Puig destaca que la Generalitat ja ha invertit 75 milions d'euros en la modernització del reg de la Séquia Reial del Xúquer

Guardar

El president Ximo Puig, a Antella
El president Ximo Puig, a Antella

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la Generalitat ja ha invertit 75 milions d'euros en la modernització del reg de 7.000 hectàrees de cultiu de la Séquia Reial del Xúquer, la qual cosa permet "estalviar aigua, reduir costos i millorar la sostenibilitat".

Així ho ha manifestat després de visitar el capçal de reg dels sectors 3 i 5, les obres dels quals han finalitzat recentment, i assistir a la solta simbòlica d'aigües de la Séquia Reial del Xúquer.

En el transcurs de l'acte, Ximo Puig ha anunciat que la Generalitat està redactant un decret per a destinar altres 8 milions d'euros i continuar avançant en la modernització de la Séquia, de manera que "tots els regants es beneficien de les ajudes".

Així mateix, ha avançat que ja s'ha licitat la modernització del sector 17, el pressupost del qual és de 5 milions d'euros, i que s'està ultimant els projectes dels sectors 4 i 11, que es troben en fase de tramitació ambiental i tècnica.

El cap del Consell ha assegurat que més de la meitat de la superfície de cultiu de la Séquia Real compta ja amb reg per degoteig, la qual cosa permet optimitzar els recursos hídrics, i aportar 16 hectòmetres cúbics d'"aigua de qualitat" a l'Albufera, i ha destacat la necessitat de "compatibilitzar" l'ús agrícola amb el mediambiental i "preservar" el Parc Natural pel seu "extraordinari valor ecològic".

Durant la seua intervenció, Puig ha reiterat el seu "màxim suport" al sector agrícola que ha qualificat d'"essencial" i s'ha referit als 25 milions d'euros en ajudes directes concedides per a pal·liar els efectes de la inflació, als quals s'han sumat altres 5,5 milions recentment aprovats.

Finalment, ha destacat l'aposta del Consell per la instal·lació de plantes d'energia renovable, especialment davant l'escalada dels costos energètics, que fins al moment han incrementat la producció energètica en 11 megavats, i l'augmentaran en 7 megavats més amb les plantes previstes.

Modernització dels sectors 3 i 5

Les obres de modernització del reg dels sectors 3 i 5 de la Séquia Reial del Xúquer han suposat una inversió de 6,5 milions d'euros i han permés la instal·lació de reg localitzat en una superfície regable de 552 hectàrees del terme municipal d'Alberic.

En concret, l'actuació ha consistit en la instal·lació d'una xarxa de canonades principals i de canonades a parcel·les amb els seus hidrants corresponents i el capçal de reg, que s'ha situat en un antic magatzem, que també ha sigut restaurat. A més, la xarxa de reg compta amb una conducció paral·lela a la xarxa principal per al subministrament d'aigua neta d'abonament, amb la finalitat de fer possible la fertirrigació ecològica.

Amb el reg localitzat de tots dos sectors, s'estima que l'estalvi d'aigua serà d'1,62 hectòmetres cúbics a l'any, que s'utilitzen per a l'aportació d'aigua a L'Albufera. A més, l'estalvi total aconseguit fins al moment mitjançant la modernització dels sectors sobre els quals s'ha actuat ascendeix a 20 hectòmetres cúbics anuals. Això ha sigut possible gràcies a les obres de modernització dels sistemes de reg que la Generalitat ha dut a terme sobre una superfície de 7.000 hectàrees de cultiu i amb una inversió de 75,4 milions d'euros.

Arxivat a:

Destacats