PSOE, VOX i PP rebutgen crear la comissió d'investigació sobre les responsabilitats polítiques en l'adjudicació i finançament del cas Castor

La proposta presentada pel diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha sigut rebutjada pel PSOE perquè "l'assumpte de fons es remunta a una legislatura molt anterior"

Guardar

baldovi_financiacion
baldovi_financiacion

"Considerant que l'assumpte de fons es remunta a una legislatura molt anterior, i que no existeixen sospites fundades que s'haja produït alguna irregularitat i recordant l'elevat nombre de comissions actualment en funcionament en la cambra, o amb previsió de crear-se, es mostra contrària al fet que aquesta iniciativa s'incloga en l'ordre del dia del ple". Aquestes han estat les mateixes paraules amb les quals el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats ha contestat per escrit al diputat valencià de Compromís, Joan Baldoví sobre la proposta de crear una comissió d'investigació per a determinar les possibles responsabilitats polítiques en l'adjudicació, finançament, construcció i indemnització del magatzem de gas "Castor". No obstant això, en la passada legislatura del PP, el PSOE va votar a favor de crear la mateixa comissió, fet que el mateix Baldoví, no entén com "abans van votar a favor i ara voten en contra".

Si recordem, el projecte Castor va ser un projecte que consistia en la construcció d'un dipòsit de gas natural situat enfront de les costes de Castelló i Tarragona que va ser aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, sent ministre d'Indústria Miguel Sebastián. El projecte va ser paralitzat en 2014, atès que es va estimar que la infraestructura estava provocant sismes de xicoteta magnitud, a les províncies de Castelló i Tarragona. Finalment el projecte va cessar activitats el setembre de 2013 i va ser liquidat a la fi de 2014, quan el govern va posar fi a la concessió i va indemnitzar a l'empresa amb 1350 milions d'euros. No obstant això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va calcular en 4730 milions la suma que els consumidors haurien pagat pel projecte fracassat. El gener de 2015, un jutge va imputar a 18 responsables de la tramitació del projecte per possibles deficiències encara que els responsables polítics, el President Zapatero i el seu Ministre d'Indústria Miguel Sebastián, no ho van ser.

De la mateixa manera, el mateix Baldoví insta a Sánchez a complir els acords d'investidura quan es vaja entrant en la nova normalitat, ja que "quan es torna a la normalitat, jo crec que s'ha de tornar a la normalitat de tots". Per aquest motiu, Baldoví pregunta a Sánchez: "pensa el president del Govern complir els acords d'investidura o en aquests temps de geometria o promiscuïtat variable s'oblidarà d'aquells acords amb els quals vam fer que fos president?". D'aquesta manera, Compromís i el seu diputat en el Congrés, entre línies, li pregunten a Sánchez si el territori valencià aconseguirà un finançament just, ja que és al que es va comprometre Sánchez i el PSOE en el pacte amb Compromís, el vot decisiu del qual li va fer ser president.

Finalment, en la roda de premsa de hui al Congrés dels Diputats, Compromís ha anunciat que la pregunta que farà el diputat de la formació valencianista, Joan Baldoví anirà en la línia de les filtracions de les despeses que va pagar l'empresa de Josep Cusí, Navilot SL en la lluna de mel dels actuals reis, Felipe i Letizia. Cusí, molt pròxim al rei emèrit, havia abonat 269.000 dòlars per aquell viatge de noces, que finalment va costar gairebé mig milió d'euros. "Aquest regal és una donació? "Si és una donació hauria de tributar per l'impost de successions o donacions?", "S'ha fet?", deixa en l'aire el mateix Baldoví. La proposta presentada pel diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha sigut rebutjada pel PSOE perquè "l'assumpte de fons es remunta a una legislatura molt anterior".

Destacats