PSPV defensa que l'empresa pública de salut està "molt meditada" i Compromís i UP tornen a exigir la reversió directa

Guardar

hospital universitario torrevieja
hospital universitario torrevieja
El síndic socialista, Manolo Mata, ha defensat aquest dijous que l'empresa pública de salut (EPS) projectada per la Conselleria de Sanitat per a assumir els serveis externalitzats és "una opció molt meditada i responsable" i ha confiat a poder convéncer als socis de govern.Però Compromís i Unides Podem han reiterat el seu rebuig i han tornat a apostar per la reversió directa a gestió pública del departament de salut de Torrevieja (Alacant), prevista per a octubre quan acaba el contracte amb Ribera Salut, i de manera "irreversible" seguint el 'model Alzira' que es va seguir a la Ribera (València) fa tres anys.Així han valorat diputats de les tres 'potes' del Botànic l'EPS que Sanitat --dirigida per la socialista Ana Barceló-- té preparada en forma de projecte de decret llei, encara que no ha passat pel ple del Consell per les discrepàncies entre els socis de govern. Aquesta mercantil assumiria serveis com les ressonàncies magnètiques o l'assistència farmacèutica en centres sociosanitaris de la Conselleria d'Igualtat.Mata, a preguntes dels periodistes en els corredors de les Corts, ha insistit que una reversió necessita uns "paràmetres per a poder funcionar", recordant que els treballadors que passen al sector públic no poden fer-lo "en les mateixes condicions que un funcionari".Al seu judici, el 'model Alzira' ha demostrat que la solució és complicada de gestionar en el dia a dia perquè es convergeix el personal estatutari de Sanitat amb el d'una empresa amb condicions laborals diferents. També ha sostingut que la contractació de personal en la Generalitat està constreta per lleis estatals i que això no pot ser "una trava" per a ampliar la plantilla de sanitaris.El repte, ha subratllat, és aconseguir una empresa "cent per cent pública amb totes les garanties públiques. "Això només té un objectiu: donar un servei òptim als ciutadans del departament de Torrevella; en aqueixes claus hem de pensar", ha recalcat.El també sotssecretari general del PSPV ha qualificat d'insòlit que hi haja partits en contra de la reversió a gestió pública i mentre "els semble molt bé que una empresa privada puga contractar a qui li done la gana i prorrogar els contractes".

"EL DIA DE LA MARMOTA"

Com a portaveu de Sanitat de Compromís, Carles Esteve ha tornat a reclamar que la reversió siga reversible perquè la Generalitat no haja de "fer passos arrere per cap situació sobrevinguda". Ha urgit a la Conselleria a preparar un "pla B" perquè "el 15 d'octubre" el departament de Torrevella passe a gestió públicaEncara que ha garantit que en la coalició estan oberts a escoltar "qualsevol alternativa", ha lamentat que "hui dia, ningú ha traslladat una fórmula o proposta millor, ni tan sols aquesta empresa pública".I s'ha mostrat sorprés que "continue el dia de la marmota" entorn de l'EPS quan "pràcticament no hi ha ningú a favor: ni l'oposició, ni els treballadors, ni els sindicats". "La sensació és de soledat de qui ho planteja", ha il·lustrat sobre Sanitat.Estefania Blanes, portaveu adjunta d'UP, ha coincidit a exigir la reversió directa a partir del "model que funciona", el d'Alzira, perquè ací cree que estan les garanties de com actuar per a evitar "errors". "La gestió directa és la millor garantia de qualitat sanitària i laboral", ha asseverat, per a garantir que continuaran rebutjant l'empresa.

L'OPOSICIÓ REBUTJA LA EPS I LA REVERSIÓ

Entre l'oposició, Elena Bastidas (PP) ha criticat la falta de coordinació del Botànic i ha urgit a Sanitat a "posar una solució damunt de la taula" per a poder valorar-la. El més important, ha advertit, és "què passarà amb els 1.800 treballadors de Torrevella", perquè com a veïna d'Alzira és conscient de "com es va fer la reversió" i que "continuen les protestes".De Ciutadans, Mamen Peris ha lamentat que Sanitat comence "la casa per la teulada" i s'ha preguntat si és convenient una empresa pública quan "amb el Botànic no funcionen", apuntant a Divalterra com a exemple. Ha cridat a apostar per la col·laboració públic-privada com a millor fórmula enmig d'una pandèmia i no "crear problemes on no n'hi havia".I com a síndica de Vox, Ana Vega ha ratllat l'EPS d'autèntic nyap i ha augurat que els treballadors de Torrevieja "se n'aniran al carrer quan tant se'ls necessiten" i que després de la superació del virus vindrà "la pandèmia de les llistes d'espera per a les especialitats". "No és el moment de fer malabars amb la sanitat pública", ha resumit.
Destacats