Professionals de Sanitat elaboren un decàleg amb pautes per previndre contagis i gaudir d'unes celebracions saludables

Reunir-se en espais ben ventilats, deixar una cadira buida entre comensals, higiene de mans i no brindar són algunes de les claus

Guardar

2112 Turisme Nadal
2112 Turisme Nadal

Les festes arriben enguany marcades per la pandèmia, però probablement no faltaran clàssics com els menjars copiosos, els aperitius alts en sal, els torrons, els capritxos, les copes de més i l'activitat física de menys. Per a evitar excessos, i també previndre contagis per coronavirus, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomanen una sèrie de pràctiques que poden ajudar a gaudir de les celebracions de manera segura i més saludable.

Els espais oberts redueixen les possibilitats de transmissió de la COVID-19. Per això, sempre que siga possible, és preferible menjar a la terrassa o a l'aire lliure. Si aquesta opció no és viable, cal procurar obrir finestres i portes per a facilitar la renovació de l'aire en l'estada que acollirà la reunió. Així mateix, és aconsellable prendre seient de manera alterna i evitar asseure's davant d'una altra persona si no es pot garantir la distància de seguretat (2 metres).

Res més arribar al punt de celebració, es recomana llavar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic; igual que a l'inici i al final de cada menjar.

S'aconsella també identificar els gots i coberts per a evitar errors, i no cal utilitzar per a ús individual els utensilis reservats per a servir el menjar, ni compartir el plat amb una altra persona.

A l'hora de servir, és aconsellable seleccionar a una única persona perquè s'encarregue de portar-ho tot a la taula, inclosos els aperitius. Aquesta persona es llavarà les mans amb aigua i sabó, o bé li les desinfectarà amb gel, cada vegada que servisca el menjar.

Els menjars i sopars de Nadal solen ser moments de tertúlia pel que, si entre plat i plat cal esperar, és necessari posar-se la màscara. Així mateix, es desaconsella brindar xocant les copes.

Menús saludables

Respecte al menú, es recomana reduir el consum d'aperitius processats i amb alt contingut en sal, i substituir-los per alternatives saludables com, per exemple, guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.Prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantindre una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l'economia de la zona. D'altra banda, en preparar ensalades, han d'evitar-se salses molt contundents o processades; l'ideal són amaniments saludables com macerats i olis aromàtics especiats, vinagre, llima, herbes i espècies.

Quant a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l'alcohol ajuda a fer la digestió, però més aviat és al contrari. Dosis elevades, com les que se solen consumir en les festes, donen lloc a aparició de reflux gastroesofàgic, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d'aperitius, primers i segons plats, queda buit per a les postres, és recomanable reservar-los per als dies puntuals de celebració.

Destacats