Puig demanarà al Govern que convoque la negociació política per a la reforma del model de finançament

Guardar

ximo_puig_vox
ximo_puig_vox

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous que es dirigirà al Govern d'Espanya per a demanar-li que convoque la comissió de negociació política per al nou model de finançament, així com traslladarà a la ministra d'Economia, Nadia Calviño, "les consideracions que té la Generalitat respecte a la necessària compensació del deute històric".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en la sessió de control, en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel síndic de Compromís, Fran Ferri, sobre les "últimes informacions que apunten al fet que el Govern ha renunciat a la reforma del sistema de finançament".

Sobre aquest tema, Puig ha insistit que per al Consell es tracta d'una qüestió "irrenunciable" i ha subratllat que així li ho va traslladar al ministre de Foment, José Luis Ábalos, en la seua última visita a València i al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè ha insistit que els interessos de la Comunitat estan "per damunt" dels "interessos partidaris".

En la seua intervenció, Ferri ha criticat al Govern per no "tindre una posició clara" respecte a aquesta qüestió, ja que ha assenyalat que "durant els primers dies de mandat van dir que no tenien pensat reformar-la" per a després dir que "s'anava a intentar i ara es descarta pel calendari electoral". "Això és una gran decepció per als valencians", ha subratllat Ferri, qui ha incidit que els treballs tècnics ja estan realitzats i falta la proposta de l'executiu central.

Davant aquest context i si no es resol l'infrafinançament, el síndic de Compromís ha reclamat mecanismes de compensació transitoris. "No volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys que cap", ha remarcat per a assenyalar que els Pressupostos Generals de l'Estat "no són bons" i castiguen a Alacant.

Puig ha insistit en la importància de "continuar avançant" perquè ha admés que "mai" acceptarà "l'statu quo consagrat pel model de 2002". A més, ha recordat que tots els informes apunten que hi ha comunitats autònomes infrafinançades, entre elles la Comunitat i, per tant, la reforma és "inajornable".

No obstant això, el 'president' ha postil·lat que també cal "saber quin és l'entorn que hi ha en aquest moment" i que passa per aconseguir un acord en el si del Consell de Política Fiscal i Financer (CPFF) i un altre del Congrés. "Per a nosaltres és irrenunciable que el govern ha de perseguir aqueix acord, una altra cosa és que l'aconseguisca, però per a nosaltres és irrenunciable i és, a més, una obligació", ha emfatitzat per a remarcar que Espanya "no pot continuar privilegiant als uns enfront dels altres".

"PROBLEMA" DE TRES POTES

Ha indicat que "el problema valencià" passa per tres potes: l'infrafinançament, la infrainversió i el deute i, en aquest sentit, ha destacat que el pressupost per a 2019 és "el millor des de fa 15 anys" per a l'autonomia, encara que ha admés que pot s "insuficient" en algunes partides, però, malgrat això, "s'acosta i en alguns casos supera l'objectiu".

Respecte a les inversions a Alacant, Puig ha subratllat que ell "no cree" en el "provincialisme" i ha assenyalat que inversions com, per exemple, trams del Corredor Mediterrani encara que siguen a Castelló, o a València són "per al conjunt de la Comunitat" i beneficien a tots perquè comporten una comunitat cohesionada. "Fer provincialisme no és el que beneficia a la Comunitat", ha assegurat.

Així mateix, la presenta del PPCV, Isabel Bonig, ha fet al·lusió a la reforma del sistema de finançament en el seu torn de pregunta. En concret, ha recriminat al Consell les seues crítiques al govern de Mariano Rajoy i al PP per no canviar el model de finançament i ara el Govern renuncia a això.

"PRESIDENT ABANS QUE SOCIALISTA"

"Senyor Puig vosté abans que ser socialista ha de ser president de la Generalitat i ha de reclamar amb la mateixa contundència a Sánchez el que reclamava a Rajoy perquè si no entendrem que ha fet demagògia durant aquest temps i ha enganyat als valencians", ha manifestat Bonig, per a qui, "sempre que governen els socialistes es minven els interessos dels valencians".

Sobre aquest tema, Puig li ha etzibat que "sempre" posarà "per damunt els interessos de la Comunitat" als del seu "partit". "Jo enfront de Ábalos vaig dir clarament que és irrenunciable la reforma immediata del sistema finançament, però per a vostés és impossible perquè vostés sempre acaten", ha al·legat.

Puig ha conclòs la seua intervenció recordant les paraules que va dir el dissabte Bonig en un acte a València amb el president del PP, Pablo Casado, en el qual va afirmar que la seua formació anava a arrasar" en les pròximes eleccions. "L'altre dia vaig sentir que pensaven a arrasar una altra vegada la Comunitat. No van tindre suficient? No, per favor, que amb una vegada hem tingut suficient", ha resolt.

Arxivat a:

Destacats