Oltra: "La xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior d'atenció a dones víctimes de violència masclista creixerà en nombre de centres, personal i serveis"

Els ajuntaments d'Elda, Yátova, Sant Mateu i Segorbe han cedit gratuïtament a la Generalitat els immobles per a destinar-los a aquest efecte

Guardar

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

La xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives creixerà en nombre de centres, personal i serveis d'atenció a dones víctimes de violència masclista gràcies a diferents actuacions que ja estan en marxa.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha assenyalat que des de la direcció general de l'Institut dels Dones estan treballant en aquesta ampliació de serveis per part d'una xarxa que es va posar en marxa en 2019 per a donar cobertura a les zones rurals i d'interior de la Comunitat Valenciana.

Oltra ha assenyalat que la creació d'aquesta xarxa ha suposat "una fita molt important en la lluita contra la violència de gènere, ja que ha permés donar assistència integral i especialitzada a les dones víctimes de violència de gènere dels municipis amb dificultats per a desplaçar-se, ajudant a destapar una situació que fins al moment quedava oculta en aquestes zones".

En aquest sentit, ha ressaltat la importància d'estendre l'atenció als fills i filles de les dones víctimes de maltractaments, ja que ells també són víctimes d'aquesta violència i necessiten "una intervenció específica per a poder afrontar les conseqüències que puga tindre en la seua vida haver viscut situacions de violència".

Amb aquest increment de recursos, ha explicat, "s'equiparen aquests serveis als quals es presten en la resta de la xarxa de Centres Dona 24 hores, i s'inclou un servei d'atenció psicològica infantil individual i grupal", que anirà acompanyat també d'un augment del personal en les àrees psicològica i social.

Ampliació de la xarxa

Respecte a les actuacions posades en marxa, està prevista d'ací a poc temps l'obertura del nou Centre Dona Rural i d'Interior (CMRI) de Xàtiva, així com l'ampliació de personal i serveis de la resta de la Xarxa Rural ja en funcionament com els centres d'Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu.

La vicepresidenta ha destacat que alguna d'aquestes millores en els serveis que s'estaven oferint fins ara "ha sigut possibles gràcies a la col·laboració dels ajuntaments dels municipis d'Elda, Yátova, Sant Mateu i Segorbe, que han cedit gratuïtament a la Generalitat locals per a poder fer-ho".

Així, s'estan executant obres d'ampliació en els locals que ho precisen, disposant en el centre de Yátova d'un local annex a l'actual cedit per l'Ajuntament, i en el qual s'estan realitzant les adaptacions necessàries.

De la mateixa manera, en el centre de Segorbe s'està procedint a la reforma del nou local cedit per l'ajuntament per a poder realitzar, una vegada finalitzen les obres, el trasllat del personal.

Equips itinerants

Des de 2019, la xarxa de centres rurals ofereix atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments, visibilitzen la violència masclista en les zones rurals i d'interior, a més de treballar la prevenció de la violència de gènere i la promoció en matèria d'igualtat per a fer desaparéixer les formes de discriminació basades en el gènere, així com la promoció per a una vida independent de les dones residents en zones rurals i d'interior.

El servei està compost per uns equips itinerants que es coordinen des de quatre bases fixes situades en les localitats d'Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu, i compten amb una plantilla de psicòlogues, treballadores socials, advocades, educadores socials i tècniques d'integració social.

Així, des de la seu d'Elda es dona atenció a les comarques d'Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comtat, La Costera, la Vall d'Albaida; des de Yátova es presta servei a la Foia de Bunyol, Canal de Navarrés, Vall de Cofrents- Ayora, Plana d'Utiel i zona nord de la Ribera Alta; i Segorbe coordina les comarques dels Serrans, Alt Palància, Alt Millars, Alcalatén, Racó d'Ademús i Camp de Morvedre; i Sant Mateu, les dels Ports, Baix i Alt Maestrat.

Destacats