El PPCV denuncia les "portades" del Govern al finançament i el PSPV es pregunta si faran costat a Feijóo

Guardar

El grup 'popular' de les Corts, en la primera jornada del Debat de Política General
El grup 'popular' de les Corts, en la primera jornada del Debat de Política General

El PPCV ha denunciat aquest dimecres que el Govern dona "portada rere portada" a la reiterada petició de la Generalitat de reformar el finançament autonòmic, mentre el PSPV s'ha preguntat si els 'populars' donaran suport al nou model quan es vote en el Congrés o si faran "el que diguen Feijóo i Mañueco".

Així han discrepat els diputats Rubén Ibáñez i José Muñoz, respectivament, durant la presentació de les propostes de resolució en l'última jornada del Debat de Política General en Les Corts, que es voten aquesta vesprada.

Els socialistes han rebutjat en nom del tripartit del Botànic (PSPV-Compromís-Unides Podem) una proposta del PP per a instar el Govern a reformar el finançament autonòmic abans de cap d'any i que el nou model entre en vigor l'1 de gener de 2022.

En concret, els 'populars' demanaven convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a l'octubre perquè el Govern present a les autonomies la seua proposta de reforma, així com que el nou model es base en el criteri de població ajustada (11,06% en el cas de la Comunitat).

També volien que el nou finançament aborde el deute històric valencià i que, fins que entre en vigor, l'Estat transferisca un fons d'anivellament de com a mínim 1.336 milions d'euros, la quantitat que cada any inclou la Generalitat en els pressupostos com a partida reivindicativa per l'infrafinançament.

Unes altres de les mesures que exigia el PP era que el govern valencià done compte de l'acord del CPFF al ple de les Corts i que les inversions dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) destinen inversions com a mínim iguals al pes poblacional de la Comunitat.

Però el PSPV ha justificat el seu rebuig en què no depén del Govern reformar el finançament, sinó del Congrés, per la qual cosa s'ha preguntat si els diputats nacionals del PP donaran suport al criteri dels valencians o el dels presidents de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que està basat en la dispersió geogràfica i en l'envelliment de la població.

"Gènova va imposar al president del PPCV (Carlos Mazón). Donaran suport als interessos dels valencians o els de Madrid?", ha inquirit el diputat socialista, per a acusar el PP de "trampejar" amb aquesta proposta de reforma del finançament.

Per contra, el 'popular' ha criticat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, "va haver de canviar el relat" del finançament després de les "portades" de la vicepresidenta del Govern Nadia Calviño i ha urgit al Botànic a "no trair de nou als ciutadans", a més de defensar que "el PP defensarà els interessos dels valencians en el Congrés".

"Al final, ja no sé de què va això de 'tots a una veu'", ha dit amb relació a l'eslògan de la Generalitat, per a advertir que si no es reforma el finançament, "el problema és seu, però el drama serà dels valencians".

Com a rèplica, el socialista ha posat l'accent que "ara hi ha un govern i una ministra d'Hisenda (M. Jesús Montero) que han dit clarament que la reforma es basarà en els criteris de població, una gran notícia per a la ciutadania valenciana, i en el reconeixement del deute històric", a diferència de l'exministre 'popular' Cristóbal Montoro.

El Botànic també ha presentat una proposta conjunta en la qual advoca per afrontar la reforma immediata del finançament seguint els principis de suficiència, equitat i corresponsabilitat fiscal, reclamant l'impuls de la negociació política en el CPFF i en el Congrés, per al que el diputat del PSPV ha demanat "altura de mires".

HARMONITZAR L'IMPOST DE PATRIMONI

Unes altres de les seues peticions són que el Govern establisca un mecanisme d'harmonització de l'impost sobre el patrimoni i un mínim impositiu al de successions i donacions en totes les autonomies, amb l'objectiu d'evitar el 'dúmping' fiscal, que inicie la descentralització de les institucions de l'Estat o que transferisca a la Generalitat la gestió dels trens de Rodalia, com va reclamar Puig aquest dilluns.

El PP ha replicat a aquest "tótum revolútum" alertant que l'harmonització suposa una pujada d'impostos i insistint que la seua proposta de finançament ja era "neta" i clara. I el PSPV ha enlletgit a la síndica 'popular', M. José Catalá, que criticara que el Botànic no haja recollit els anuncis de Puig en les seues propostes quan sí que hi ha una sobre les transferències dels Rodalia, alguna cosa que ha atribuït al fet que està "pluriocupada".

El 'popular' Manuel Pérez Fenoll, exalcalde de Benidorm, també han qüestionat que el Botànic diga que vol descentralitzar les institucions quan "el 'president' va prometre" en aquesta ciutat que allí crearia una conselleria de Turisme", la qual cosa ha lligat amb "el servilisme a Sánchez".

EL DECRET DE FONS EUROPEUS, A PUNT

D'altra banda, Compromís ha avançat el rebuig del Botànic a una proposta de Ciutadans per a rendir comptes de l'execució dels fons europeus de recuperació mitjançant una comissió mixta Generalitat-Corts, garantint que el projecte de decret s'aprovarà "segurament" la setmana que ve i que aquests mecanismes de transparència "ja estan en la ment del Consell".

Arxivat a:

Destacats