PP i Vox rebutgen una proposta de Compromís a Les Corts per a declarar el 2024 com a Any Estellés

Guardar

Vicent Andrés Estellés
Vicent Andrés Estellés

El PP i Vox han rebutjat en Les Corts una proposta de Compromís per a commemorar en 2024 l'Any Estellés, en el centenari del naixement del poeta de Burjassot després d'un debat en què PP, PSPV i Compromís han posat en valor la seua figura. No obstant això, també s'ha evidenciat la diferenciació entre el Govern i l'oposició a compte del "catalanisme" que PP i Vox han atribuït a Estellés.

Així, amb els vots de PSPV i Compromís ha quedat rebutjada la commemoració per a enguany. Durant el debat, la proponent, Verònica Ruiz (Compromís), ha tirat en cara al PP que han tingut "tres oportunitats" per a demostrar el seu suport a la figura d'Estellés amb els debats entorn de dedicar-li un any en el seu 75 aniversari i fa 10 anys, quan es complien 90 del seu naixement.

El PP, per part seua, ha presentat una esmena de modificació al text de Compromís en la qual proposava "reconéixer la figura literària Vicent Estellés" (sic), impulsar accions per a reivindicar i promocionar la seua figura, crear recursos de suport i fer costat a les entitats que promouen la cultura valenciana.

No obstant això, Ruiz ha rebutjat esta proposta perquè "elimina de pla" l'objectiu de la seua moció, que era la proclamació de l'Any Estellés i ha retret al PP que "ni tan sols s'han preocupat a escriure correctament" el nom del poeta.

Ruiz ha qualificat d'"acte de justícia tant històrica com cultural" la declaració d'enguany Estellés, un "poeta que feia extraordinàries les coses més ordinàries de la nostra vida". "És hora que estes Corts es pronuncien escoltant i assumint la veu del poble, i amb la plena consciència de no ser res si no s'és poble", ha assenyalat citant al poeta.

Per part seua, el síndic del PP, Miguel Barrachina, ha assenyalat que Estellés "és un dels grans escriptors de la Comunitat Valenciana" i ha assenyalat que el PP ha plantejat esta proposta "en tots els ajuntaments" i la Diputació i ha expressat el seu desig que d'esta cambra isquera una proposta conjunta.

Des del PSPV-PSOE, José Muñoz ha lamentat que "el poeta valencià més universal no tindrà any Estellés perquè l'extrema dreta odia tota la cultura valenciana i està contaminant les institucions valencianes".

"És molt mala notícia que Mazón estiga emmanillat amb l'extrema dreta. Hem de reivindicar la nostra cultura, i això farem els i les socialistes. Si volem any Estellés i llibertat el que cal fer és tirar a l'extrema dreta i al Partit Popular de les institucions", ha agregat.

"ESTEM PARLANT DE BURJASSOT, NO DE CATALUNYA"

Per part seua, el síndic de Vox, José María Llanos, ha rebutjat donar suport a la moció perquè no blanquejaran "a l'esquerra separatista que està treballant contínuament i continuadament contra els valencians". "Si volien fer un any Estellés, per què no ho van fer abans? Ho fan ara per a tirar-nos-ho a nosaltres damunt i haver de secundar alguna cosa que en principi és cultura, però que hi ha molts altres que ho preferirien", ha manifestat.

I dins del ple, el diputat Jesús Albiol, ha criticat que Compromís i PSPV no proposen l'Any Estellés per la qualitat literària de la seua obra, sinó perquè "pretenia la unitat lingüística del català". Davant això, Ruiz ha respost: "Estem parlant de Burjassot, no de Catalunya. Estan vostés obsessionats".

Destacats