Pradas anuncia dos projectes per a impulsar les tecnologies de digitalització en la gestió de l'aigua de la Comunitat Valenciana

Ressalta que la Comunitat és "un referent que recicla el 40% de l'aigua d'Espanya i rega el 78% dels seus camps amb sistemes eficients"

Guardar

Salomé Pradas en la apertura de la Trobada Dinapsis-Hidraqua sobre Aigua, Medi Ambient i Sostenibilitat.
Salomé Pradas en la apertura de la Trobada Dinapsis-Hidraqua sobre Aigua, Medi Ambient i Sostenibilitat.

Salomé Pradas, consellera de Medi ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, ha assegurat, en l'obertura de la Trobada Dinapsis-Hidraqua sobre Aigua, Medi ambient i Sostenibilitat que ha tingut lloc aquest dijous en La Marina de València, que la Generalitat "impulsarà les tecnologies de digitalització en la gestió de l'aigua de les depuradores de la Comunitat Valenciana".

En la seua intervenció, Pradas ha recordat que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, "ha fet de l'aigua un dels eixos de la nostra acció política durant aquesta legislatura", perquè "darrere de l'aigua, hi ha vides i famílies, hi ha benestar i economia."

La consellera ha destacat dos projectes que s'impulsaran des de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR). El primer és el SHINE-AMV per a la interconnexió dels serveis hidràulics de l'àrea metropolitana de València on s'actuarà en les EDAR de Pinedo i Quart amb un pressupost de 14 milions d'euros.

El segon és el denominat DIGAR-CV per a la digitalització de les infraestructures de sanejament i depuració i les operacions de control d'abocaments de les tres províncies, amb un pressupost de 12,5 milions d'euros que s'han d'executar íntegrament per l'EPSAR i que monitorarà l'entrada i eixida d'aigua a 467 depuradores de tota la Comunitat, així com el seu consum energètic.

Estos projectes són, per a la consellera, "dos exemples més d'un model d'èxit en l'ús sostenible de l'aigua que ha convertit la Comunitat Valenciana en un referent, ja que reciclem el 40% de l'aigua de tota Espanya i quasi doblem la segona autonomia, Múrcia (amb el 27%) i deixem molt arrere Catalunya, Balears, Andalusia i Canàries amb el 12, 8, 7 i 5% respectivament".

"També podem estar orgullosos de la gestió de l'aigua per a usos agrícoles perquè el 78% dels nostres camps es reguen amb sistemes eficients com el degoteig. No obstant això, aquest Consell és ambiciós i volem continuar avançant en una gestió innovadora, sostenible i eficient", ha afegit la consellera.

59 milions d'euros per al Pla d'Obres

Per a això, segons Pradas, s'ha aprovat el Pla d'Obres, dotat amb 59 milions d'euros en inversió per a enguany i que preveu, entre altres, dur a terme set actuacions de tractament terciari a la província d'Alacant, de manera que s'obtinga una aigua de més qualitat en una zona molt afectada per la sequera. Igualment, estan en una fase avançada de tramitació altres 14 projectes de reforma o nova construcció de tractaments terciaris, així com els projectes d'abocament '0' a la ciutat d'Alacant, de manera que es podrà reutilitzar la totalitat de l'aigua produïda en les depuradores d'Alacant.

A més, el Pla d'Obres per a 2024 inclou, entre altres, les depuradores de Benicàssim i Borriana a la província de Castelló, la posada en marxa d'obres per a rebaixar l'impacte ambiental i mitigar sorolls i olors a l'EDAR de Pinedo, el pressupost de les quals arriba als 30 milions; la posada en marxa de la nova depuradora Cheste Chiva; l'EDAR dins de Parc Sagunt o la construcció de la nova EDAR a Almoradí.

La consellera també ha apuntat que, més enllà de la gestió de la Generalitat en matèria hídrica, "defendrem cada gota d'aigua per a la nostra terra". Per això "urgim el Govern a invertir els 1.200 milions d'euros que deu a la Comunitat Valenciana en infraestructures hídriques prioritàries", ha conclòs Salomé Pradas.

Destacats