Podem i EUPV decidiran després de les eleccions els seus suports en funció del resultat i el projecte polític

Registren davant la Junta Electoral la coalició com a "garantia d'un futur d'esquerres" en la Comunitat

Guardar

acuerdo_eupv_podem
acuerdo_eupv_podem

Podem i EUPV, que concorreran en coalició a les eleccions autonòmiques del 28 d'abril, han advertit aquest dimecres que les declaracions sobre a qui podrien donar suport com a futur president o presidenta de la Generalitat són "temeràries" perquè és alguna cosa que es decidirà més endavant, en funció del resultat i del projecte polític.

Així ho han indicat el secretari general de Podem, Antonio Estañ, i la coordinadora d'EUPV, Rosa Pérez, després de presentar davant la Junta Electoral de la Comunitat la coalició electoral Unides Podem-Esquerra Unida, en ser preguntats per les declaracions de la vicepresidenta i candidata de Compromís, Mónica Oltra, en les quals mostrava la seua voluntat d'accedir a la Presidència i recordava que en un sistema parlamentari "presideix el govern aquella força política i aquella persona que té més suport parlamentari".

Rosa Pérez ha ressaltat que aquest tipus de decisions corresponen a la coalició i Estañ ha afegit que "cal veure en primer lloc quin és el resultat electoral" però "en cap cas es poden donar qüestions per assegut".

"Qualsevol decisió que es prenga serà en funció de projectes polítics, nosaltres desitgem que el candidat investit siga Rubén Martínez Dalmau i, en qualsevol cas, si es donara un resultat similar a l'obtingut anteriorment, que és alguna cosa amb el que no comptem, ha de vindre marcat per qüestions polítiques", ha agregat Estañ.

El dirigent de Podem ha subratllat també que des de la seua formació han lamentat "moltes vegades" aquesta legislatura que "quan Compromís ha hagut de prendre una decisió ha sigut a favor del Partit Socialista".

"ESTEM PREPARATS"

Tots dos han destacat després de registrar la coalició que es tracta d'un pas administratiu però, en paraules d'Estañ, "molt important perquè posa el punt d'inici a un projecte compartit que és fonamental per a la societat valenciana", amb l'objectiu de "consolidar l'aconseguit" i "plantejar un horitzó de progrés i benestar per al País Valencià", amb la "garantia que les polítiques veritablement transformadores es duguen a terme".

Rosa Pérez ha assegurat que estan "preparats, molt il·lusionats" i tenen clar que aquesta coalició "serà la garantia d'un futur d'esquerres" en territori valencià.

Les llistes no s'han registrat encara, ja que s'estan confeccionant amb els ajustos del pacte i la correcció de gènere, però estan "a punt".

ENTRAR A UN NOU BOTÀNIC

Sobre la possibilitat que la coalició entre en un eventual nou Consell del Botànic, Rosa Pérez ha assenyalat que ho analitzaran i ha afegit que des d'EUPV sempre han pensant que "ha faltat" en aquest pacte i en Les Corts aquesta legislatura perquè, més enllà d'aplaudir el "positiu" d'aquests quatre anys, "es podia haver anat més enllà" en auditories sobre la corrupció de governs anteriors o la reversió de serveis privatitzats.

Antonio Estañ ha incidit que salen "a guanyar i a governar" i caldrà veure els resultats per a, a partir d'ací, prendre decisions. Ha insistit que aquesta legislatura "ha sigut reeixida" però ha tingut "limitacions". "Tenim la necessitat d'entrar i entrar amb força per a garantir que es posen els interessos del xicotet comerç per damunt dels de les grans superfícies, els del medi ambient per damunt de l'especulació, pensem que som la garantia", ha apuntat.

"ACOSTUMATS A ENQUESTES A LA BAIXA"

D'altra banda, preguntat sobre si els inquieten les enquestes conegudes en els últims temps i que rebaixen la representació de la formació, Estañ ha afirmat que "estan ací, cal respectar-les i analitzar-les" però Podemos està "acostumat a unes enquestes que habitualment li donen a la baixa".

Ha assenyalat que el repte està a mobilitzar a l'electorat progressista: "Ens juguem molt, serem capaços d'arrossegar a molta gent a les urnes amb unes propostes en clau transformadora".

A més, Rosa Pérez s'ha mostrat convençuda que la coalició suma en un moment "en què és necessari sumar per a poder blindar les polítiques d'esquerra".

Destacats