Participació i innovació: factors que han fet guanyar el Premi Europeu als serveis socials valencians

La gestió d’Oltra ha rebut el Premi Europeu de Serveis Socials 2020 reconeixent la innovació i l’excel·lència en la prestació dels serveis socials a Europa

Guardar

oltra_archivo
oltra_archivo

On abans ens multaven, ara ens donen premis.
Aquest seria un bon resum de com han canviat, no sols, els serveis socials valencians sinó també la gestió de la mateixa Generalitat i de les seues conselleries. I és que mentre la Unió Europea expedientava al Consell del Partit Popular de Zaplana, d'Olives i de Camps per falsificar els comptes públics del Consell en ajudes europees, ara, el procés participatiu de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat ha estat guardonat amb els Premis Europeus de Serveis Socials 2020. Aquest projecte, sota el lema de "Repensar els drets socials", presentat per l'equip de la Conselleria de Polítiques Inclusives, encapçalada per Mónica Oltra, s'ha centrat en el desenvolupament de polítiques públiques d'atenció i promoció social "a través d'un enfocament participatiu per a la construcció sòlida de drets socials subjectius amb una perspectiva comunitària i territorial". Oltra ha posat èmfasi en la importància de la participació en totes les seues polítiques, però concretament en la Llei de Serveis Socials, ja que són "l'element clau" per a afrontar "la vulnerabilitat urbana i social des de la promoció de la cohesió social i el desenvolupament local sostenible".

Així, els Premis Europeus de Serveis Socials 2020 organitzats per la Xarxa Social Europea, i que reconeixen la innovació i l'excel·lència en la prestació dels serveis socials, a més de promoure les bones pràctiques en aquest àmbit han posat en rellevància la gestió d'Oltra. Sota el lema 'Transformant l'atenció comunitària', l'edició de 2020 s'ha centrat en com els serveis socials han evolucionat per a millorar l'atenció i el suport que brinden als més vulnerables. Enguany, els premis s'han dividit en les categories d'Innovació, Equip excepcional, Millor pràctica col·laborativa, Millor eina tecnològica i Millor projecte de recerca.

La innovació en la gestió d'Oltra no ha passat desapercebuda, i per això, el projecte premiat també recull la xarxa de Laboratoris de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana com a espai de diàleg, reflexió, proposició, recerca i innovació en matèria de serveis socials al llarg de les tres províncies valencianes. Perquè aquests laboratoris constitueixen una eina per a la recerca aplicada sobre els serveis socials, com a instrument idoni per a conéixer en profunditat les necessitats de la població, formar professionals i millorar de manera contínua la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

D'aquesta manera, la mateixa metodologia ascendent que ha utilitzat la Conselleria de Polítiques Inclusives, ha estat la primera iniciativa a Espanya vinculada als serveis socials. De la mateixa forma, els Laboratoris de Serveis Socials han estat la primera iniciativa pública a desenvolupar recerques pràctiques segons les necessitats de la població mitjançant la col·laboració política i tècnica.

Oltra a les ‘Jornades de treball entre persones expertes en legislació de serveis socials de tercera generació’ a Alzira

Quant a la participació, la Llei de Serveis Socials valencians destaca perquè en la seua elaboració van participar sindicats, associacions empresarials, col·legis professionals, entitats del tercer sector d'acció social, persones referents en l'elaboració de lleis de serveis socials, així com els departaments del Consell i els grups polítics representats en les Corts, i així, Oltra, en la seua intervenció en anunciar-se l'obtenció del premi, la vicepresidenta ha agraït i reconegut "el treball i la implicació" de totes les persones, administracions públiques i entitats que han participat en el projecte presentat, i, de manera molt especial, s'ha referit a tots els que formen part dels Laboratoris de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, com les universitats públiques valencianes i les administracions locals i supralocals que també formen part dels laboratoris com la Diputació Provincial de València, la Diputació Provincial de Castelló, els Ajuntaments d'Alacant, Alzira, Benicarló i Vinaròs, i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

D'aquesta manera, el guardó posa l'accent en el desenvolupament de polítiques públiques d'atenció i promoció social "a través d'un enfocament participatiu per a la construcció sòlida de drets socials subjectius amb una perspectiva comunitària i territorial".

Sens dubte, la perspectiva dels serveis socials i de l'atenció a les persones més vulnerables ha canviat molt en cinc anys. Així, enfront del tripijoc, la corrupció i les multes i expedients per falsificació de comptes, el compromís del Consell del Botànic se situa a construir un veritable Sistema Públic Valencià de Serveis Socials com a "garant", indica Oltra, dels drets socials, i que s'ajuste en solidesa al d'Educació, Sanitat i Pensions, "com a veritable quarta pota de l'Estat de Benestar". Aquest objectiu, ha afegit, implicava establir un marc normatiu que definís estructuralment "el Model de Serveis Socials Valencià que volem".

Destacats