El PP demana que el govern de Sánchez permeta als agricultors l'ús del paràsit que combat la plaga que afecta el caqui

El GPP presenta una proposta per a aprovar l'ús de l'espècie que combat la plaga que amenaça les plantacions de caqui valencianes

Guardar

Luis Martínez, portaveu d'Agricultura del Partit Popular en Les Corts
Luis Martínez, portaveu d'Agricultura del Partit Popular en Les Corts

El PP ha sol·licitat en les Corts que el Govern de Sánchez permeta als agricultors l'ús del paràsit que combat la plaga que afecta el caqui.

La proposició no de llei sol·licita en concret que "el parasitoide denominat Anagyrus fusciventris no siga declarat espècie exòtica i que es permeta la cria en insectaris i la seua posterior pasada en llibertat per al control del cotonet Pseudococcus longispinus que afecta el caqui".

El portaveu d'Agricultura del GPP, Luis Martínez, ha assenyalat que "és un tema molt important, ja que la major part del cultiu del caqui a Espanya està en la Comunitat Valenciana, que compta fins i tot amb la denominació d'origen "Kaki Ribera del Xúquer".

"Les plantacions de caqui s'estan veient amenaçades per la presència d'una plaga específica, una cotxinilla brande de nom científic Pseudococcus longispinus, que causa importants danys en el cultiu. No obstant això, des del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic han rebutjat l'alliberament massiu del seu parasitoide més eficaç, Anagyrus fusciventris, al qual han catalogat com a espècie exòtica a pesar que les seues poblacions són abundants als països de la conca mediterrània, inclosa Espanya".

"També el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha negat els permisos per al seu ús com a control biològic en contra dels criteris tècnics que ho consideren com una espècie segura i que hi ha altres països europeus que ho comercialitzen. A més, els entomòlogs de l'IVIA asseguren que aquest és l'únic agent de control biològic capaç de regular aquesta plaga", ha afegit.

Luis Martínez ha demanat al Govern d'Espanya "deixar d'obstaculitzar contínuament l'avanç de la nostra agricultura amb més traves i dificultats. Només demanem a Sánchez que ens deixe treballar i deixe de perseguir els agricultors tractant-los com si foren sospitosos delinqüents mediambientals quan és just a l'inrevés".

Destacats