Pradas: "La solidaritat entre regions l'hem d'aplicar a tots"

La consellera recorda que la Comunitat Valenciana, amb el 40%, és la que més aigua reutilitza de tota Espanya

Guardar

Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori

Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, ha defés els esforços que ha realitzat la Generalitat per a fer de la Comunitat l'autonomia líder en gestió responsable de l'aigua. També ha declarat que “lliçons de Castella-la Manxa a la Comunitat Valenciana en matèria d'aigua, cap, perquè pertany a tots els espanyols”, i ha afegit “és un bé escàs que sabem utilitzar de la millor manera possible, així que lliçons cap”.

Així s'ha pronunciat Pradas després de les declaracions de la portaveu del Govern de Castella-la Manxa, Esther Padilla, i el seu “injustificat” missatge que “no es pot gastar tanta aigua” en les zones que es beneficien del transvasament Tajo-Segura. En este sentit, la consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana “és líder en la reutilització d'aigua a l'ésser, amb diferència, l'autonomia que més esforços realitza”.

Pradas ha posat sobre la taula dades que avalen la bona gestió que es fa de l'aigua en la Comunitat Valenciana, que depura i reutilitza el 40% d'aigua de tota Espanya i que compta amb 14 projectes perquè a la província d'Alacant es puga “reutilitzar tota l'aigua que ix de les depuradores”. “Quant han invertit en altres autonomies en este sentit?”, s'ha preguntat.

D'altra banda, la consellera ha recordat que el 78% dels camps valencians són regats amb sistemes eficients com el degoteig, “però malgrat tots els esforços continua fent falta aigua d'altres punts d'Espanya”. “Per això la reclamem i actuem sempre des del rigor i el respecte, però sent conscients que l'aigua és de tots i hi ha per a tots”, ha incidit Pradas.

Solidaris però reivindicatius

La consellera ha insistit que la Comunitat Valenciana, en funció de les seues capacitats, “sempre és solidària”. Com a exemple ha recordat la ma tendida a Catalunya per a utilitzar dessaladores com la de Sagunt per a aigua de boca. No obstant això, ha recordat que no es pot abusar d'esta via per al camp valencià.

“Per això compaginem la bona gestió dels recursos amb la demanda del transvasament, necessari per als agricultors”, ha afegit Pradas, que també ha recordat que a Portugal s'envia el doble d'aigua de la necessària mentre que a la Comunitat Valenciana se li imposen restriccions. “Volem el compromís del Govern amb els nostres regants, per això diem no a estes retallades ideològiques que posen en risc el mitjà de vida per a milers de famílies de la Vega Baixa”, ha sentenciat Pradas.

Destacats