Podem insisteix en taxa turística i Puig respon que el turista ja paga impostos i eixe gravamen "no és el gran salvador"

Estañ critica l'"homeopatia política" de Colomer i defèn que no existeixen arguments per a no implementar la taxa a la Comunitat

Guardar

playas_cullera
playas_cullera

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha tornat a insistir en la implementació d'una taxa turística a la Comunitat Valenciana com a mesura per a millorar el sector i la seua qualitat i ha considerat que no existeixen arguments per a no fer-ho, al que el president de la Generalitat, Ximo Puig, li ha replicat que el turisme "aporta i paga molts impostos i els ciutadans que venen a aquesta comunitat ja paguen impostos depenent del que gasten". "No hi ha un única taxa turística ni un únic impost com si fóra el gran salvador", ha subratllat.

Tots dos s'han pronunciat en aquests termes en la sessió de control d'aquest dijous, durant la pregunta parlamentària formulada pel síndic de la formació morada sobre "la raó per la qual el Consell no ha acabat impulsant polítiques econòmiques clau per a un canvi de model" i en la qual Estañ ha advertit que en matèria de turisme els ajuntaments estan "desbordats" per la qüestió dels apartaments, existeix una "alarmant" falta de recursos i hi ha un procés de massificació. "Tenim un sector clau que modernitzar i millorar perquè els treballadors cobren sous dignes", ha subratllat.

Per a revertir aquesta situació, ha tornat a posar damunt de la taula la seua proposta de taxa turística que existeix "en tots i cadascun de les destinacions on el turisme és un sector econòmic important", ha defès. A més, ha indicat que les seues conseqüències són "positives" i "no hi ha ni un sol argument que faça pensar que un turista vaja a deixar de vindre per haver de pagar dos euros", al mateix temps que ha subratllat que la Comunitat "no tenen cap especificitat per a la seua no implementació".

HOMEOPATIA POLÍTICA

"El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, diu que la clau és l'hospitalitat i que cal saber el que vol el turista només amb mirar-li als ulls. Açò pot sonar més o menys literari i a mi el que em pareix és homeopatia política i ja sabem que cal fer amb l'homeopatia", ha remarcat, per a destacar els ingressos que aquest gravamen reportaria als municipis per a millorar la seua qualitat turística. "Seguim avançant un poc més i prenent decisions valentes", ha etzibat.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha manifestat que el turisme "aporta i paga molts impostos" i ha puntualitzat que els ciutadans que venen a la Comunitat Valenciana "paguen impostos depenent del que gasten". Per tant, ha subratllat que "hi ha altres manera" i "no hi ha un única taxa turística ni un únic impost com si fóra el gran salvador o la clau que obri totes les portes per a millorar la sostenibilitat", ha manifestat.

Insistit sobre aquesta qüestió pel diputat de Podem David Torres, el conseller d'Hisenda, Vicen Soler, ha indicat que el Consell "no demonitza" aquest gravamen, però ha remarcat que aquest tipus d'accions requereixen del consens del sector.

D'altra banda i respecte a les polítiques econòmiques impulsades pel Consell, Puig ha posat en valor l'"intens treball" dut a terme, encara que ha admès que el problema de finançament va obligar a prioritzar les polítiques socials. No obstant açò, ha indicat que en els comptes de 2019 s'ha donat "un pas cap a avant" per a avançar.

"Euskadi és una comunitat autònoma que té una línia d'innovació i de transformació admirable que a nosaltres ens encantaria fer però tenim un problema greu de finançament que no ens ho fa possible", ha reconegut el president, qui, en qualsevol cas, ha destacat algunes mesures com l'AVI o l'engegada del banc públic valencià.

Destacats