Puig destaca els "avanços" de la Comunitat Valenciana en una "legislatura excepcional"

El president de la Generalitat dissol Les Corts i convoca les eleccions autonòmiques per al 28 de maig

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

El 26 de juny de 2023 es compliran 60 anys d'un dels discursos més cèlebres de John F. Kennedy, realitzat enfront del mur de Berlín, en el qual va pronunciar la mítica frase: "Jo també soc berlinés". Un al·legat a la democràcia que simbolitzarà, precisament, un nou escenari fruit de l'exercici democràtic en la Comunitat Valenciana. I és que, tal com ha anunciat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, serà dilluns 26 de juny quan es constituïsca el nou govern valencià, després dels resultats de les eleccions autonòmiques que se celebraran el diumenge 28 de maig.

Aquest matí, Puig ha signat el decret que dissol Les Corts i que convoca les pròximes eleccions autonòmiques per al 28 de maig (un decret que es publicarà demà en el DOGV), tornant, així, al calendari comú dels comicis regionals després d'avançar-se en 2019 per a coincidir amb les primeres generals de l'any.

Tots els consellers han recolzat al president en el seu anunci, en una imatge que contrasta amb l'última convocatòria electoral, quan va comparéixer sol en estar en contra els membres de Compromís de l'avançament electoral. Hui fins i tot hi ha hagut foto de família amb els 12 membres del Consell.

Ximo Puig junt a les conselleres i consellers
Ximo Puig junt a les conselleres i consellers

Els avanços de la Comunitat Valenciana

En el seu discurs institucional, el president ha destacat els "avanços" de la Comunitat Valenciana malgrat una "legislatura excepcional", marcada per la DANA que va assolar la Vega Baixa, la borrasca Gloria amb danys històrics en el litoral, la pandèmia i les conseqüències econòmiques de la Guerra d'Ucraïna. "En els moments més difícils vam estar junts; en el moment més crític l'autogovern va funcionar", ha ressaltat Puig.

En aquest sentit, i en clau pràcticament electoral, el cap del Consell ha repassat les fites aconseguides gràcies al Botànic: més de 2 milions de persones treballant (400.000 més que abans de la pandèmia), pujada del salari mínim, millora de la mitjana europea en innovació, autonomia que més progressa en competitivitat regional, rècord d'inversió estrangera, autonomia líder en gestió de fons europeus...

Puig també ha incidit en la cohesió social, al ser la Comunitat Valenciana el territori on menys creix la desigualtat des de la pandèmia en haver impulsat polítiques que han permés una reforma fiscal que baixa impostos al 97% població, una rebaixa de preus i taxes públiques especialment notable en el transport o ajudes a la cistella de la compra, hipoteques i lloguer jove.

Unes polítiques socials que han permés "avançar en l'estat del benestar" amb 14.000 professors més i la fi dels barracons, la reducció del fracàs escolar, llibres gratis amb Xarxa Llibres, escolarització gratis de 2 a 3 anys i salt qualitatiu de l'FP, en educació; o incrementar en més de 13.000 els professionals sanitaris, universalitzar la sanitat pública gratuïta, eliminar el copagament o augmentar permanentment la cartera de serveis, en sanitat.

La via valenciana dona resultats i el millor està per vindre, cuidant la convivència basada en el respecte, la unió i l'acord fonamentat en el diàleg

Unes millores que el president també ha detallat en altres àrees com la dependència, on s'han triplicat els usuaris, s'ha incrementat la Renda Valenciana d'Inclusió i s'han impulsat les infraestructures gràcies al Pla Convivint, o en justícia, on s'ha triplicat justícia gratuïta i l'atenció violència masclista i s'han escomés importants millores en infraestructures judicials.

En el cas de les infraestructures, Puig ha fet especial esment a la posada en marxa (i futura ampliació) de la Línia 10 de Metrovalencia, a la línia del TRAM Dénia-Alacant o a les futures Línies 11 i 12 de Metrovalencia.

Així mateix, el president ha incidit en l'avanç "cap a noves oportunitats", gràcies als més de 30.000 llocs de treball que crearà la gigafactoria de Volkswagen o la importància de Ford com a peça central de l'electrificació de la companyia a Europa, així com la tornada de la seua seu a la Comunitat Valenciana o l'arribada d'altres companyies internacionals com Siemens, HP o Hitachi. "Tot això sense deixar de costat el nostre sector productiu, ja que les empreses, pimes i autònoms que dinamitzen la nostra economia s'han incrementat en 8.900 empreses i 25.000 autònoms des de 2015 i enguany, amb un 1,9 de PIB, serem la tercera economia espanyola més dinàmica", ha ressaltat.

Entre altres millores aconseguides pel Consell en aquesta legislatura, Puig ha fet especial esment a l'avanç "en dignitat": "Hem superat el paradigma de la corrupció, de la vergonya i de l'escàndol. Ha passat de ser un tema que preocupava el 60% de la ciutadania al 3% actual, en qualitat democràtica hem passat del lloc 14 al 6 estatal, per damunt de la mitjana europea. Podem mirar als ulls al món, sentir orgull de ser valencians", ha afirmat.

Declaració institucional de Ximo Puig
Declaració institucional de Ximo Puig

Noves fites

No ha faltat l'autocrítica en el discurs: "Ni tot ho hem fet bé ni tot està bé. Hi ha insuficiències. Però tots els indicadors econòmics i socials reflecteixen que estem millor, estem avançant des de la inclusió. Tot això en una legislatura excepcional. Creant acords i prioritzant solucions", ha valorat.

En aquest sentit, Puig ha destacat que "estem en disposició d'aconseguir noves fites. Som conscients del moment. Reivindicant junts el finançament, treballant la federalització o defensant l'aigua per sempre sense confrontacions estèrils".

El president ha finalitzat la seua intervenció agraint i reconeixent a cada ciutadà i ciutadana "el seu esforç i el seu comportament" i ha demanat perdó "per les insuficiències de cada dia i pels possibles errors comesos". "La via valenciana dona resultats i el millor està per vindre, cuidant la convivència basada en el respecte, la unió i l'acord fonamentat en el diàleg", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats