Puig advoca per la "via valenciana" contra el context econòmic actual: "més treball, millor treball i menys desigualtat"

El president realitza el seu tradicional discurs de Cap d'Any afirmant que la Comunitat Valenciana afronta 2023 amb "confiança" i "ambició de progrés" gràcies a un escenari d'estabilitat que "reforça la protecció social i potència l'impuls econòmic"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

"Més treball, millor treball i menys desigualtat". Aquestes són les tres premisses que ha destacat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, dins de la qual denomina la "via valenciana" per a fer front al context econòmic actual.

El president ha realitzat el seu tradicional discurs de Cap d'Any en què, des del Saló de Corts del Palau de la Generalitat, ha ressaltat que la Comunitat Valenciana afronta 2023 amb "confiança" i "ambició de progrés" gràcies a un escenari d'estabilitat que "dona seguretat, reforça la protecció social i potència l'impuls econòmic".

Puig ha demanat com a "primer desig", la fi de la guerra "il·legal", "immoral" i "inhumana" que ha causat a Ucraïna la pèrdua de milers de vides i ha assenyalat que, davant les conseqüències econòmiques d'aquesta guerra, el Consell ha situat la lluita contra la inflació com la seua "prioritat màxima", una cosa que es reflecteix en el nou paquet de mesures per a 2023 aprovat aquest divendres, que permet que les famílies continuen estalviant un 10% en totes les taxes, així com prorrogar la suspensió del cànon de sanejament fins a juliol i estendre la gratuïtat del transport públic per a joves i rebaixar fins a un 50% les tarifes per a la resta de la ciutadania fins a agost.

A més, ha remarcat que aquestes noves accions se sumen a la reforma fiscal valenciana, que baixa els impostos autonòmics al 97% de contribuents, i a la política social protectora impulsada per a combatre fractures i desigualtats.

"La resposta valenciana és clara: contra la inflació, suport públic, i contra la incertesa, estabilitat", ha insistit el màxim responsable del Consell, qui, sobre aquest últim aspecte, ha recordat que la valenciana és l'única comunitat de les més poblades que ha aconseguit aprovar huit pressupostos en huit anys.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, redactant el discurs de Cap d'Any
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, redactant el discurs de Cap d'Any

Rècord històric d'ocupació

El president ha realitzat balanç de l'any que finalitza, del qual ha destacat el rècord històric d'ocupació assolit, amb 2.076.000 persones treballant, el major creixement del conjunt autonòmic i un èxit, segons ha ressaltat, compartit amb tota la societat. A més, ha subratllat que en set anys s'han creat a la Comunitat Valenciana 430.000 noves ocupacions.

Com ha remarcat el responsable del Consell, 2022 "deixa una altra fita", que és l'arribada de la factoria de Volkswagen a Parc Sagunt i, amb això, la "major inversió industrial de la història d'Espanya", una decisió empresarial que, juntament amb l'aposta per Ford Almussafes com a "centre neuràlgic" a Europa del vehicle elèctric, possibilitarà impulsar "l'objectiu econòmic d'aquesta dècada: una reindustrialització social, digital i sostenible".

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Aprovar "sense excuses" un finançament "just"

L'"essència" de l'autogovern radica a "donar solucions" i "millorar la vida de la ciutadania". Per això, Puig reivindica que "és l'hora de la política útil" i convoca a l'acord per a "obrir un cicle de grans pactes" que permeta completar a Espanya "amb responsabilitat" el desbloqueig de les institucions, aprovar "sense excuses" un finançament "just", garantir "amb justícia" recursos bàsics com l'aigua i "oxigenar indústries solvents com la ceràmica". "És l'hora de reiniciar: parem, parlem i pactem; fem-ho amb els valors propis de la societat valenciana: una societat de respecte; una societat on no cap el sectarisme, on conviu la diferència; una societat honrada que supera les bretxes", ha manifestat.

El president ha posat com a exemple d'aquesta societat a la model amb síndrome de Down Marián Ávila; a Kilian Zaragozá, que ha impulsat la iniciativa 'Ningú sense la seua ració diària', a la jove economista Ana Lleó, que ha obtingut el millor expedient acadèmic d'Espanya, o a Carlos San Juan, que "ha donat una lliçó en defensa dels drets de les persones majors". "Aquesta és la força de la nostra terra: la nostra gent", ha dit Puig, que ha recordat també "a Dori, d'Alcoi; Amparo, d'Alzira; María Luisa, de Benidorm, o Jordi, d'11 anys, de Cullera, víctimes de la major indecència: la violència masclista".

Així mateix, ha convidat a valencianes i valencians a "triar l'esperança" des dels valors que uneixen a una Comunitat Valenciana "preparada per a un nou renaixement" i "capacitada per a aconseguir una societat avançada, amb treball, justícia social i responsabilitat amb el medi ambient".

El cap de l'Executiu valencià ha afirmat a més que la unió, la cohesió i la corresponsabilitat són les actituds que han caracteritzat a la societat valenciana en la seua lluita contra la pandèmia de COVID-19, i ha demanat no oblidar una de les lliçons apreses: la "vacunació constant per a tots els virus respiratoris", per "prudència davant la mateixa salut" i "per responsabilitat amb les persones més vulnerables".

Arxivat a:

Destacats