Puig adverteix que Europa només deixarà arrere el "populisme devastador" si garanteix als joves "esperança i treball"

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l'acte institucional de la Generalitat amb motiu del Dia d'Europa
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l'acte institucional de la Generalitat amb motiu del Dia d'Europa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advertit que els europeus tenen "l'obligació de combatre contra el populisme devastador que rosega com el corcó la democràcia", una meta que Europa "només aconseguirà garantint dos factors essencials als joves i al conjunt de la societat: esperança i treball".

Puig ha clausurat aquest dissabte, en el nou Palau de les Comunicacions de València --antic edifici de Correus--, l'acte institucional pel Dia d'Europa, que ha reunit representants de les institucions, polítics i de la societat civil. L'efemèride, enguany, coincideix a més amb la commemoració en 2022 de l'Any Europeu de la Joventut.

El president ha posat l'accent, durant la seua intervenció també davant membres del Consell Valencià de la Joventut, en la importància que tenen els joves per al futur d'Europa, i ha alertat que "no es pot fer eixa espècie de nepotisme il·lustrat de fer política per als joves sense els joves".

Així, ha emfatitzat que Europa, enmig de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, ha de fer front a "un nou desafiament", "combatre l'antipolítica" i per a això de s'ha de garantir als joves "esperança i treball", com "simbolitza" la gigafactoria de bateries de Sagunt presentada aquesta setmana i els "projectes reformadors" amb fons europeus.

El president de la Generalitat ha fet referència a les votacions del Tribunal Suprem dels Estats Units per a anul·lar la històrica fallada que blinda el dret a l'avortament. I és que, per a Puig, els europeus han de "ser conscients que no hi ha cap llibertat garantida per sempre" i que "hem de lluitar cada generació per mantenir els nostres drets i llibertats".

Puig ha citat a Manuel Sanchis Guarner, que opinava que millor que el terme pàtria, "que en el llatí fa referència a la terra dels pares, hauria de parlar-se de la terra dels fills", perquè la pàtria valenciana, espanyola i europea és "un projecte de futur" i no de passat, en el qual cal "mirar sempre cap avant, caminar decididament cap al progrés".

"L'esperança està en la terra dels fills", ha assegurat el president, abans de posar en valor que la "mirada jove representa millor que cap altra la societat del respecte del segle XXI". En eixe sentit, ha destacat que la joventut representa el 26% de les donacions de sang, el 45% del voluntariat i que "va impulsar la vacunació" durant la pandèmia, en un moment en el qual "mai s'ha sigut més injust amb la joventut" quan se'ls titllava d'irresponsables.

En aquest context, ha remarcat que la societat té la responsabilitat de promoure un "ascensor social" per a superar la desigualtat i un "ascensor generacional" que el Consell pretén impulsar amb el Pla Ariadna dotat de més de 152 milions d'euros.

Destacats