Puig anima als socialistes a barallar per "utopies" com una Espanya descentralitzada

Guardar

Ximo Puig a l'apertura del 40 Congrés Federal del PSOE
Ximo Puig a l'apertura del 40 Congrés Federal del PSOE

El 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha animat aquest dissabte als socialistes, com a president del 40 Congrés Federal del PSOE, a barallar per "utopies" com "una Espanya més justa, cohesionada i desconcentrada", un finançament autonòmic equitatiu, el feminisme o la defensa de la democràcia per als fanatismes.

"Hem de recordar l'essència per a la qual vam nàixer: combatre totes les desigualtats i defensar les condicions dels treballadors i de les classes mitjanes", ha asseverat en l'obertura del conclave que acull Fira València aquest cap de setmana.

Puig, que donat la benvinguda en totes les llengües oficials d'Espanya, ha traslladat l'afecte dels valencians a la gent de la Palma "des d'aquesta terra solidària i fraterna" i ha manat ànims al president de Canària, Ángel Víctor Torres. "Amb la força del poble canari, els palmers resistiran", ha encoratjat.

En el seu discurs ha agraït "a Pedro i a l'Executiva Federal" que hagen depositat en ell la seua confiança i ha anomenat que des de València, que va ser "capital espanyola de la llibertat" en la Segona República, ara "irradie la seua llum sobre aquest congrés de cohesió".

"Per què som socialistes?", s'ha preguntat recordant quan el partit "va nàixer en una fonda madrilenya amb una reivindicació: que els xiquets de 9 anys no hagueren de treballar". També ha destacat quan van patir "la urpada de l'odi en la paredassa" i van resistir "des de la clandestinitat i l'exili a la llarga nit franquista", així com que "sempre hi havia socialistes quan els carrers demanaven llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia".

Puig ha lloat així el paper dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, el primer per "modernitzar Espanya" i situar-la a Europa i el segon per aconseguir que es posicionara "a l'avantguarda dels drets socials" amb el matrimoni homosexual o la Llei de Dependència. I ha posat en valor el llegat de socialistes morts com Pedro Zerolo, Carmen Alborch, Carme Chacón o Alfredo Pérez Rubalcaba, així com els assoliments aconseguits "de la mà d'UGT".

Com a exemple ha mostrat la portada del primer diari 'El socialista' que es va publicar després del primer congrés del partit, celebrat en 1888 a Barcelona, i va recollir acords com el salari mínim legal per a dones i homes i altres "utopies que semblaven inassolibles".

ACTUALITZAR EL PSOE Al MÓN POST-PANDÈMIA

A partir d'ací, Puig ha animat als socialistes a lluitar per "utopies" que semblen inassolibles com quan en el primer conclave de 1888 van barallar pel salari mínim legal. "El repte d'aquest congrés és actualitzar el nostre ideari al món postpandèmia", ha advertit, de cara a "aquesta dècada d'oportunitats tan decisiva".

Així ha confiat en l'eixida de la crisi afirmant que Espanya està en "un moment socialdemòcrata" a l'ésser "el major país europeu governat per un president socialista". "I els resultats, Pedro, estan a la vista", ha dit sobre el ritme de vacunació o "nous drets" com la pujada del salari mínim o els bons per al lloguer i per a la cultura, la qual cosa veu com a "orgull de país".

També ha fet una defensa fèrria de la sanitat pública com la "gran lliçó" que deixa la pandèmia. "Amb la sanitat no es juga", ha avisat destacant que la Generalitat ha recuperat aquesta setmana la gestió pública del departament de salut de Torrevieja (Alacant) després de 15 anys de privatització.

De cara al futur ha dit així a caminar cap a una "normalitat millorada", una recuperació econòmica i social justa i "ambiciosa", amb objectius com abordar "els problemes reals de la gent", impedir que es consolide "la classe social del 'precariat'", acabar amb l'esclavitud de la prostitució i "bandejar entre els joves la nostàlgia per un passat que no va ser millor".

CONTRA ELS "FALSOS PROFETES"

Ximo Puig ha reclamat a més una transició energètica justa, més atenció per a la salut mental dels joves, combatre "l'epidèmia silenciosa de la soledat dels majors". Per contra, ha advertit com cantava Sabina que "en temps foscos naixen falsos profetes" afirmant que alguns partits "s'autodenominen de govern, però després no fan res que acredite aqueixa condició".

Enfront d'ells ha promés que els socialistes seran "garants dels grans consensos de la societat espanyola" com l'Estat de les autonomies, l'europeisme, la igualtat, el respecte a la diversitat i la concòrdia social". "Que ningú s'equivoque, companys: la socialdemocràcia no ha tornat perquè mai s'havia anat", ha rematat.

Arxivat a:

Destacats