Pérez Garijo: "El lideratge de les dones palestines és imprescindible en el desenvolupament i sostenibilitat de les seues comunitats"

La consellera de Cooperació ha intervingut en la trobada 'Consumeix Palestina: solidaritat amb les dones palestines'

Guardar

Pérez Garijo, durant la intervenció en la trobada 'Consume Palestina: solidaridad con las mujeres palestinas'
Pérez Garijo, durant la intervenció en la trobada 'Consume Palestina: solidaridad con las mujeres palestinas'

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que el lideratge de les dones palestines implicades en el comerç just "és imprescindible en el desenvolupament i sostenibilitat de les seues comunitats".

Així s'ha pronunciat la consellera Pérez Garijo, durant la intervenció en la trobada 'Consume Palestina: solidaridad con las mujeres palestinas', un acte organitzat per l'Assemblea de Cooperació per la Pau-País Valencià, la Tenda de Tot el Món i el Col·legi Major Rector Peset.

Aquesta iniciativa "és un model a seguir per a superar dificultats econòmiques i socials en entorns difícils, un model que combinat amb el comerç just, es converteix en una eina solidària, sostenible i igualitària de consum que no deixa de créixer i incorporar noves cooperatives", ha afirmat Pérez Garijo.

La consellera ha explicat que la cooperació al desenvolupament "és una política prioritària per a la Generalitat", i hi ha afegit que "és necessari comprometre's amb un desenvolupament humà inclusiu i sostenible, i amb el respecte dels drets de les dones".

En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha parlat dels problemes i reptes que afronta la regió mediterrània i que la població valenciana identifica, per veïnatge i solidaritat, com a conflictes propis, "que ens afecten directament i davant els quals hem de prendre partit".

"És el cas del problema dels refugiats i de les víctimes de les crisis migratòries que arriben en pasteres fins a les nostres costes", ha assenyalat la consellera de Cooperació.

Cooperació i comerç just a Palestina

La consellera de Cooperació s'ha referit a la situació actual de les dones palestines, que ha qualificat de "cada vegada més difícil" perquè a les habituals situacions d'escassetat provocades per l'ocupació israeliana dels territoris palestins que vulnera els drets i llibertats, "cal sumar la desigualtat de gènere, que continua estant molt present".

Per a Pérez Garijo el testimoniatge d'aquestes dones lluitadores "representa a tantes altres dones que en molts llocs del món s'han associat per a ser més fortes" i ha destacat el valor de 'Consume Palestina' per ser un projecte sostenible "dut a terme per i per a les dones", en aquest cas, a través de la comercialització dels seus productes, bé d'artesania local, reutilització tèxtil o conreu d'hortalisses en zones rurals.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha posat en valor el treball que desenvolupen les ONGDs implicades en aquest projecte de cooperació i comerç just en Palestina "pel seu esforç i obstinació perquè aquestes iniciatives es facen realitat i siguen un projecte de present i de futur".

La Generalitat ha contribuït, a través de la col·laboració amb altres entitats, a la realització de 22 projectes de solidaritat amb el poble palestí en els últims cinc anys, iniciatives que a més d'ajuda humanitària "es destinen en la seua majoria a millorar la situació de les dones a Palestina, i també al fet que elles mateixes puguen contribuir al desenvolupament sostenible i a millorar l'economia comunitària al seu propi país", ha explicat la consellera.

Pérez Garijo ha parlat del pressupost que la Generalitat destina a polítiques de cooperació i que ascendeix a 34 milions d'euros en 2021, una quantitat que ha d'incrementar-se "per a consolidar una política pública social que expresse la solidaritat entre la societat valenciana i altres pobles", ha afegit la consellera.

Finalment, la consellera ha parlat de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible aprovada per l'Organització de les Nacions Unides en 2015, de la qual ha dit que "marca un full de ruta per a l'impuls dels drets humans i en la necessitat de combatre les desigualtats".

En la jornada també ha intervingut la delegada de l'Assemblea de Cooperació per la Pau-País Valencià, Trini Blanch; el representant de la Tenda de Tot el Món, Carles Xavier López; per part de l'organització palestina Agricultural Development Association ha intervingut Ruba Dass; i el grup de dones Rujeib a Nablus, Cooperativa de Beit Lyqya de Ramallah i Cooperativa de Tulkarem.

El projecte 'Consume Palestina' té com a objectiu l'apoderament socioeconòmic de les dones cooperativistes palestines i la dinamització de les seues comunitats. La trobada pretén donar a conéixer l'actual situació a Palestina i, en concret, la realitat de les dones palestines implicades en aquesta iniciativa cofinançada per la Generalitat.

Arxivat a:

Destacats