Puig demana reforçar el paper de les comunitats el Dia de la Constitució i al·ludeix a un finançament "inajornable"

"Ni Espanya és Madrid, ni caben els independentismes, ni la perifèria és segona divisió. O l'Espanya oficial reconecta amb l'Espanya real o les distàncies s'ampliaran", ha advertit

Guardar

Lliurament de distincions de la Generalitat per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals
Lliurament de distincions de la Generalitat per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit aquest dilluns a reforçar el paper de les comunitats en la Governança d'Espanya i a repartir els recursos amb "suficiència i equitat" en un nou finançament "inajornable".

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en la seua intervenció a Alacant en l'acte commemoratiu del Dia de la Constitució, on s'ha fet lliurament de les Distincions de la Generalitat per la Defensa dels Drets i les Llibertats Constitucionals 2020, que han recaigut en Avelino Corma, Ana Lluch, Francis Mojica i la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana.

En el seu discurs, el 'president' ha indicat la "necessitat" de "cosir les ferides territorials obertes, les visibles i les invisibles". "Ni Espanya és Madrid, ni caben els independentismes, ni la perifèria és segona divisió. O l'Espanya oficial reconnecta amb l'Espanya real o les distàncies s'ampliaran", ha advertit.

En referència al finançament, Puig ha valorat la "determinació" mostrada pel Govern i ha avançat que, des de la Comunitat Valenciana proposaran amb arguments, mostraran voluntat d'acordar, bandejaran el frontisme i invocaran la confiança federal.

Així mateix, Puig ha destacat el paper de la ciència i ha demanat estendre la vacuna contra la Covid-19 a tots els països "sense egoismes, ni mercantilisme, per decència i per intel·ligència: perquè només hi haurà protecció global amb vacunació global", ha subratllat.

D'altra banda, el 'president' ha destacat el dret al treball recollit en la Constitució. "El dret al treball, en condicions dignes, és una prioritat per a una societat de persones lliures; de dones i homes autònoms; d'abraçada als millors valors", ha assenyalat.
 

"ELEMENT DE COHESIÓ"

Per part seua, la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha exposat que el text constitucional "és més que un compendi de paraules i proclames solemnes. És un element de cohesió social, un instrument per a la convivència i un símbol de concòrdia", ha destacat.

En situacions com l'actual, amb la crisi generada per la pandèmia, "adquireixen plena vigència els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i dignitat", ha enumerat. Aquests valors, ha afirmat Oltra, "interpel·len directament als qui tenim responsabilitat de govern perquè som la garantia del compliment de drets de la ciutadania".

"I és que ara, més que mai, ha sigut tan evident el significat profund d'eixe estat social amb què la Constitució defineix a Espanya. L'Estat Social és la vacuna contra el virus de l'exclusió", ha asseverat la vicepresidenta.

 

Destacats