PP i Vox registren la llei de llibertat lingüística per a "acabar amb la imposició del valencià"

Els partits del govern han presentat la llei de "concòrdia" en lloc de memòria democràtica i proposicions per a reformar À Punt, reforçar la transparència i fer canvis en Antifrau

Guardar

Roda de premsa de PP y Vox a Les Corts
Roda de premsa de PP y Vox a Les Corts

Este dijous, els partits PP i Vox, integrants del govern de la Generalitat Valenciana, han registrat a Les Corts cinc proposicions de llei que es preveu entren en vigor en els pròxims mesos. Estes noves normatives aborden temes d'educació, memòria històrica, radiotelevisió pública, transparència i lluita contra el frau.

Una de les iniciatives més destacades és la proposta d'una nova llei de "llibertat educativa". Esta normativa té com a objectiu consultar als pares i mares sobre la llengua en la qual desitgen que els seus fills siguen educats, amb la intenció d'acabar amb el que consideren "una imposició del valencià". S'espera que esta llei estiga completament implementada per al curs 2025-2026, encara que es prendran mesures prèvies, com la certificació automàtica de titulacions de valencià en superar esta assignatura.

La nova llei també permetrà als pares i mares triar l'idioma d'ensenyament en matricular per primera vegada als seus fills, i es realitzarà una enquesta telemàtica perquè els pares d'estudiants ja escolaritzats puguen optar entre el valencià i el castellà.

Llei de "Concòrdia"

Una altra de les proposicions presentades cerca substituir l'actual Llei de Memòria Democràtica per la de "Concòrdia", la qual reconeixerà tots els actes violents des de 1931. A més, es planteja una reforma en la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, amb la finalitat d'unificar els seus dos ens en un només, per a fer-la més àgil i professional, adaptant-la al model d'altres televisions autonòmiques.

Les dues últimes proposicions estan enfocades a reforçar la transparència en matèria de dades personals i fer canvis en l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF).

Els representants de PP i Vox, encapçalats pels síndics Miguel Barrachina i José M. Llanos, i el secretari del grup 'popular', Juanfran Pérez Llorca, han destacat que estes propostes busquen donar un nou impuls a l'agenda reformista iniciada el 29 de maig.

Destacats