Pérez Garijo: "Dupliquem els recursos destinats a cooperació el 2022 amb l'objectiu d'assolir el 0,7% del pressupost abans del 2030"

La Conselleria compta amb 96,84 milions d'euros "per fer possible una Generalitat més transparent, participativa, solidària i compromesa amb la qualitat democràtica", ha dit la consellera

Guardar

La consellera Rosa Pérez Garijo presenta en Les Corts els pressupostos de Cooperació per a 2022
La consellera Rosa Pérez Garijo presenta en Les Corts els pressupostos de Cooperació per a 2022

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat davant la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts els comptes del seu departament per al 2022 i ha explicat als grups parlamentaris de la cambra els detalls de cadascuna de les línies dactuació.

El pressupost de la Conselleria de Participació compta amb 96,84 milions d'euros, fet que suposa un increment del 68,14% en relació amb l'exercici anterior "per fer possible una Generalitat més transparent, més participativa, més solidària i compromesa amb la qualitat democràtica", ha afirmat la consellera.

Entre les prioritats dels pressupostos per al 2022, Pérez Garijo ha fet esment especial a l'àrea de cooperació, en què "dupliquem els recursos destinats el 2022 amb la mirada posada en l'objectiu d'assolir el 0,7% del pressupost abans del 2030; en aquest pressupost ja hem arribat al 0,25%".

Cooperació Internacional al Desenvolupament

En concret, l'àrea de Cooperació Internacional al Desenvolupament és el programa que registra l'increment més gran dels comptes de la conselleria per al 2022, amb un pressupost proper als 67 milions d'euros, un 93,65% més que el 2021. Una àrea que, segons ha subratllat la consellera Pérez Garijo, "registra l'increment més important del pressupost, amb 32,3 milions més que el 2021".

De la quantia total d'aquest programa, que és de 64,5 milions d'euros, 46,6 milions es destinen majoritàriament a projectes de cooperació internacional al desenvolupament, àrea que duplica els recursos respecte a l'exercici anterior. La línia d'ajuda humanitària compta amb 12 milions d'euros per a projectes d'emergència internacional, mentre que els 8 milions restants s'orienten a accions de sensibilització, formació, investigació i coordinació.

Pérez Garijo també s'ha referit al V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024, resultat d'un ampli procés participatiu, que afronta reptes importants i reflecteix el compromís "solidari i irrenunciable" de la cooperació valenciana "en la lluita contra la pandèmia". "És una oportunitat per augmentar l?abast i la capacitat de transformació de les polítiques de cooperació, buscant solucions coordinades, equitatives i sostenibles per construir societats més justes", ha manifestat la consellera.

A més, s'han aprovat dues línies noves dins dels primers pressupostos participatius de la Generalitat; la primera, dotada amb 2 milions d'euros per a subvencions a ONGD, mentre que la segona consigna 200.000 euros per a la creació del Museu de la Pau a la Vall d'Uixó.

D'altra banda, la consellera de Participació ha anunciat que el 2022 "es crearà un nou programa pressupostari per fer efectius els ODS, dotat amb 2,6 milions d'euros i que permetrà comprovar que estem en el bon camí per assolir-los a través de les polítiques públiques".

Cal destacar també la creació d'una línia específica dotada amb 227.000 euros per a l'equipament i la reposició dels pisos de l'Avinguda Ausiàs March recuperats del cas Blasco per a la ciutadania.

Ciutadania implicada en els afers públics

Pel que fa a l'àmbit de participació ciutadana, el volum total de recursos puja a 4 milions d'euros i experimenta una pujada del 26%. L'objectiu és continuar treballant "per a promoure i consolidar una societat més democràtica a través d'una governança participativa", ha apuntat la consellera.

La consellera ha parlat de la participació "com a factor clau" en les polítiques de cohesió social i regeneració democràtica, i ha afegit que "si volem millorar la qualitat democràtica cal impulsar i facilitar la participació per comptar amb una ciutadania activa i implicada en els assumptes públics".

En aquest apartat, destaca l'increment de les ajudes a projectes per al foment de la participació ciutadana, a més a més de contemplar accions encaminades al debat per a la redacció de la nova Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat; l'augment dels processos participatius a la Generalitat i al seu sector públic; o l'elaboració d'un reglament dels Pressupostos Participatius de la Generalitat, entre altres actuacions.

Pel que fa a les relacions amb els valencians i les valencianes a l'exterior, Pérez Garijo ha anunciat la celebració del II Congrés dels Centres Valencians a l'Exterior (CEVEX), "espai de trobada que permetrà compartir les seues inquietuds i marcar el full de ruta per elaborar un Pla de Retorn de les persones emigrades valencianes en col·laboració amb tots els departaments del Consell".

Transparència i millora dels canals d'atenció

Les actuacions en matèria de transparència i atenció a la ciutadania tenen 7,9 milions d'euros per al 2022, quantitat que representa un augment del 6,8%.

A la seua exposició, Pérez Garijo ha concretat accions com la millora contínua del portal de transparència de la Generalitat GVA Oberta; aportació de valor i coneixement a través de l'ús i la reutilització de dades obertes en el marc de l'estratègia de dades obertes de la Generalitat; la creació d'una Plataforma de Transparència com a espai web a disposició d'entitats privades; la implantació d'un sistema d'atenció a totes les oficines PROP a persones amb discapacitat autiditiva; a més de continuar incidint en la millora dels canals d'atenció a la ciutadania.

Noves tècniques en identificació de les víctimes

El pressupost de Qualitat Democràtica puja a 5,4 milions d'euros el 2022, fet que suposa un increment del 73% en relació amb l'exercici anterior. Cal destacar que aquest esforç pressupostari s'encamina "a fer efectiu el dret a la veritat" i per això "cal la localització i exhumació de les víctimes desaparegudes", ha assegurat Pérez Garijo.

"El nostre objectiu, després de tants anys d´abandonament, és posar en valor la dignitat d´aquelles persones assassinades i represaliades per defensar les llibertats i la legalitat republicana", ha afirmat Pérez Garijo.

La consellera ha advocat per incidir en les tasques d'identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, uns treballs que ha qualificat de "fonamentals" mitjançant la realització d'anàlisi d'ADN i l'aplicació de noves tècniques. Els pressupostos per al 2022 "reforçaran aquestes tasques a través de l?anàlisi de genomes i de l?ampliació dels perfils professionals que treballen en les tasques d?identificació", ha explicat la consellera.

Alhora, s'hi inclouen iniciatives presentades i votades per part de la ciutadania a través dels pressupostos participatius de la Generalitat. En aquest sentit, els ajuts destinats a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions per a exhumacions augmenten en 150.000 euros. S'hi incorporen també 100.000 euros per a la creació de Museus de la Memòria Històrica i 300.000 euros per a la recuperació i potenciació dels escenaris que van allotjar espais de la memòria de la comarca dels Serrans.

A més, es contempla la construcció d'un Memorial al cementeri d'Alacant en homenatge a les més de 700 persones assassinades i represaliades un cop finalitzada la Guerra Civil i a les víctimes dels bombardejos, dotada amb 60.000 euros; la compra dels terrenys del camp d'Albatera i l'activació d'un espai de la Memòria, que compta amb 100.000 euros; i la creació d'un Centre d'Interpretació per a tots els represaliats del País Valencià al cementeri de Paterna, actuació que comptarà amb 1 milió d'euros.

Pel que fa a l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques, la consellera Pérez Garijo ha explicat que la Conselleria participa al programa PIREP finançat amb fons europeus "amb l'objectiu de rehabilitar l'edifici de l'Autoritat Portuària d'Alacant per acollir la futura seu".

Pel que fa a les àrees de responsabilitat social i foment de l'autogovern, compten amb una dotació d'1,6 milions d'euros i un increment del 8,6% el 2022 per al desenvolupament d'actuacions com l'elaboració d'un Pla Valencià de Responsabilitat Social i commemorar el 40è aniversari de l'aprovació i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat, entre altres accions.

Arxivat a:

Destacats