Pedro Sánchez convoca les eleccions generals el 28 d'abril

Guardar

sanchez_elecciones_abril
sanchez_elecciones_abril

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que el pròxim 28 d'abril seran les eleccions generals. D'aquesta manera, es confirma l'avançament de les eleccions generals, després de tombar-li els pressupostos generals de l'estat 2019 l'oposició i els partits independentistes.

Poc després de les 09.00 hores ha donat començament al Palau de la Moncloa el Consell de Ministres en el qual el president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat als membres del Gabinet la data.

Perquè les eleccions siguen el 28 d'abril, el decret de dissolució de les Corts ha de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat el 5 de març (54 dies abans) i ha d'aprovar-se en el Consell de Ministres del divendres anterior, 1 de març.

L'opció del 28 d'abril ja va guanyar punts de manera clara des del dilluns passat en el nucli dur del Govern i del PSOE en la reunió habitual de matines en el Palau de la Moncloa, malgrat que la primera setmana de campanya coincideix amb la Setmana Santa.

No obstant açò, el 28 d'abril generava divisió d'opinions en el si fins i tot del propi Govern i del PSOE, on hi ha els qui veien més oportú que el president convocara després de les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig.

L'avantatge que presenta convocar ja, segons coincideixen a assenyalar fonts del Govern i del PSOE, té a veure amb aprofitar la foto de les tres dretes (PP, Ciutadans i Vox) en la manifestació del diumenge passat en Colón, que incomoda al partit 'taronja' i que els socialistes perceben com un error de Ciutadans que els passarà factura perquè els allunya del centre, espai que deixen lliure perquè el PSOE ho ocupe.

I també la imatge que es va produir ahir en el Congrés de PP i Ciutadans votant el mateix que els partits independentistes per a tombar els Pressupostos que el Govern ha venut com els més socials de la història.

Però ni tan sols dins de l'Executiu tots tenen tan clara aquest suposat avantatge d'aprofitar aquestes imatges dels últims dies. Hi ha ministres dins del Govern que opinen que eixes instantànies no van a afavorir el PSOE sinó a Vox.

EL RISC DE REBRE UN VOT DE CÀSTIG

Aquestes fonts creuen a més que, efectivament, el vot de càstig se'l podria portar Pedro Sánchez, per la qual cosa no oculten que es tracta d'una aposta arriscada. Argumenten en aquest sentit que no és bo convocar des d'una posició de perdedor després d'haver sigut incapaç de tramitar els Pressupostos.

En canvi, hi ha qui opina que el moment actual també pot resultar propici per al PSOE perquè, amb el record fresc de la ruptura de les negociacions amb els independentistes per a aprovar el Pressupost, resulta més fàcil demostrar i explicar-li a la ciutadania que Sánchez no va tindre mai pactes ocults amb els sobiranistes.

Un altre argument en contra de convocar les generals abans de l'estiu que es repeteix en alguns sectors del Govern i del PSOE és la inconveniència de convocar eleccions amb un juí com el del 'procés' en marxa, en el qual s'està discutint sobre l'essència del que és Espanya.

Tindre el país amb un Govern en funcions durant el desenvolupament del juí i fins i tot para quan arribe la sentència no és l'escenari més convenient després de l'experiència viscuda amb l'independentisme català, apunten altres fonts.

 

Destacats