L'oposició rebutja el triomfalisme de Puig mentre Compromís i UP reivindiquen el Botànic

Guardar

L'oposició, en el Debat de Política General
L'oposició, en el Debat de Política General

Ciutadans i Vox rebutgen el "triomfalisme" i les "promeses buides" del discurs del president de la Generalitat, Ximo Puig, en el Debat de Política General, mentre els seus socis de govern (Compromís i Unides Podem) reivindiquen el pacte del Botànic i demanen unitat per un finançament autonòmic just de cara a la manifestació unitària del 20 de novembre.

Així han reaccionat els síndics d'aquests grups en els corredors de les Corts abans de la rèplica de la portaveu del PP, M. José Catalá. En la seua intervenció, Puig (PSPV) ha presentat diversos anuncis lligats a la superació de la pandèmia i a la recuperació econòmica gràcies a l'arribada de fons europeus.

Ruth Merino (Cs) ha criticat que "es delecte" en aquests diners d'Europa i que presente "molts anuncis reciclats de l'any passat i fins i tot d'abans", per la qual cosa ha promés que el seu discurs serà "més centrat" i inclourà propostes a llarg termini com un pacte autonòmic per la sanitat i l'educació o una reforma "assenyada i creïble" de la fiscalitat.

Això sí, la síndica 'taronja' ha reconegut que Puig haja anunciat l'ampliació del Bo Viatge en 2022 --encara que ha enlletgit que s'incremente en 15 milions d'euros en lloc de 20-- i la duplicació de la inversió en el bo destinat al comerç.

Des de Vox, Ana Vega ha carregat contra un discurs de "mentides i més del mateix" i ha retret que no faça esment de les "quilomètriques" llistes d'espera en sanitat o de la reversió a gestió pública del departament de Torrevieja, a més de preguntar-se "què significa per als socialistes que el Tajo-Segura és irrenunciable quan des del Govern hi ha retallades constants que converteixen Alacant en un desert".

Per contra, entre els grups del Botànic, Fran Ferri (Compromís) ha reconegut que Puig fa un "bon retrat" de la situació de la Comunitat i posa en valor les polítiques de "totes les conselleries", encara que ha trobat a faltar un esment al "futur del Botànic" com un pacte que "no és Botànic sense totes les seues potes".

També ha lamentat que el president no haja incidit "de forma més clara" en la manifestació unitària convocada per al 20 de novembre --la mateixa data que la gran mobilització de 2017-- contra l'infrafinançament autonòmic. "Esperem que des del Consell es mobilitze", ha urgit.

D'UP, Pilar Lima ha destacat els avanços en finançament i ha demanat que el nou sistema vaja de la mà d'una fiscalitat progressiva, però sense partidisme. Ha anomenat a la "unitat 'botànica'" en la manifestació del 20N i ha assegurat que el pacte "està viu", a més d'assegurar que prefereix parlar de propostes que d'anuncis.

Després de ressaltar les mesures en salut mental i reforç de la sanitat pública, la síndica 'morada' ha coincidit amb Puig que "la festa del creixement no pot continuar" per l'emergència climàtica. "Hem de barallar pel Corredor Mediterrani i no per ampliacions que no van a cap lloc", ha reivindicat sobre la del port de València.

PSPV: "MÉS BOTÀNIC ÉS IMPOSSIBLE"

I com a portaveu del PSPV, Manolo Mata ha posat en valor l'"aplaudiment" que ha dirigit Puig al poble valencià, ha confiat en els fons europeus i ha anomenat a no permetre que els joves caiguen en el pessimisme. També ha destacat l'"aposta ecològica" o la reindustrialització i ha defensat que la postura contra l'infrafinançament és "claríssima" i se secundaran "totes les manifestacions que facen falta".

"Més Botànic és impossible, és tot Botànic. No hi ha hagut cap desviament del full de ruta 'botànic'", ha recalcat sobre la reacció de Compromís, un govern "cohesionat i polifònic" que ha comparat amb l'Espanya polifònica que defensa Puig.

Destacats