Oltra presenta a Estrasburg 'Kumpania'

Es tracta d’un programa per a combatre l’exclusió en la infància i adolescència gitana

Guardar

Oltra Estrasburgo
Oltra Estrasburgo

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat l'educació "com a eina de lluita contra l'exclusió social i la pobresa", i ha destacat el programa Kumpania dirigit a les xiquetes, xiquets i adolescents gitanos "com un projecte inclusiu d'educació".

La vicepresidenta ha participat en Estrasburg en la conferència 'Redefining power: Strengthening the rights of the child as the key to a future-proof Europe', organitzada pel Consell d'Europa per a commemorar el 30 aniversari de la Convenció dels Drets del Xiquet i avaluar l'Estratègia Europea sobre els Drets de la Infància (2016-2021), ha informat la Generalitat en un comunicat.

Aquest cim compta amb la participació de representants de tots els estats membres de la Unió Europea, així com de la societat civil i de 13 xiquets i xiquetes que acudeixen en representació de 10 països europeus.

En la seua intervenció, que ha fet en anglés, Oltra ha utilitzat també el romaní, idioma del poble gitano, i amb el qual s'ha acomiadat de l'auditori amb les paraules "sestipen thaj mestipen", que signifiquen "salut i llibertat".

La videpresidenta ha destacat algunes de les mesures que des del Consell s'estan impulsant per a combatre la pobresa i l'exclusió en la infància, "particularment en la infància més fràgil, la més invisible, la que està al nostre voltant i ni tan sols veiem". Entre aquests col·lectius destaca el poble gitano i la necessitat de promoure l'escolarització de les xiquetes i xiquets gitanos més enllà de les etapes obligatòries.

En aquest escenari, ha explicat el projecte Kumpania posat en marxa per a "donar resposta a la necessitat que els estudiants gitanos superen amb èxit l'educació obligatòria i continuen els seus estudis", atés que dos de cada tres alumnes gitanos no els finalitzen.

El programa es desenvolupa en barris amb gran població gitana i inclou l'elaboració d'un itinerari personalitzat per a cada xiquet o adolescent i la mediació i el seguiment tant en el centre educatiu com en l'entorn familiar.

Oltra ha assenyalat que per a aquest curs es compta amb 274 places amb un pressupost per a 2019 i 2020 de quasi 4 milions d'euros. El projecte inclou classes de reforç escolar i orientació cap als estudis postobligatoris i el món laboral.

MESURES D'INCLUSIÓ

La vicepresidenta ha posat l'accent que la pobresa "és una clara vulneració dels drets humans, dels drets civils i de les llibertats públiques", i per a combatre-la des del Govern valencià es treballa de manera constant "perquè el futur de les xiquetes i xiquets estiga lliure de manques i amenaces".

En la seua intervenció, Oltra ha recordat que en 2015 en la Comunitat Valenciana hi havia una taxa de risc de pobresa o exclusió social del 32,9%, amb un 36,6% en el cas de la població infantil segons Unicef.

Després de quatre anys, la Comunitat Valenciana està evolucionant "molt per damunt de la mitjana espanyola en reducció de la pobresa i la desigualtat" gràcies a iniciatives com la Renda Valenciana d'Inclusió, que va començar a aplicar-se l'abril de 2018 i s'ha convertit "en la millor eina per a atacar la pobresa per l'efecte directe que té sobre les persones" ha assenyalat.

Segons el parer de la vicepresidenta, les iniciatives relacionades amb l'educació "garanteixen i promouen l'accés a la igualtat d'oportunitats" i per això, el Consell ha posat en marxa mesures en aquesta direcció "com la xarxa de Xarxa Llibres amb més de 425.000 estudiants o les beques de menjador que compten amb 136.000 persones beneficiàries".

La vicepresidenta ha esmentat també l'aprovació, l'any passat, de la Llei de Drets i Garanties de la Infància i l'Adolescència, que reconeix per primera vegada a la infància i a l'adolescència "com a ciutadania activa i de ple dret en la Comunitat Valenciana".

Per a finalitzar, ha fet una crida per a continuar avançant "en cohesió i justícia social que són elements fonamentals en la democràcia socialment avançada que volem per a Europa".

Destacats