La Policia de la Generalitat activa l'"Operació Horta" per a frenar l'augment de robatoris i venda il·legal de productes hortofrutícoles del camp valencià

Es perllongarà fins al mes de juny amb controls policials en carreteres i vigilància amb l'helicòpter de la Generalitat i drons

Guardar

Policia durant l'Operació Horta
Policia durant l'Operació Horta

La Conselleria de Justícia i Interior ha activat en les últimes setmanes, a través de la Unitat de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, l'"Operació Horta", l'objectiu de la qual és controlar la traçabilitat la venda dels productes hortofructícoles sostrets en les zones agrícoles de la Comunitat Valenciana i que no estan acreditats de manera legal.

Dins d'esta operació policial també s'estan duent a terme actuacions destinades a comprovar el compliment de la normativa laboral, empresarial o mediambiental, així com la inspecció de ferralleries i magatzems on es puga comprar o vendre peces de maquinària o ferramentes agrícoles de procedència il·lícita.

Tal com ha explicat este dimarts la consellera Elisa Núñez "l'Operació Horta" va donar principi el mes de març passat arran de l'increment de robatoris, i es prolongarà fins a finals del mes de juny en coordinació la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca". La Policia de la Generalitat està duent a terme controls policials en vies de circulació i rotondes amb el doble objectiu de realitzar identificacions d'interés per a l'operació, i com a mesura dissuasiva per a evitar activitats fraudulentes. També es vigilarà amb l'helicòpter de la Generalitat i drons.

S'han planificat tres fases d'actuació, de manera coordinada amb la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, amb la qual es mantindrà divendres que ve una reunió de treball per a valorar el desenvolupament de les primeres setmanes d'esta campanya. Quant a les fases, la primera va destinada a la recopilació d'informació per a delimitar les comarques, localitats o zones de cultiu que s'hagen de vigilar i les dates de recol·lecció i collita, a més dels trams horaris en els quals es considere més necessari l'increment de la vigilància policial enfront de possibles actuacions il·lícites.

En la segona fase s'establiran les bases i directrius per a treballar conjuntament i coordinadament amb les Policies Locals, Guàrdia Civil i Policia Nacional dels municipis on es desenvolupe l'operació policial, mentre que en la tercera fase es prendrà contacte amb els agents del sector (productors i treballadors), i amb els habitants de les poblacions on es desenvolupe el dispositiu.

Productes de temporada

L'"Operació Horta" se centrarà en aquells productes de temporada característics de les diferents comarques valencianes com, per exemple, la cirera de Caudiel a Castelló i de l'interior de la Marina Alta a Alacant; el nispro de l'Horta Nord i Sud, Camp de Morvedre, Camp de Túria i Vall d'Albaida; o els melons i melons d'Alger de bona part de la geografia valenciana. Uns altres dels productes hortofructícoles objecte de l'"Operació Horta" són els cítrics, les bresquilles, les tomaques, la ceba, la carabasseta.

Destacats