost per a polítiques bàsiques de sanitat, educació i benestar social en 3.000 milions en aquesta legislatura, la qual cosa suposa un 28% més que en l'anterior etapa", ha recalcat el titular de la Generalitat.

A més, ha subratllat el caràcter "irrenunciable" de la lluita contra la violència masclista, a la qual ha qualificat de "el problema més gran que té hui Espanya i, per tant, la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, ha afegit: "No farem ni un pas arrere ni consentirem que s'utilitze la violència de gènere com a moneda de canvi en pactes polítics ocults i inconfessables".

"Els valencians no volen tornar arrere"

Puig ha afirmat que els valencians "no volen tornar arrere" després de quatre anys de polítiques progressistes, perquè ara hi ha "una porta d'esperança i d'igualtat d'oportunitats per a tots i totes".

Els avanços aconseguits des de 2015, segons ha afirmat Puig, els ha generats la pròpia societat valenciana "braç a braç" amb el Consell, amb "un govern digne i que depén dels valencians i valencianes". "Continuarem defensant en tot moment un finançament just i totes les inversions que necessite la Comunitat Valenciana", ha assegurat.

Oltra desgrana les línies d'actuació

Per part seua, la vicepresidenta Mónica Oltra ha desgranat les principals línies d'actuació de la Presidència, Vicepresidència i les conselleries per als pròxims mesos. Oltra ha posat l'accent, més enllà d'en els objectius concrets, en què es tracta d'"una projecció de futur" i seran polítiques "100% botàniques".

Així, des de Presidència, entre les mesures més importants està la de desenvolupar el conveni entre la Policia Autonòmica amb el Ministeri d'Interior per a reforçar les actuacions de seguretat de la Generalitat en la defensa del medi ambient, en la lluita contra la violència de gènere i en la protecció de menors. També destaca la creació d'una plataforma de gestió per a tractar les incidències vinculades al procés d'eixida de la Unió Europea del Regne Unit, que afecten tan particulars com a empreses.

Per part seua, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusiva revisarà i modificarà la Llei d'Igualtat i la Llei Integral contra la violència sobre la dona, i s'elaborarà una estratègia per a combatre la soledat no desitjada, motivada principalment per l'envelliment i que aboca a l'aïllament, a l'hermetisme, a la falta de comunicació i, en última instància, a les malalties neurodegeneratives per la falta d'activitat.

Respecte a la Conselleria d'Hisenda i de Model Econòmic, té com a objectius la consolidació i el creixement de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) a través d'una major dotació en mitjans informàtics i de personal especialitzat, i també la creació d'un equip d'experts per a la informació i anàlisi de programes i projectes europeus amb la missió principal de captar finançament europeu.

En matèria de Justícia, s'establirà un Banc d'ADN perquè les famílies víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista puguen identificar de forma gratuïta les restes dels seus familiars, i també s'abordarà l'ampliació de la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVDs) per a aconseguir l'any 2019 que el projecte arribe a 36 partits judicials i, per tant, arribe a tota la ciutadania sense tindre en compte el seu lloc de domicili.

Des de l'àrea d'Educació, una de les metes principals és l'ampliació de la Xarxa 0-3, per a millorar l'oferta pública d'educació de 0 a 3 anys amb vocació universal i les ajudes econòmiques a les famílies que les necessiten. Així mateix, quant a l'aposta per aules dignes i nous espais educatius, es pretén reforçar el Pla Edificant i la inversió econòmica de la Generalitat, amb la millora en infraestructures i la construcció de nous centres educatius.

Per part de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, s'ha anunciat la posada en marxa del Pla Especial d'Atenció Primària, que comptarà amb una dotació de 16,7 milions d'euros per a crear 307 places estructurals en aqueix àmbit. La reversió de l'Hospital de Dénia per a recuperar la seua gestió pública compon també un altre dels futurs eixos d'acció de la conselleria.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball se centrarà en la renovació, el manteniment i l'actualització dels edificis i instal·lacions de Labora (el servei públic d'ocupació). Inclourà la definició de nous espais per a una millor prestació de serveis, accions d'estalvi i d'eficiència energètica entre altres. Un altre pilar fonamental per a l'àrea d'Economia Sostenible és afrontar la descarbonització de l'economia mitjançant el Pla AutoconsumE+, que impulsa l'autoconsum elèctric en empreses, particulars i administracions públiques amb la missió d'aprofundir en el model energètic basat en la utilització de fonts d'energia renovables i en l'eficiència energètica.

En l'àrea d'Agricultura i Medi Ambient, la meta principal és avançar en el desenvolupament normatiu d'una futura Llei de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. A més, es desenvoluparà la Llei d'Estructures Agràries per a la modernització d'aquestes, fomentar l'ocupació i la dignificació i professionalització del sector agrícola valencià. En la mateixa línia, es desplegarà la Llei de l'Horta, per a aconseguir una horta viable i competitiva, i garantir la seua supervivència a través de plans de cultiu i de promoció del comerç de proximitat.

L'impuls d'ajudes directes per a les persones i col·lectius vulnerables en situació d'emergència (com, per exemple, en un procés d'execució hipotecària) serà una de les principals línies estratègiques de l'àrea d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Una altra de les mesures que busca la conselleria és el desenvolupament d'una nova Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), amb l'objectiu de solucionar problemes heretats, com els PAI fantasma o les edificacions implantades en sòl no urbanitzable, a través d'una línia d'ajudes per a assessorar i ajudar els ajuntaments a nivell tècnic per a realitzar els informes de minimització d'impacte.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació buscarà per la seua part fomentar aliances en favor del Govern Obert de les institucions de la Comunitat Valenciana, per a dotar d'estratègies, instruments i de recursos humans i tècnics per a consolidar i continuar progressant en les polítiques de transparència. Serà un eix fonamental també l'increment progressiu en els pressupostos destinats a la cooperació per al desenvolupament i la solidaritat internacional d'un 0,7% cada any, amb la possibilitat, al llarg del període 2019-2023, de crear una Agència Valenciana de Cooperació que permeta millorar i ampliar aquestes polítiques.

Arxivat a:

Destacats