El PSPV-PSOE denuncia que "el Consell de la mentida de Mazón perpètua les primeres retallades en 8 anys que portaran a la paràlisi de la Comunitat Valenciana"

Guardar

Rueda de prensa de portavoces del PSPV-PSOE
Rueda de prensa de portavoces del PSPV-PSOE

El PSPV-PSOE ha denunciat hui que "el Consell de la Mentida de Mazón perpetua les primeres retallades en 8 anys en uns pressupostos autonòmics que portaran a la paràlisi econòmica i social de la Comunitat Valenciana". Així s'ha pronunciat la síndica del PSPV-PSOE en Les Corts, Rebeca Torró, en roda de premsa en la qual, acompanyada pels portaveus adjunts Arcadi España, María José Salvador i José Chulvi, ha valorat els comptes autonòmics per a l'exercici 2024 presentades pel Consell.

Sobre aquest tema, Torró ha assegurat que "l'única cosa real que hi ha en aquests pressupostos són les retallades sense precedents als quals ens enfrontem, d'altra banda, tot són mentides que es materialitzen, en primer lloc, en les partides fictícies que ha inclòs la Generalitat, uns ingressos que no existeixen ni existiran". A més, Rebeca Torró també ha criticat la "hipocresia" del Consell, "que retalla fins a 180 milions d'euros en polítiques laborals quan el propi conseller Rovira va situar la creació d'ocupació com una de les seues prioritats". "La millor política social que es pot dur a terme és l'impuls de l'ocupació", ha subratllat.

La síndica socialista també ha assenyalat les "mentides" en Sanitat, "una àrea que Mazón va prometre blindar amb un pressupost del 30% i s'ha quedat en el 28,6%, per davall del que destinada el Govern de Ximo Puig", així com en Habitatge, "quan tants joves veuen impossible accedir a un habitatge digne, i que han retallat fins a un 40%". "Una cosa és eliminar una Conselleria i una altra, carregar-se directament totes les polítiques d'Habitatge", ha afegit. A més, ha alertat que "les polítiques de la ultradreta agafen vol i es materialitzen amb el vistiplau de Mazón, que ha aplicat una retallada de més de 200 milions d'euros en polítiques mediambientals".
Per tot això, Rebeca Torró ha confirmat que el PSPV-PSOE presentarà una esmena a la totalitat dels comptes "perquè impedeixen que la Comunitat Valenciana puga continuar avançant i afectaran directament els nostres principals motors econòmics."

CAEN LES INVERSIONS I FRENEN EL CREIXEMENT

En aquest sentit, el portaveu adjunt del PSPV-PSOE en Les Corts i responsable de l'àrea econòmica del Grup Socialista, Arcadi España, ha assenyalat que "aquests comptes suposen una caiguda en les inversions i frenen el creixement econòmic de la Comunitat Valenciana" i ha apuntat que "Mazón i VOX demostren que no tenen projecte de política industrial i no creuen en la banca pública".

Així Espanya ha explicat que "cauen les inversions en l'IVF un 64%, en l'IVACE un 30%, en Labora un 19,3% i en turisme que pateix una caiguda del 22%" i ha assenyalat que "això suposarà menys ajudes per al sector ceràmic, per a les startups, autònoms i per a l'impuls de les polítiques d'ocupació activa": "Posen en risc tot el que és el progrés econòmic que hem canalitzat en aquests últims anys".

Així mateix, el dirigent socialista ha alertat que "és molt greu que el Consell no tinga un projecte polític industrial" i ha apuntat que "no tenen cap iniciativa nova en matèria industrial": "Són uns pressupostos que paralitzen el creixement econòmic i la inversió empresarial en la nostra terra".

D'altra banda, quant al sector turístic, Espanya ha afirmat que "s'han retallat 2,5 milions d'euros del partit del bo viatge posant en una situació complexa a un sector que necessita el suport de la Generalitat Valenciana" i ha subratllat que "estem parlant d'una experiència que ha sigut un èxit i que ha fomentat l'activitat econòmica". A més, en aquest mateix sector els socialistes valencians han alertat de "una retallada de 10 milions d'euros en els convenis per a promocionar culturalment la riquesa de la Comunitat Valenciana".

UNS PRESSUPOSTOS NEGACIONISTES

Per part seua, la portaveu adjunta del PSPV-PSOE en Les Corts i responsable de l'àrea de territori del Grup Socialista, María José Salvador, ha denunciat que "els comptes de Mazón i la ultradreta confirmen la política negacionista del canvi climàtic i de la mobilitat sostenible" i ha lamentat que "la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori siga la que més retallades pateix aquest primer pressupost de Mazón i la ultradreta": "El pressupost baixa un 33,9% respecte a l'any passat".

A més, la dirigent socialista ha alertat que "els pressupostos per a l'any vinent retallen, també, en medi ambient i mobilitat acabant amb totes les polítiques alineades amb l'agenda 2030 i amb els ODS" i ha subratllat que "estem una retallada brutal i sense pal·liatius a les polítiques mediambientals de la Generalitat". Així mateix, Salvador ha incidit en què "el compromís amb el canvi climàtic de Mazón es resumeix a invertir 1.000 euros en l'agència valalenciana contra el canvi climàtic": "Hem passat de 200.000 euros a 1.000 euros, podrien haver liquidat l'agència directament".

En aquesta mateixa línia, la diputada per Castelló ha alertat que l'Aeroport de Castelló "pateix una retallada del 70,66% d'inversió" i ha assenyalat que "amb aquesta retallada és inviable la continuïtat de l'aeroport i tira per terra tot l'esforç que s'ha realitzat en aquests anys per a garantir el seu futur i perquè fora un aeroport de veritat".

Finalment, Salvador ha apuntat que "estem davant un pressupost de l'àrea de Territori que serà un 94% de continuïtat de les polítiques que hem anat impulsant en aquests anys de Consell de Ximo Puig".

POLÍTICA CENSORA

Per part seua, el portaveu adjunt del PSPV-PSOE, José Chulvi, ha assenyalat que amb aquests pressupostos "es reforça la política censora del Consell". Així, ha detallat que en l'àrea cultura hi ha una retallada de 12 milions d'euros que suposa "un atac a la indústria cultural valenciana" i que pot tindre "conseqüències molt greus que posen en perill centenars de llocs de treball". A més, Chulvi ha lamentat la retallada a l'IVAM i al Institut Valencià de Cultura.

D'altra banda, Chulvi ha criticat que "després de l'esforç del Consell de Ximo Puig per a millorar les infraestructures educatives", ara "hi haja retallades en les partides destinades als centres de primària i secundària". Sobre Sanitat, Chulvi ha destacat "la mentida de Mazón" que va dir "que el pressupost en aquesta àrea suposaria el 30%" del global i no ha sigut així: "És fals que tindrem el major pressupost en Sanitat de la història".

El dirigent socialista ha indicat que en una primera anàlisi veiem que "hi ha una disminució importantíssima en les partides de personal" una cosa molt preocupant en polítiques socials perquè "les prestacions a les persones i el treball de recursos humans és bàsic i fonamental perquè això funcione".

Quant a Joventut, Chulvi ha lamentat les retallades en aquesta àrea, com ha succeït amb el pressupost de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). A més, ha detallat que la disminució de transferències als ajuntaments en el programa 'Xarxa Joves' és "una qüestió molt dura" tant "per als joves formats que poden tindre una primera ocupació en l'administració", com per als ajuntaments als quals aquests joves "ajudaven en el funcionament del dia a dia en els consistoris".

Arxivat a:

Destacats