Pérez Garijo: "És fonamental que sumem als ajuntaments i a la ciutadania perquè els pressupostos participatius siguen una realitat"

Les comarques d'interior de València, entre les quals es troba la Canal de Navarrés, comptaran amb 6.105.400 euros destinats a propostes ciutadanes

Guardar

garijo
garijo

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l'alcaldessa de Bolbait i presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés, Carolina Más, a més d'alcaldes i alcaldesses de diferents municipis de la comarca s'han reunit en la localitat de Bolbait per a conéixer el projecte de la Generalitat de pressupostos participatius per a 2022.

Després de la trobada, la consellera de Participació ha afirmat que perquè els pressupostos participatius siguen una realitat "és fonamental que sumem als ajuntaments i a la ciutadania a aquest projecte i la veritat és que la resposta dels alcaldes i alcaldesses ha estat molt positiva, i no tinc dubtes que ens ajudaran en aquesta tasca de sumar a la ciutadania".

Pérez Garijo ha tret profit del treball realitzat per a posar en marxa el nou portal de participació ciutadana de la Generalitat 'GVA Participa', "una eina que serà clau perquè els ciutadans i ciutadanes puguen fer les seues aportacions als pressupostos participatius de 2022".

La consellera de Participació ha explicat que a partir de l'11 de maig qualsevol persona o associació podrà presentar la proposta que considere per a formar part dels primers pressupostos participatius de la Generalitat de 2022, als quals es destinen 125 milions d'euros perquè la ciutadania decidisca de manera directa a què es destina aquesta part del pressupost.

Pérez Garijo ha indicat que "aquest projecte pioner en tot l'Estat espanyol destinarà 6.105.400 euros a propostes ciutadanes a les comarques d'interior" de la província de València, entre les quals es troba la Canal de Navarrés, a més de les comarques de la Plana d'Utiel-Requena, els Serrans, la Vall de Cofrents-Aiora i el Racó d'Ademús.

Aquesta quantia s'ha determinat atenent criteris com a població, pobresa i despoblació. Així mateix, amb la finalitat de garantir un repartiment equilibrat entre les diverses àrees territorials, el 30% dels 125 milions d'euros es destinen a projectes d'àmbit autonòmic, mentre que el 70% es distribueix entre set àrees comarcals de la Comunitat.

La consellera ha posat l'accent en la importància de la participació en aquesta proposta, "una iniciativa que comptarà amb el treball de dinamització a través del Consell Valencià de la Joventut i de la Xarxa Municipalista Participativa per a arribar a tots els municipis".

Per part seua, l'alcaldessa de Bolbait i presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés, Carolina Más, ha assenyalat que aquest projecte "aconseguirà que la gent s'involucre més en el tema de la participació perquè crec que no sols s'escoltarà la ciutadania sinó que es posarà en marxa i podrà decidir on va part del pressupost de la Generalitat".

"Ens dóna l'oportunitat a cada comarca de presentar projectes i és una manera equitativa de repartir el pressupost de la Generalitat", ha ressaltat la presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés.

El procediment per a participar en els primers pressupostos participatius de la Generalitat es realitzarà a través d'un formulari en la plataforma 'GVA Participa', on qualsevol ciutadà, ciutadana o associació disposarà d'un termini de 15 dies per a fer qualsevol proposta d'àmbit autonòmic que considere. Posteriorment, els projectes passaran a una avaluació tècnica i recollida d'avals a través d'una votació pública, procés que conclourà a l'octubre, quan s'incorporaran als pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici.

En la trobada han participat l'alcaldessa de Bicorb, Josefina García; l'alcaldessa de Quesa, Carina Primo; la tinent d'alcalde de Xella, Mariví Taló; l'alcaldessa de Navarrés, Estela del Carmen Darocas, i el tinent alcalde d'Anna, Teodoro Ramos.

Arxivat a:

Destacats