El PP acusa el Consell de Puig de deixar a la Comunitat Valenciana a la cua en execució dels fons europeus

Guardar

Pablo Broseta
Pablo Broseta

El portaveu d'Assumptes Europeus del Grup Popular, Pablo Broseta, ha acusat l'anterior Consell de Puig de "deixar a la Comunitat Valenciana a la cua en execució de fons europeus i provocar la pitjor herència econòmica possible".

Broseta ha assenyalat que "volem saber què ha passat, qui són els responsables, on està la negligència i com és possible una gestió tan ruïnosa que ens ha abocat a aquesta dramàtica situació. El govern del Botànic en quasi deu anys només ha sigut capaç d'executar un 45% mentre que l'actual Consell treballa incansablement per a aproximar el màxim possible el percentatge d'execució al 100%" en els escassos mesos de marge que queden.

Per al portaveu popular, "Puig va parlar molt de fons europeus, però a penes es va fer res per a executar-los amb l'exigible i necessària eficàcia i diligència. Els fons europeus representen el paradigma de la manera d'actuar del Botànic: molta burocràcia i nul·la efectivitat; molta propaganda i quasi nul·la execució i gestió. Malgrat construir una estructura titànica i al fitxatge d'assessors experts en la matèria, la Comunitat ostenta l'injustificable "number one" a la cua en execució de fons europeus. Ens trobem enfront d'una situació crítica i alarmant que requereix almenys, d'explicacions per part dels seus responsables; especialment dels polítics".

Broseta ha recordat que "dels 3.062 milions d'euros que té adjudicat la Comunitat Valenciana en el període 14-20, només han certificat 1.375 milions. És a dir, només s'ha executat el 45% i el 55% restant està pendent d'utilitzar amb el risc de perdre'ls".

Pablo Broseta ha afirmat que "hi ha 1.687 milions d'euros provinents del Programa Operatiu 2014-2020, que es va ampliar durant la pandèmia amb el fons React-EU i que, de no ser executats abans del 31 de desembre es podrien haver de retornar. El Consell de Carlos Mazón, treballa incansablement per a evitar que la desídia i falta d'eficàcia de l'anterior govern situe als valencians davant tan nefast escenari".

Respecte als fons Next Generation sorgits en 2020, fons per a la recuperació dels països membres, el portaveu popular ha assenyalat que "el govern del Botànic no els va incorporar en pressupostos fins a 2022 i 2023. En aqueixos exercicis es van pressupostar 2.116 milions dels quals només hi ha executats 564 milions. És a dir, un 26,6%".

"En dos exercicis del Botànic només han executat el 26% i ara aquest Consell treballa per a evitar la devolució dels 1.552 milions restants pendents d'execució, el 76%", ha afegit.

Finalment, Pablo Broseta ha assenyalat que "aquesta falta d'efectivitat i rigorositat en la gestió pública demostra la manera de governar de l'esquerra, en sintonia amb el que també ve ocorrent a escala nacional; la del govern de Pedro Sánchez que de la mateixa manera ha col·locat a Espanya a la cua de la UE".

Arxivat a:

Destacats