Pérez Garijo: "El V Pla Director de la Cooperació Valenciana és un document consensuat i àmpliament debatut amb el conjunt d'agents implicats"

La consellera de Cooperació ha presentat les línies mestres de la cooperació valenciana per als propers anys davant de la Comissió de Drets Humans de les Corts Valencianes

Guardar

Pérez garijo, davant la Comissió de Drets Humans de Les Corts Valencianes
Pérez garijo, davant la Comissió de Drets Humans de Les Corts Valencianes

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el V Pla Director de la Cooperació Valenciana a la Comissió de Drets Humans de les Corts Valencianes, el document marc que marcarà les polítiques de cooperació per als propers anys.

Durant la seua intervenció, la consellera ha afirmat que amb aquest pla "s'identifiquen nous reptes i objectius, tot partint del diagnòstic de les actuacions precedents, l'avaluació del darrer cicle de gestió i la generació d'espais de participació i diàleg que permeten el conjunt d'agents socials i a la ciutadania expressar les seues expectatives i definir col·lectivament els objectius per a construir una cooperació valenciana amb major capacitat d'impacte i transformació".

Segons Pérez Garijo, "aquest V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024 representa la resposta solidària davant la crisi de la COVID-19, una crisi sense precedents, en l'àmbit global, que no pot explicar-se sols en termes sanitaris, sinó que també ha amplificat les condicions de fragilitat que ja afectaven els països i poblacions empobrides".

"Per desgràcia, la pandèmia no ho ha paralitzat tot. Les emergències alimentàries i sanitàries han continuat i s'ha agreujat. Corregir aquesta situació és el repte de la cooperació valenciana, i el que afronta aquest V Pla Director", ha afegit la consellera.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha apuntat que la participació és "una de les claus per a l'èxit de les polítiques de cooperació" i, per això, es va impulsar un procés on destaca la posada en marxa d'un protocol d'informació i consulta pública ciutadana a través de la plataforma GVAParticipa.

Objectius i estratègies

Aquest Pla Director té tres objectius generals: contribuir al desenvolupament humà sostenible; fomentar una ciutadania valenciana crítica, coresponsable i mobilitzada; i enfortir el teixit social valencià i el dels països empobrits. Per a avançar en la consecució d'aquests objectius, s'han plantejat diferents estratègies, com són l'enfocament basat en la participació, l'aprenentatge i els Drets Humans i l'enfocament global-local per activar també processos de transformació del nord global, avançant cap a la formació d'una ciutadania millor informada que comprenga les causes últimes que es troben en la base de la pobresa i les desigualtats.

El V Pla Director manté els mateixos 5 eixos que articulen l'Agenda 2030: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances. La consellera de Cooperació ha assegurat que aquestes temàtiques "s'han de desenvolupar impulsant una perspectiva inclusiva; facilitant una visió de ciutadania global; coordinant l'esforç dels diferents agents i articulant iniciatives conjuntes per a ampliar la base social de la cooperació valenciana; i generant diàleg, experiència compartida i coneixement des de la pràctica".

En les diferents activitats organitzades, s'ha comptat amb més de 650 participants en representació de la diversitat d'agents socials i institucionals de la societat valenciana. A més, un 7% de les persones participants ho han fet des d'altres països.

Segons Pérez Garijo, "podem afirmar que el V Pla Director de la Cooperació Valenciana és un document consensuat i àmpliament debatut amb el conjunt d'agents implicats".

La consellera ha destacat que aquest V Pla Director és "més urgent que mai perquè d'aquesta crisi no podem eixir a soles. Ja no es tracta només d'una qüestió de solidaritat; ajudem perquè és un repte moral, perquè no estem disposats a quedar-nos impassibles davant del patiment o les necessitats de persones que són com nosaltres, que podríem ser nosaltres. Però és que, ara, a més, ens trobem davant l'evidència que si no acabem amb la pandèmia a tot arreu, mai no s'acabarà tampoc a casa nostra".

Principals novetats

Pel que fa a les principals novetats, aquest Pla Director realitza una definició més precisa dels instruments i modalitats en els principals àmbits d'actuació.

Quant a la cooperació al desenvolupament, segons Pérez Garijo, "es consolida un catàleg d'instruments amb majors possibilitats de coordinació i complementarietat".

Amb referència a l'Acció Humanitària, es reforça el funcionament del Comité Permanent d'Acció Humanitària (CAHE), com un òrgan de consulta i participació que reforce la coordinació entre donants; agilitze la resposta i millore els instruments d'avaluació i la rendició de comptes en matèria d'acció humanitària i d'emergència.

En l'àmbit de l'educació per a la ciutadania global, es concreta com a objectiu el foment d'intervencions en les poblacions rurals, les comarques de l'interior i els municipis menuts, des d'una lògica respectuosa amb la vida col·lectiva dels pobles, la seua cultura i els seus valors.

També es reforça la cooperació descentralitzada municipal, la cooperació universitària al desenvolupament, la cooperació sindical, reforçant la idea que la defensa del treball decent és un element fonamental i vertebrador per a l'erradicació de la pobresa i la desigualtat, i la comunicació com a instrument de sensibilització i d'educació per a la ciutadania global i de rendició de comptes a la ciutadania.

Prioritats geogràfiques i pressupost

Quant a les prioritats geogràfiques, es mantenen els països i territoris establits com a prioritaris en el Pla Director anterior. A més, es concreten i amplien els criteris per a la selecció de països i territoris elegibles, avançant així cap a un model més flexible que atenga les poblacions i els territoris més vulnerables.

A més, es defineixen amb major concreció els contextos d'intervenció de les actuacions d'acció humanitària, amb especial atenció als conflictes en els territoris Palestins i el Sàhara Occidental i les diàspores a Orient Pròxim, el Magreb i l'Àfrica subsahariana.

Des del punt de vista pressupostari, el V Pla Director recull com a compromís augmentar almenys un 10% anual el pressupost del programa de cooperació per als dos últims anys de la legislatura. Amb relació a això, la consellera ha destacat que "cal indicar que el pressupost de 2022 s'ha incrementat en un 93% respecte a 2021". A més, un altre compromís del Pla és elaborar un informe, que es traslladarà a les Corts, sobre la previsió de destinar, abans de l'any 2030, el 0,7% del pressupost de la Generalitat a l'ajuda oficial per al desenvolupament.

Arxivat a:

Destacats