Puig: "Demanarem sempre finançament just i ara el Govern admet el nostre infrafinançament"

Guardar

puig-corts
puig-corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recalcat que el govern valencià "mai" para ni pararà en l'exigència d'una reforma del finançament autonòmic, que exigeixen "ara i sempre", però la novetat és que el Govern ara reconeix que la Comunitat "és la més infrafinançada" i que totes són polítiques van per "el camí adequat" perquè en totes prima el criteri poblacional.

Puig s'ha pronunciat així en la sessió de control en Les Corts, on ha contestat a les preguntes del PP, Ciutadans i Compromís sobre finançament després de la reunió que va mantenir la setmana passada a Madrid amb la ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero.

Ha defensat que el Govern "ha canviat la seua posició" i ha recordat que Cristóbal Montoro, exministre d'Hisenda amb el PP, va garantir en 2018 que "no hi haurà quitació del deute". "I vosté va aplaudir", ha retret a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig que, ha criticat, es mostrava "orgullosa" d'eixe govern que "ahir es passejava pels jutjats", en referència al judici pels papers de Bárcenas.

En aquesta línia, ha insistit que mentre no es condone el deute i s'aprove un nou model la diferència és que "ara tots els procediments per a ampliar el crèdit segueixen un criteri just per als valencians", com els fons COVID o els Pressupostos Generals. "Ara que tots miren a Madrid com si foren eleccions d'Espanya", ha demanat al PPCV que es pose al costat dels valencians "i no d'Ayuso".

I ha reiterat en un altre punt que la Generalitat tracta de reivindicar el finançament "en tots els àmbits" i que és una qüestió molt complexa que no convé tant a les comunitats que estan en una bona situació econòmica. Ha recordat que fa falta el suport del PP, "un partit que té molts presidents autonòmics", encara que creu que "no hi ha cap possibilitat".

El gran problema, al seu judici, és que 'l'abroncament absurd" de la política no permet avançar en aquesta unitat pel finançament. Ha demanat deixar el partidisme mitjançant un acord ampli, alguna cosa que encara és "molt difícil", i ha destacat que el Govern ja ha deixat clar que el criteri bàsic del nou model serà la població, "una molt bona notícia per als valencians".

Fins llavors, Puig ha celebrat que la Comunitat ha aconseguit convergir en la despesa per habitants encara que això supose més deute. "I eixe deute li correspon a l'Estat espanyol: l'Estat ha d'assumir el deute que ens provoca no tindre la igualtat de condicions. Eixa és la posició de la Generalitat i la defensarem en tot moment", ha reblat.

BONIG DEMANA UNA DATA I RECORDA LES PANCARTES

Per contra, la síndica del PP li ha exigit una "data concreta" per al nou model perquè "en huit mesos no s'ha aprovat després de dos anys i mig", com es va comprometre Pedro Sánchez en l'acord d'investidura. També ha criticat que torne "exactament igual" de Madrid, alguna cosa que no pot fer "la resta de valencians" pel tancament perimetral, a més de recriminar-li que el PSOE va votar en contra del reconeixement del deute.

"Es va portar més com a secretari del PSPV que com a president dels valencians", li ha enlletgit, per a preguntar-se "on van quedar les pancartes, les samarretes, les manifestacions i la plataforma en defensa del finançament" i recordar les promeses de Puig d'una planta de bateries enfront de les visites del rei i de Sánchez a les plantes de Seat de Martorell o la de Renault a Palència.

Bonig ha acusat així a Puig, amb els seus 'ximoanuncios' de "ser un mentider compulsiu i un 'fake' o, com es diu en valencià 'no pinta faba' o, el pitjor: les dues coses". "Acaba de perdre tota la seua credibilitat en l'àmbit empresarial, volem realitats i treballs, defense aquesta terra", li ha urgit.

CS VEU TEBI A PUIG

Per part seua, la portaveu adjunta de Cs Ruth Merino ha criticat que no hi ha "res nou sota el sol" amb el finançament i ha acusat Puig de ser "tebi" a Madrid. Ha fet notar que en sis anys "no ha aconseguit absolutament res", només "l'injuriat FLA quan governa el PP i tan socorregut ara", la qual cosa creu que fa un mal servei perquè augmenta el deute. També s'ha referit a Compromís, a qui ha preguntat "quina samarreta es posaran o quin escàndol muntaran?" o si "s'apunten als pal·liatius del PSOE" davant el "govern mentider".

Com a rèplica, Puig ha asseverat que "clar que han canviat les coses", primer amb el "reconeixement efectiu de l'infrafinançament". "Ara han canviat les coses. Prou? No", ha asseverat.

COMPROMÍS: "HUI NO ES FIA, DEMÀ SÍ"

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha defensat en la seua pregunta que un govern necessita pluralitat i estabilitat, però també recursos, i que el finançament és "el que fa falta al Botànic". Ha criticat així la falta de compromís del Ministeri d'Hisenda, tant amb el PP com ara amb PSOE-Podemos. "Passen els anys i els governs i el problema continua", ha constatat, ironitzant que Hisenda podria penjar un cartell de 'Hui no es reforma el sistema de finançament, demà sí' com en els bars.

Ha rebutjat que el virus puga servir d'excusa perquè "amb pandèmia o sense pandèmia els diners s'ha de repartir de manera justa", per al que el seu diputat nacional, Joan Baldoví, va proposar una reivindicació conjunta de tots els valencians del Congrés. "Això no va de partidisme", ha reivindicat Ferri, i ha advertit que si el Govern no comença la reforma immediatament "no sols estarà incomplint el seu acord d'investidura amb Compromís, sinó també amb els valencians".

Al marge del finançament, ha tret pit de l'estabilitat del Botànic malgrat els seus "errors i moments difícils" enfront del "gran repertori de la pitjor política possible: mocions de censura, trànsfugues, compra de càrrecs, eleccions innecessàries...". Eixe model estable, al seu judici, hauria de ser vàlid per a tots els ajuntaments on sumen PSPV, Compromís i Podem per a "no dependre d'un partit en descomposició com Cs".

Ximo Puig, en la seua resposta, ha coincidit que l'estabilitat és fonamental per a eixir de la crisi, perquè el contrari provoca "angoixa en l'economia i sobretot en els avanços socials". "Amb les diferències òbvies d'un govern compartit, és evident que hem donat una lliçó d'estabilitat, és indiscutible", ha assegurat quan "uns altres no poden dir això".

PODEM INSISTEIX AMB LA REGULACIÓ DEL LLOGUER

Per part seua, Pilar Lima (Unides Podem) ha recordat a Puig que l'habitatge és "un bé essencial per a tindre una vida mínimament digna", ja que creu que els socialistes entren en contradicció respecte a si té més pes com ben essencial o com ben per a inversors. Ha advocat perquè els preus del lloguer vagen en correlació amb els salaris i ha sostingut que el PSOE "no pot parlar de bonificacions fiscals".

"No pot ser que signe pa per al poble i acabe premiant el bon fer dels grans propietaris", ha reivindicat, per a preguntar si pensa que ha d'incidir la futura llei estatal d'habitatge en els preus del lloguer per a assegurar que siga un dret i no un bé de mercat.

En la seua contestació, Puig ha assegurat que per al Botànic aquesta qüestió és fonamental i ha defensat actuacions com la llei de la Funció Pública de l'Habitatge, que s'ha ampliat amb la posada en marxa de la Conselleria d'Arquitectura Bioclimàtica que està fent "un gran esforç". Ha avançat que està en marxa un decret per a posar en el mercat "19.000 habitatges de grans propietaris".

A Espanya, ha advocat per un marc estatal que done "importància" a les polítiques d'habitatge i ha expressat el seu desig que els membres del Govern "arriben a un acord" i es pose en marxa com més prompte millor.

Destacats