El programa 'Agermanament Comunitari Valencià' fomenta la sensibilització social i mobilitza a la ciutadania en el suport a les persones refugiades

Guardar

Autobús de refugiados de Ucrania de Juntos por la Vida
Autobús de refugiados de Ucrania de Juntos por la Vida

El director general d'Igualtat en la Diversitat, José De Lamo, ha destacat que el programa d'acolliment 'Agermanament Comunitari Valencià' fomenta la "sensibilització social i mobilitza a la ciutadania en el suport a les persones refugiades".

El director general ha participat en Bilbao en la conferència 'Regions i Ciutats com a patrocinadores', que s'ha organitzat amb la col·laboració d'ICMC Europe (International Catholic Migration Comission), amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les persones refugiades el pròxim 20 de juny.

En la seua intervenció, De Lamo ha explicat l'experiència del programa d'acolliment 'Agermanament Comunitari Valencià', que va posar en marxa la Generalitat al costat del Ministeri d'Inclusió i ACNUR amb la finalitat de contribuir a la millora de les responsabilitats compartides i convertir la inclusió "en un projecte del conjunt de la societat".

"L'objectiu és que la ciutadania puga participar directament en la labor d'acolliment i integració de les persones refugiades creant grups de suport que ofereixen suport social a les persones nouvingudes durant el seu procés d'integració en les seues noves comunitats", ha assenyalat De Lamo.

D'aquesta manera, el director general ha afirmat que "s'implica la comunitat local en tot el procés d'acompanyament per a la inclusió fins que poden construir el seu projecte de vida independent".

Programa pilot amb cinc famílies

'Agermanament Comunitari Valencià' es va iniciar en la Comunitat Valenciana l'octubre de 2020 amb l'objectiu d'oferir un acolliment de persones refugiades "des d'una perspectiva d'implicar el seu entorn social en el seu procés d'inclusió" ha assenyalat De Lamo.

Aquest programa pilot, que ve precedit d'una experiència similar al País Basc, s'està desenvolupant en els municipis de València, Alaquàs, Almassora, Calp i Cocentaina, que van acollir a 23 persones de diferents edats de cinc famílies d'origen sirià i procedents dels camps de refugiats que hi ha al Líban.

Des de llavors, s'està fent un seguiment i valoració del programa que, segons ha assenyalat el director general, "està sent tot un èxit", ja que de les cinc famílies acollides, quatre ja han passat per la integració laboral i els fills i filles s'han graduat en alguna etapa educativa, completant així l'acompanyament i el procés d'inclusió.

En aquest projecte participen les tres Càritas de la Comunitat Valenciana (Càritas Diocesana Sogorb-Castelló, Càritas Oriola-Alacant i Càritas València), que acullen a una família cadascuna d'elles, i el Servei Jesuïtes a Migrants Espanya que acull a dues famílies.

José De Lamo ha explicat que en els municipis participants, i a través de les entitats que gestionen el programa, s'han creat grups locals amb persones voluntàries que s'encarreguen de mantenir "una relació directa" amb aquestes famílies, acompanyant-les en tot el procés d'inclusió que pot anar des de l'aprenentatge de l'idioma fins a ajuda per a trobar un treball.

El projecte també inclou la provisió d'un habitatge i el disseny d'un itinerari de formació per als seus integrants, d'acord amb la seua experiència i formació prèvia, mesures que faciliten l'accés a l'ocupació i l'aprenentatge del castellà i el valencià.

El director general ha incidit en què aquesta iniciativa ratifica, una vegada més, el compromís de la Comunitat Valenciana com a "terra d'acolliment" d'aquelles persones que ixen del seu país d'origen fugint de l'horror de la guerra o buscant un futur millor per a elles i les seues famílies.

Destacats