Pérez Garijo destaca el treball dels municipis valencians en la construcció d'aliances per a la implantació dels ODS

La consellera de Cooperació ha participat en la inauguració de la jornada 'Avances en la Implantació dels ODS en municipis de la Comunitat Valenciana'

Guardar

La consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, la presidenta de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible (REDS), Leire Pajín, i el Coordinador general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Eugeni de Manuel Rozalén
La consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, la presidenta de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible (REDS), Leire Pajín, i el Coordinador general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Eugeni de Manuel Rozalén

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que els municipis valencians "fan una feina essencial" en la construcció d'aliances per a la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Comunitat.

Rosa Pérez Garijo, la presidenta de la Red Española de Desarrollo Sostenible (REDS), Leire Pajín, i el coordinador general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Eugeni de Manuel Rozalén, han inaugurat la Jornada "Avanços en la Implantació dels ODS en municipis de la Comunitat Valenciana".

Pérez Garijo ha parlat de les actuacions que s'estan desenvolupant des de la Generalitat per potenciar les 'aliances' que marca l'eix 5 dels ODS. En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat de seguir enfortint l'Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible "com a eina de sensibilització i informació", que compta ja amb 55 municipis adherits.

Així mateix, la consellera de Cooperació s'ha referit a la millora de la formació de les persones amb responsabilitat política i del personal d'ajuntaments "actuació a la qual contribuirà el recent conveni subscrit amb el Fons Valencià per la Solidaritat, associació de la qual formen part 119 ajuntaments i 9 mancomunitats de municipis".

Al seu torn, Pérez Garijo ha esmentat que està previst subscriure un conveni amb la Red Española de Desarrollo Sostenible per impartir formació als empleats públics sobre l'Agenda 2030; a més de treballar amb la FVMP perquè aquestes accions formatives arriben també a les entitats locals.

La consellera de Cooperació ha explicat també la línia de subvenció dirigida a entitats locals per a la territorialització dels ODS i la destinada a entitats sense ànim de lucre per a accions de foment, divulgació i educació.

"Amb tot això -ha subratllat Pérez Garijo- pretenem reforçar tant la creació de xarxes supramunicipals com les aliances publicoprivades, així com actuacions que tinguen com a finalitat augmentar la participació ciutadana en l'elaboració i seguiment de polítiques públiques orientades a l'Agenda 2030".

Informe REDS

La consellera ha agraït el treball realitzat en l'informe sobre els avanços de l'Agenda 2030 a escala local, a més d'assenyalar que trobades com la de hui "són molt útils per posar en comú les diferents experiències, ampliar la formació i un al·licient per animar altres a dur-les a terme".

Durant la seua intervenció, la consellera de Cooperació ha afirmat que "sempre hem estat conscients el potencial de l'àmbit local com a motor de transformació per aconseguir un model de desenvolupament urbà més humà i proper a la realitat de cada territori".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha destacat que l'estratègia del Govern valencià per a l'impuls de les polítiques públiques "part de la feina en xarxa i col·laborativa perquè l'Agenda 2030 implica l'esforç col·lectiu, amb la participació dels diversos nivells de govern i institucions, agents socials i la implicació de la ciutadania".

A la jornada s'ha presentat l'informe de REDS que mostra el grau de compliment dels ODS en els municipis de la Comunitat. Després de la presentació de l'estudi s'ha celebrat una taula rodona amb la participació de l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; l'alcalde de Guardamar de Segura, José Luis Sáez; l'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez; i l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños; un debat moderat per la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, en què s'ha parlat de la implementació dels ODS en els municipis de més de 80.000 habitants. A l'acte també ha assistit la secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, encarregada de clausurar la sessió.

Arxivat a:

Destacats