Oltra no veu canvis amb les mascaretes i atribueix la mesura al fet que en altres parts d'Espanya no la usen tant

Aclareix que el passaport COVID no és obligatori en les terrasses de bars, sí en esdeveniments a l'aire lliure

Guardar

Mónica Oltra amb mascareta en roda de premsa
Mónica Oltra amb mascareta en roda de premsa

La vicepresidenta portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dijous que de moment no percep canvis en la normativa que publicarà el Govern sobre l'ús obligatori de la màscara, una decisió que ha atribuït al fet que "en altres llocs" fora de la Comunitat Valenciana la gent no la porta tant. Per tant, ha demanat "no crear problemes on no n'hi ha".

Així ha valorat, en la seua compareixença setmanal després del ple de govern, la polèmica generada sobre la mesura que va anunciar Pedro Sánchez aquest dimecres després de la Conferència de Presidents autonòmics. Encara que està pendent de publicar-se en el BOE, s'establiran excepcions per a l'ús obligatori de la màscara.

Oltra ha recordat que la Generalitat ja recomanava portar màscara en exteriors, si no es pot mantindre la distància o no es practica esport, i ha assegurat que quan va pel carrer percep que el 90% de la gent compleix. "I el que no, la té en la barbeta i li la puja quan es creua amb algú", ha afegit, la qual cosa al seu judici demostra que els valencians les recomanacions "rigorosament".

Dit això, ha fet notar que la nova mesura del Govern "no canvia" la situació actual i serà una "reformulació", per la qual cosa ha percebut de les explicacions anunciades "amb cautela" mancant llegir la resolució en el BOE. La diferència, en la seua opinió, és que es plantejarà d'una altra manera --com "la foto i el negatiu"-- per a recordar que la pandèmia no ha passat i el cep òmicron és extremadament contagiosa.

Però a continuació ha lliscat que mentre "la societat valenciana ha complit solidàriament les normes i recomanacions", ella té "la sensació que en altres territoris això no és així". "I el Govern se situa on se situa", ha agregat, la qual cosa creu que "pot ser que haja de veure" perquè "l'entorn determina moltes vegades el contingut de les decisions".

DOS ANYS MÉS CANSATS

En general, Oltra s'ha remés a la postura que va traslladar el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, que cal buscar l'equilibri entre no saturar els serveis sanitaris i el desgast emocional, el cansament i la frustració de la població. "Estem molt millor que fa dos anys, però també dos anys més cansats", ha constatat.

Ha recordat així que la situació no és igual que en 2020 perquè el 94% dels valencians majors de 12 anys estan immunitzats. "I això ens protegeix enfront de la devastació que un contagi com l'actual podria produir si no hi ha vacunació", ha subratllat recordant que la tercera ona va ser "especialment cruel" en la Comunitat.

Preguntada per les crítiques a la decisió de les màscares, entre elles les de companys de Compromís com Fran Ferri, Oltra ha remarcat que no les havia escoltades i que no té "massa sensació de reacció negativa perquè tothom la porta". Sí que ha rebutjat les queixes de l'oposició perquè "no els ve bé res".

En qualsevol cas, ha precisat que no es pot parlar de màscara en exteriors "indiscriminadament" perquè el Govern va suavitzar la decisió aquest dimecres i inclourà excepcions. "Estem fent una tempesta d'un got d'aigua: la gent té sentit comú --ha insistit--. Està funcionant i la gent aquesta tenint un comportament exemplar. No fem problemes on no n'hi ha".

Respecte a si era necessària la Conferència de Presidents, ha defensat que és positiu que el Govern "escolte" les comunitats "i més en una situació com aquesta", ja que l'evolució de la pandèmia no és homogènia a Espanya. "No sempre que s'intercanvien opinions ha d'haver-hi grans decisions", ha dit.

"SI CAL PRENDRE MÉS MESURES, ES PRENDRAN"

En clau autonòmica, sobre la decisió de la Generalitat d'ampliar l'obligació de presentar el passaport COVID en espais com tota la restauració, cinemes, teatres i gimnasos, la vicepresidenta ha recordat que es va aprovar aquest dilluns i el TSJCV la va autoritzar aquest dimecres, per la qual cosa de moment la veu si suficient. "Si fera falta, la interdepartamental es reunirà quan faça falta i si cal prendre més mesures es prendran", ha recalcat.

Sobre si s'inclouen les terrasses de bars, ha puntualitzat que la resolució publicada aquest mateix dijous en el DOGV es refereix a espais a l'aire lliure en esdeveniments on es concentren grans aglomeracions: "No està pensada per a terrasses d'un bar ordinari", ha explicat, fins i tot reconeixent que la Conselleria de Sanitat haurà de rectificar l'ordre si porta a confusió.

De fet, Oltra ha assegurat que la Generalitat va incloure les terrasses en la petició al TSJCV per a tindre l'aval judicial "per si fera falta en un moment determinat" abans de Reis. "No es descarta res, es contempla tot (...). En aquest moment no està damunt de la taula, però pot estar", ha abundat.

D'altra banda, davant la petició de Puig que el Govern torne a repartir un fons COVID extraordinari, ha recordat que el pressupost de la Generalitat per a 2022 inclou una partida 'reivindicativa' de mil milions en concepte d'ingressos per aquest fons. Ha destacat a més que el 'president' ho va plantejar en la conferència perquè "no és només una reivindicació de la Comunitat, també d'Andalusia i altres territoris".

I com a regal nadalenc, Mónica Oltra s'ha limitat a demanar a Papa Noel, als Reis Mags o a la Mare de Déu que "desaparega el maleït virus, aquesta maleïda bestiola". "Tota la resta ja ho redreçarem", ha reblat.

Destacats