Puig celebra la inclusió de Sagunt-Saragossa i Madrid-València com a xarxes prioritàries: "Europa ens ha donat la raó"

Guardar

corredor_zaragoza
corredor_zaragoza

El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimarts la inclusió definitiva dels eixos Sagunt-Saragossa i Madrid-València com a eixos prioritaris del Corredor Mediterrani en les xarxes transeuropees de transport (Red TEN-T), la qual cosa obri la porta a la recepció de finançament comunitari: "Europa ens ha donat la raó i ha entés la seua importància social i econòmica".

Així ho ha manifestat després de la conclusió de les negociacions entre la Comissió Europea, el Consell i el Parlament Europeu sobre el Mecanisme 'Connectar Europa', que regula el finançament comunitari per a les xarxes transeuropees de transport i finalment inclou tots dos eixos com a prioritaris dins del Corredor. El document definitiu haurà de ratificar-se en el ple d'Estrasburg de finals de març, informa la Generalitat en un comunicat.

Puig ha destacat que es tracta d'"una gran notícia per als valencians, gràcies a l'esforç conjunt dels agents socials i les institucions". Ha subratllat que Europa ha donat llum verda a "el que alguns no van ser capaces de reivindicar en el passat" i que posa fi a una situació que "aïllava al Port de València, tant respecte a l'eix Cantàbric i Atlàntic com en el mateix Corredor".

En concret, la proposta inicial de la Comissió Europea plantejava rebaixar el finançament de les xarxes prioritàries del 40 al 30%, encara que "després de la tramitació, s'ha aconseguit incrementar l'aportació del finançament europeu d'aquests eixos fins al 50%".

"Ara el que queda és que el Govern d'Espanya continue recolzant el desenvolupament i la modernització d'aquests eixos per a possibilitar que la Comunitat Valenciana tinga totes les oportunitats que es mereix", ha asseverat el cap del Consell.

Després de rebre el suport de l'Europarlament el desembre de 2018, el Reglament CEF ha sigut negociat tant amb la Comissió com amb el Consell Europeu, on han recolzat definitivament la seua inclusió com a xarxes prioritàries després de prop d'una vintena de reunions tècniques de tots dos eixos. Puig ha recordat sobre aquest tema que la proposta inicial que la Comissió va llançar la passada primavera "després d'escoltar a l'anterior Govern central" excloïa a tots dos ramals.

La proposta ja havia sigut pactada entre totes les institucions europees sense cap modificació respecte al text aprovat per l'Europarlament al desembre, la qual cosa "garanteix que durant el pròxim període financer 2021-2027 tots dos eixos siguen considerats com a xarxes prioritàries".

En aquesta línia, després de les negociacions en els coneguts com a 'diàlegs a tres' s'ha aconseguit que el finançament comunitari aportat per a la conversió d'aquests eixos en línies d'alta capacitat (doble via i electrificada per a tràfic mixt de mercaderies i viatgers) s'incremente fins al 50%.

"La proposta inicial va resultar insòlita per a la Comunitat en deixar aïllat al qual és ja el quart port d'Europa i al principal del Mediterrani, el port de València", ha recalcat el 'president'. Al costat del Govern d'Aragó i al Ministeri de Foment, va viatjar a Brussel·les a la fi d'any per a traslladar a la comissària de Transports, Violeta Bulc, la importància estratègica d'aquesta infraestructura per al conjunt d'Espanya i per a Europa.

Més del 20% del PIB d'Espanya i el 20% de la població es concentren entorn d'aquesta àrea, la qual cosa converteix al Corredor Mediterrani en "una infraestructura fonamental per a la competitivitat de les nostres empreses, per a la generació d'ocupació i per a frenar la despoblació en una de les zones de major risc de tota Europa".

Els dos eixos permetran garantir la connexió directa del Mediterrani amb l'Atlàntic i amb el Cantàbric. D'aquesta forma, encara que el pressupost pluriennal s'aprovarà a la tardor amb un nou Parlament Europeu després de les eleccions de finals de maig, la clausura de les negociacions "impedirà que una nova majoria excloga de nou aquests eixos".

En aquest context, Puig ha instat al Ministeri de Foment a "apostar definitivament per la modernització i la interoperativitat d'aquestes vies per a poder aconseguir el màxim finançament europeu". "El Ministeri ja ha donat suport davant Europa la seua conversió en una xarxa prioritària, ara ha de continuar treballant per a invertir decididament en aquest eix i convertir-lo en un corredor d'alta capacitat amb el màxim finançament comunitari possible", ha insistit.

Arxivat a:

Destacats