Puig defensa que el Pacte Europeu Verd compte amb la indústria

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que el Pacte Europeu Verd "ha de comptar amb la indústria" perquè la Unió Europea siga capaç "de sostenir el sòlid model social", per la qual cosa ha incidit en la necessitat d'"una política industrial comunitària".

El titular del Consell, que ha assistit a la inauguració a Castelló del XVI Congrés Mundial de la Qualitat del Taulell i del Paviment Ceràmic 'Qualicer 20', ha destacat els 30 anys de trajectòria d'aquest esdeveniment, al qual han acudit experts i professionals procedents de 16 països.

El president ha volgut recordar que la fira de la ceràmica de Cevisama, organitzada a València, "va ser un èxit important gràcies a les empreses de Castelló, que han fet un esforç extraordinari de modernització, d'internacionalització i de comercialització".

Referent a això, ha afirmat que els visitants estrangers que han assistit a Cevisama "han pogut observar el bon pols del sector i comprovar, de primera mà, l'alt nivell d'innovació, qualitat i disseny que caracteritzen a la ceràmica espanyola".

En la inauguració de Qualicer, el president ha destacat la fortalesa del sector i ha subratllat que "en els moments difícils, els nostres empresaris van decidir apostar per innovació, recerca i desenvolupament", la qual cosa suposa "el fet fonamental de la nostra competitivitat".

Així mateix, ha explicat que el mercat ceràmic "s'ha d'enfrontar a incerteses internacionals com la competència deslleial o el proteccionisme de grans potències".

Així i tot, malgrat aquests factors exògens, el sector ceràmic ha mantingut la seua posició en el mercat internacional, com ha assegurat el president, que s'ha referit a l'augment de les exportacions d'un 4,3% entre 2017 i 2019.

En aquest mateix període "el superàvit comercial que produeix per a Espanya el sector ceràmic es va situar prop dels 2.704 milions, la qual cosa suposa un augment de prop del 4%". A més, en el mercat intern, les vendes nacionals han crescut un 16,2%.

"L'indicador fonamental per a una societat cohesionada ha de ser l'ocupació", ha assenyalat Puig, que ha indicat que "entre gener i novembre de 2019, el sector ceràmic espanyol va donar ocupació directament a prop de 20.000 treballadors, un 3% més que el mateix període de l'any anterior".

En aquest sentit, el president ha assegurat que "en els últims anys, el clúster ceràmic de Castelló ha consolidat el seu paper com a locomotora del creixement del sector ceràmic espanyol", ja que a la província "se situen el 80% de les empreses del sector així com prop del 94% de la producció ceràmica espanyola" i aporta ja "més d'una tercera part del PIB de la província".

Innovació ceràmica

El cap del Consell també s'ha referit a "la qualitat de la investigació en institucions com la Universitat Jaume I, l'Institut Tecnològic de la Ceràmica o l'Associació de Técnicos Cerámicos", que ha qualificat de "fonamentals" per al sector.

Així, ha manifestat que "el desenvolupament d'eines com la impressió digital ha permés millorar els processos previs, com el disseny, que repercuteixen en la qualitat final del producte".

A més, d'altra banda, ha asseverat que "la cooperació i el diàleg entre empresaris, administracions públiques i professionals del sector han establit les bases per a reactivar els mecanismes que ens han permés avançar en la senda de la innovació".

D'aquesta manera, com ha explicat, l'activitat relacionada amb l'R+D+i ha augmentat un 65% en els últims anys, la despesa privada en projectes privats d'R+D un 45% en els últims 5 anys i, només en 2018, el teixit empresarial de la ceràmica castellonenca va destinar prop de 83 milions en concepte d'innovació i desenvolupament.

El Consell, per part seua, ha duplicat les ajudes al sector a través de l'Ivace i ha impulsat el sistema d'innovació amb ajuda de l'Agència Valenciana d'Innovació. "Mitjançant la compra pública innovadora i els diferents projectes estratègics col·laboratius hem reforçat la cogestió de la innovació entre empresaris, administracions públiques i agents innovadors", ha afirmat.

"Totes aquestes mesures han comportat un augment del 77% del finançament públic als projectes d'R+D+I del sector ceràmic castellonenc", ha explicat Puig, que ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020 situarà de 450 milions en suport als sectors productius i 170 per a reforçar la internacionalització.

A més, el president ha mostrat la posició del Consell de suport al desenvolupament 5.0 de la indústria, per a impulsar "noves activitats tecnològiques i la modernització dels nostres sectors productius, assumint com a principi la sostenibilitat".

També s'ha referit el president a la pròxima visita de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, a la província de Castelló, i ha assegurat que el Consell donarà suport a les reivindicacions del sector en l'àmbit energètic i la necessitat d'avançar en processos innovadors.

Destacats