Pérez Garijo: "L'inici dels treballs en la fossa més gran del nostre territori representa un pas imprescindible cap a un país lliure de fosses"

Guardar

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo en l'acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme
La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo en l'acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que l'inici dels treballs a la fossa 126 de Paterna representa "un pas imprescindible per aconseguir un territori lliure de fosses", que no és res més que "un país on la impunitat no es torne a imposar sobre la dignitat, la decència i la veritat".

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assistit a l'acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme al cementeri de Paterna, coincidint amb l'inici dels treballs d'exhumació de la fossa 126, la més gran del territori valencià.

També hi ha assistit el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico; el diputat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; així com familiars de les víctimes, representants d'associacions de familiars i entitats memorialistes. L'acte ha comptat alhora amb la presència de representants municipals de localitats de procedència de les víctimes com Massamagrell, Llíria, Alcàsser, Xàtiva, Albal, Manises, Oliva i València, entre d'altres.

La consellera Pérez Garijo ha afirmat que "no podem oblidar", però sobretot, "no volem oblidar que sota aquest minúscul rectangle de terra jeuen més de 170 persones assassinades a sang freda i que a l'espai que ens envolta se'n van soterrar més de dos mil, durant una matança sistemàtica perpetrada en nom de Déu i de la pàtria".

"Volem que les famílies puguen fer el seu dol, restablir els vincles més íntims amb el nostre passat, reconstruir una història familiar ocultada pel terror institucionalitzat i per una vergonya imposada", ha subratllat la consellera de Qualitat Democràtica.

Pérez Garijo ha lamentat que 81 anys després "encara hi ha qui voldria que no excavem aquesta terra perquè no ho estimen prioritari", una qüestió que la consellera ha considerat "urgent" per restaurar la decència d'un país o fer una mínima reparació quan el temps de la veritable justícia ja va passar amb la desaparició física dels botxins.

"Per això estem dedicant els recursos necessaris, ni més ni menys, a aquesta tasca dolorosa, però tan necessària. Realitzar exhumacions com la que hui comencem és una prioritat que també ha quedat reflectida al projecte de pressupostos del 2022", ha indicat la consellera.

La consellera de Qualitat Democràtica ha assegurat que ara que la memòria és lliure "per fi sabem que no van caure en combat o en un bombardeig, ni van morir de malaltia o gana; sabem que una bala perfectament identificable els va travessar i que algú va ordenar que els soterraren sense nom perquè ningú poguera anar a plorar-los o recordar-los".

Treballs a la fossa 126

La intervenció a la fossa 126 del cementeri de Paterna pretenen localitzar al voltant de 170 víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista procedents de cinc "sacas" dels afusellaments que es van produir entre els mesos d'agost i setembre de 1940.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha destinat 447.700 euros als treballs de recerca, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic a la fossa més gran del territori valencià.

Es tracta de la segona intervenció que es realitza en aquesta fossa que ja va ser intervinguda parcialment l'any 2012. Uns treballs que van ser promoguts per les germanes Josefa i Carmen Celda Soler, per exhumar les restes del seu pare, José Celda Beneyto, de Massamagrell que va ser afusellat el 14 de setembre de 1940. Al seu torn, durant aquesta intervenció es va poder enterrar les restes de 42 persones, 38 de les quals eren veïnes de Massamagrell afusellades el mateix dia que José Celda.

Arxivat a:

Destacats