Pedro Sánchez convoca eleccions generals per al 23 de juliol

El president del Govern ha comparegut aquest matí a les 11 hores després dels resultats electorals en la jornada d'ahir

Guardar

El secretari general del PSOE i president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez
El secretari general del PSOE i president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que dissoldrà les Corts Generals després d'una reunió al costat del Consell de Ministres i convocarà eleccions generals per al 23 de juliol. Sánchez ha fet aquest anunci després d'una compareixença a les 11.00 hores d'urgència després de les eleccions del 28-M de 2023

"La convocatòria formal de les eleccions apareixerà publicada demà en el BOE, els comicis se celebraran el diumenge 23 de juliol», ha assenyalat el president, que ha afirmat que creu que el millor és que els espanyols "prenguen la paraula" i decidisquen abans del previst.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat l'avançament de les eleccions generals per al pròxim 23 de juliol després d'assumir personalment la derrota electoral patida aquest diumenge pel PSOE en les eleccions autonòmiques i municipals.

En una declaració institucional sense preguntes en Moncloa, Sánchez ha informat que ha parlat amb el Rei Felip VI per a comunicar-li la convocatòria d'un Consell de Ministres extraordinari i la dissolució de les Corts. "Assumisc els resultats", ha dit el president del Govern, que ha optat per sotmetre pel "mandat democràtic a la voluntat popular".

El PSOE va perdre aquest diumenge les eleccions municipals per tres punts enfront del PP i va cedir bona part del poder territorial del qual disposava fins ara, en perdre sis de les nou comunitats autònomes que governava.

Només Emiliano García Page va retindre amb majoria absoluta Castella-la Manxa, mentre que els socialistes podran seguir també al capdavant d'Astúries, amb suport d'IU i Podemos, i de Navarra, on María Chivite ja ha avançat que buscarà el suport dels seus actuals socis.

El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) va convocar aquest matí a les 10.00 hores una reunió de l'Executiva Federal per a analitzar els resultats de les eleccions. No obstant això, la compareixença del president Sánchez en la Moncloa va retardar l'inici de la reunió per dues hores. En aquests moments, hi ha una sensació generalitzada en el partit que el vot a nivell nacional ha prevalgut sobre el vot autonòmic i municipal, i que els presidents autonòmics i alcaldes han patit les conseqüències del càstig al president. Aquesta situació s'agreuja encara més a causa de l'enfonsament de Podemos, que ha contribuït a l'auge del 'antisanchismo' promogut pel Partit Popular.

Destacats